Senioren Journaal van donderdag 22 september

Langer thuis met dementie, hoe realistisch

Geen nieuwe verpleeghuisplekken, maar steeds meer zorg aan huis. Is dat wel zo’n goed idee voor mensen met dementie? En is de wijkzorg klaar voor deze omslag? Onderzoeksprogramma Pointer bericht hierover in de tv-uitzending op zondag 2 oktober (22.10 uur op NPO2). In de aanloop een gesprek met een wijkverpleegkundige, die betwijfelt of de omslag realistisch is.

Nieuwe kennissen via AH-prikbord

Tessel Pollmann, grande dame van de maatschappijgeschiedenis, is op 82-jarige leeftijd overleden. De eenzaamheid vrezend, hing ze bij de Albert Heijn om de hoek een briefje op het prikbord, dat viraal ging en waarmee ze ‘de eenzaamste oudere van Nederland’ werd. De oproep leverde nieuwe kennissen op aan wie ze in haar laatste jaren veel heeft gehad.

Nadenken over huis delen met meer mensen

Meer mensen in een huis, al eerder een mantelzorgwoning bewonen, kleiner wonen: de PvdA Schouwen-Duiveland ziet meer oplossingen voor de woningnood dan alleen meer huizen bouwen. “Het hoeft allemaal niet hé, maar wij willen dat er gewoon eens over wordt gesproken.”

Wmo-computerbandje maakt overuren

De gemeentelijke afdeling die in Den Helder gaat over de Wmo moet elke dag langer telefonisch bereikbaar zijn en een wijksteunpunt is niet compleet zonder Wmo-consulent, zegt de fractie van Samen Actief Senioren: verwijzen naar de website is geen optie.

Buurtwonen in tien gemeenten

In tien gemeenten heeft Jos de Blok van Buurtzorg vergevorderde plannen om kleinschalige woonprojecten voor ouderen te bouwen. De komende vijf tot tien jaar wordt dat, onder de noemer van Buurtwonen, opgeschaald naar duizend plaatsen in honderd gemeenten.

Appartementen in schoolgebouwen

In de gemeente Venray zijn in de dorpen Geijsteren, Veulen en Vredepeel stichtingen opgericht om de leegstaande schoolgebouwen  te verbouwen tot sociale huurappartementen voor senioren en starters. De gemeente verkoopt de gebouwen voor € 1,-. De provincie Limburg heeft een subsidie verleend van ruim € 500.000,-.

Tamara van Ark dementierapporteur

Alzheimer Nederland heeft Tamara van Ark aangesteld als onafhankelijk dementierapporteur. Het doel van de dementierapporteur is om “versnelling te brengen, door het delen van best practices, te verbinden en mogelijke drempels weg te nemen”. Van Ark gaat hiervoor een jaar lang het land in om uit de praktijk verhalen en ervaringen op te halen.

Wijkverpleging krijgt hardste klappen

Het kabinet bezuinigt volgend jaar drie keer meer in de zorg dan is opgeschreven in het regeerakkoord. In 2023 wordt er 890 miljoen ‘omgebogen’, becijferde het Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks, aldus Binnenlands Bestuur. Haar viel op dat de hardste klappen vallen in de wijkverpleging.

Seniorenmarkt Gooise Meren

Na drie jaar afwezigheid door corona houdt Gooise Meren weer een seniorenmarkt in het gemeentehuis in Bussum. Op zaterdag 1 oktober presenteren organisaties en bedrijven informatie over diensten en producten op het gebied van gezondheid, wonen, vervoer, welzijn, zorg, zingeving, vrije tijdsbesteding en vrijwilligerswerk.

Bijeenkomst gemeente over dementie

De gemeente Ooststellingwerf organiseert op 29 september een bijeenkomst over dementie. “We nodigen graag iedereen uit die in de gemeente met dementie te maken heeft.” Op dit moment wonen er ruim 500 mensen met dementie in deze gemeente.

Gemeenten campagne mantelzorgers

De gemeenten in Zaanstreek/Waterland lanceren een campagne voor mantelzorgers. “Wij vinden het als gemeente belangrijk om de mantelzorgers in de gemeente te leren kennen zodat we kunnen helpen met informatie en ondersteuning op momenten dat het zwaar wordt.”

Vorstelijke compensatie

Niet alle gepensioneerden in dit land hebben hun pensioen zien verdampen, schrijft een lezer van het Eindhovens Dagblad. “Neem Beatrix. Na haar abdicatie ontving ze in 2014 naast AOW een ‘grondwettelijke uitkering’ van 462.000 euro. Noem het gerust haar pensioen. Voor 2023 is haar uitkering begroot op 585.000 euro, een stijging van 26,6%. Dat noem ik nog eens een vorstelijke compensatie.”

Betere zorg voor mensen met dementie

Op Wereld Alzheimer Dag was minister Conny Helder te gast in de podcast HersenHelden van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC. Presentator, onderzoeker en proefpersoon Jetske van der Schaar gaat met haar in gesprek over haar droom: betere zorg en medicatie voor mensen met dementie.