Senioren Journaal van vrijdag 22 juli

Was en strijk de deur uit

In Nijensleek werd gistermiddag een nieuwe was- en strijkservice (WaST) geopend. De verwachting is volgens RTV Drenthe dat veel mensen met een zorgvraag, zoals thuiswonende ouderen, gebruik gaan maken van de service omdat de gemeente Westerveld voor hen een goedkoper tarief aanbiedt. Mensen die nieuw in de Wmo komen worden gekoppeld aan WaST.

Het is tijd voor een Hitteplan 2.0

Wanneer het Nationale Hitteplan in werking treedt, dient het als waarschuwing voor de zorgverlening aan ouderen en chronisch zieken. Maar dat is niet genoeg, schrijft de directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB in een pleidooi voor hittebestendig  bouwen, oases in de wijk en nú tot actie overgaan.

SamSam: studentenhuis voor ouderen

In Zwolle is de bouw begonnen van een SamSamHuis, een ‘studentenhuis voor ouderen’. In vier blokken van vijf appartementen kunnen 70-plussers hier samenwonen. Naast een eigen appartement delen ze een woonkamer, hobbykamer, keuken en logeerkamer.

Kwetsbare ouderen goed in beeld

Hoe zorg je er voor dat kwetsbare ouderen goed in beeld zijn bij zorgverleners? In Zeeland worden in een Samenwerkingsprogramma Integrale Ouderenzorg de  afspraken goed vastgelegd én zijn deze in te zien door verschillende zorgverleners.

Waarom komt niemand in opstand

“Een groot onrecht dat het pensioenfonds voor de detailhandel geen enkele verhoging toepast per 1 juli”, schrijft een lezer van de Telegraaf. “De dekkingsgraad is maar liefst 118,3%. Ik snap werkelijk niet dat niemand hiertegen in opstand komt.” Eerste Kamerlid Martin van Rooijen (50PLUS) noemt bij Spraakmakers de bij andere pensioenfondsen aangekondigde verhogingen ‘een klein fooitje’.

Heupairbag vangt klap op

Ouderen kunnen zich bij een val flink bezeren. Het komt meer dan eens voor dat de klap een heup- of bekkenfractuur veroorzaakt. Het dragen van een heupairbag kan dit risico aanzienlijk verkleinen. Dit blijkt uit een pilot-studie van het LUMC en zorginstelling tanteLouise naar de efficiëntie van de Wolk heupairbag.

Hoe dementievriendelijk zijn coalitieakkoorden

In de Coalitiegids van Alzheimer Nederland is te zien in welke gemeenten dementie de komende vier jaar op de kaart staat. “In nog geen 30% van de coalitieakkoorden wordt dementie genoemd en in slechts 10% is aandacht voor dagactiviteiten.”

Minder bouwen voor starters, meer voor ouderen

Volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer is het bouwen voor kwetsbaren op de woningmarkt de snelste manier om uit de crisis te komen.”Ik zou minder voor starters bouwen en meer voor ouderen. Vooral woonvormen tussen zelfstandig wonen en een verzorgingstehuis in”, zegt hij bij Omroep Brabant.

Onderzoek langer thuis wonen in Groningen

Het aantal ouderen in de provincie Groningen neemt toe, het overgrote deel van deze ouderen wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Echter, het merendeel van de ouderen denkt (nog) niet aan de aanpassingen die hiervoor nodig zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen.

Spoedpoli in Dokkum

Het Sionsberg Netwerk Ziekenhuis (SNZ) in Dokkum en het Huisartsencentrum Dokkum willen samen de druk op de spoedeisende hulp verminderen. Er komt een spoedpolikliniek voor vooral ouderen voor wie de huisarts aanvullend onderzoek nodig vindt maar voor wie niet onmiddellijk een ziekenhuisopname nodig is.