Senioren Journaal van woensdag 23 december 2020
Tijdens pandemie voelt helft zich afgesloten
Uit onderzoek onder 10.000 65-plussers in Noord-Nederland tijdens de eerste golf van de coronapandemie blijkt dat bijna de helft van de ouderen zich tijdens de coronapandemie afgesloten voelt van anderen. Het onderzoek maakt deel uit van het FAITH research, een langlopend SIA SPRONG onderzoeksprogramma – waarin de Hanzehogeschool Groningen, NHL Stenden hogeschool samenwerken met bijna 40 zorgorganisaties, patiëntbelangenorganisaties en bedrijven uit Noord-Nederland.
Opmars contactloos betalen in coronatijd
Als gevolg van de Covid-19 pandemie zijn veel Nederlanders hun aankopen aan de kassa contactloos gaan afrekenen met hun betaalpas of mobiele telefoon. Dat meldt De Nederlandsche Bank. Bij 65-plussers is het effect van de pandemie op het gebruik van contant geld het sterkst. Waar zij in februari nog bijna de helft van hun aankopen contant afrekenden, was dit in oktober bij een kwart van hun aankopen het geval. Het aandeel contactloos pinnen is bij hen inmiddels meer dan verdubbeld van 27% in februari naar 58% in oktober.
Circulair houten woongebouw op IJburg
Het eerste woongebouw voor ouderen op IJburg in Amsterdam wordt een circulair houten gebouw. De nieuwe appartementen worden aangeboden aan senioren die zelfstandig met zorg aan huis willen wonen en aan mensen met een zwaardere zorgondersteuningsbehoefte. “Het concept sluit aan op onze visie, waarbij de zorg meebeweegt met de levensfases van ouderen”, zegt Amstelring.
Moeilijke keuzes ouderenzorg
Zorgbestuurder Conny Helder en burgemeester Miranda de Vries van Etten-Leur vinden dat we niet langer ontkennen dat we over tien jaar niet meer kunnen zorgen voor onze ouderen zoals nu. “We moeten praten over moeilijke keuzes, grip krijgen op de kwetsbaarheid en mensen ervan doordrinen dat ze zelf ook verantwoordelijkheid moeten nemen.” De corona-crisis laat voelen hoe het zal zijn als het tekort aan ouderenzorg over tien jaar realiteit van de dag is, aldus beide zorgbestuurders in dagblad BN De Stem.
Woonzorg Thuis TV
In circa 300 wooncomplexen is gisteren Woonzorg Thuis TV ‘live’ gegaan. “Misschien kent u ze wel, de beeldschermen in de wachtkamer bij de tandarts, huisarts of ziekenhuis waarop allerlei informatie wordt gedeeld. Ook Woonzorg Nederland start met deze vorm van digitale informatievoorziening. Complexnieuws, tips, weetjes en natuurlijk ook de huidige coronamaatregelen zijn door Woonzorg Thuis TV nog sneller te delen en beschikbaar voor onze bewoners.”
Achteruitgang remmen via voeding
De longziekte COPD kan leiden tot versnelde veroudering van spieren en hersenen. Die achteruitgang lijkt te stuiten met extra lichaamsbeweging en mogelijk ook specifieke voeding. Annemie Schols, hoogleraar voeding en metabolisme bij chronische ziekten, vertelt over haar bevindingen in magazine Mediator van ZonMw.
Dan maar online bridgen
De 175 leden van Bridge Club Oudorp (BCO) kwamen altijd twee keer per week bij elkaar voor een potje bridge. Door de coronamaatregelen vereenzamen steeds meer leden, en raken vooral de ouderen in een sociaal isolement. Om spelers weer aan het bridgen te krijgen besloot de voorzitter van de technische commissie de club naar het online speelveld te verplaatsen. Hij vertelt erover bij NH Nieuws. “Nog altijd speelt de helft van de leden niet, maar we zijn trots op de helft voor wie we wél een oplossing hebben weten te vinden.”
Wat te doen met je overwaardepoen?
Meer dan een op de drie huiseigenaren heeft minimaal een ton aan overwaarde. Maar wat koop je daar nou voor? De Telegraaf geeft vijf tips om je overwaarde in te zetten: 1. De hypotheekrente verlagen; 2. Je huis verduurzamen; 3. Je huis toekomstproof maken; 4. De AOW aanvullen; 5. Huis verkopen en terughuren.
Negatieve kersttest geen vrijbrief’
‘CoronaClean naar opa en oma, aan het kerstdiner of een toast op het nieuwe jaar? Speciaal voor de feestdagen hebben we de prijzen voor de gouden standaard pcr-test verlaagd.’ Sommige commerciële coronatestaanbieders zien volgens de Volkskrant een gat in de markt: mensen die willen weten of ze het coronavirus niet onder de leden hebben, voor ze bij het kerstdiner aanschuiven. Volgens de GGD’s past een waarschuwing. ‘Denk niet dat je je niet meer aan de regels hoeft te houden als je uitslag negatief is.’
Cliché 2020: De dood hoort bij het leven
Het Grootste Cliché van 2020 is voor Max Pam: de dood hoort bij het leven. Hij schrijft erover in zijn column in de Volkskrant. “Zolang je leeft, ben je niet dood en zodra je dood bent, ben je er niet meer, zegt een ander cliché. Dus mocht ik ooit op de intensive care terechtkomen, stuur me in godsnaam een medicus en vooral geen warhoofd die vindt dat de dood hoort bij het leven.”