Senioren Journaal van vrijdag 21 mei

Focus op Positieve Gezondheid

In Limburg gaan huisartsenkoepel Meditta en ouderenzorgorganisatie Proteion samenwerken om de zorgverlening aan thuiswonende kwetsbare ouderen te optimaliseren. “De focus ligt op Positieve Gezondheid. Het gaat dan niet alleen om fysiek welbevinden, maar ook zingeving, meedoen en sociale contacten. Daarom bundelen we de krachten vanuit de medische en paramedische invalshoek, de specialisatie ouderenzorg en het sociaal domein.”

Lokaal voorbereiden op vergrijzing

“Nog lang niet alle gemeenten zijn zich bewust van het effect van de vergrijzing op de woningbouwopgave. Maar overal in Nederland krijg je ermee te maken.” Dat zegt expert Ditty Blom van het Ondersteuningsteam Wonen en Zorg (OWZ) tegen Binnenlands Bestuur. “Onze rol als onafhankelijke, landelijke partij helpt enorm om de samenwerking tot stand te brengen.” Volgens Blom is hulp bij een slimme combinatie van zorg en wonen hard nodig.”

Gedwongen tot AstraZeneca

Er heerst onvrede onder 60- tot 65-jarigen over hun positie in de vaccinatiestrategie. Zij worden door de huisarts ingeënt met AstraZeneca, maar wie de uitnodiging niet ontvangt, toevallig op vakantie is of anderszins de vaccinatie misloopt, heeft pech. Bij de GGD’s kunnen zij niet terecht, aldus de Volkskrant. ‘Was ik in 1964 geboren, dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest. Dan had ik Pfizer gekregen en had ik niet in de zenuwen hoeven zitten over de eventuele bijwerkingen.’

Buitengesloten door digitalisering

Veel ouderen voelen zich buitengesloten door de digitalisering in de samenleving. Wie geen smartphone heeft of het internet niet begrijpt, telt minder mee. Overheid, website- en appbouwers moeten meer rekening houden met deze doelgroep, zeggen ouderenbond ANBO en de vereniging SeniorWeb vanavond in een televisie-uitzending van Meldpunt van Omroep MAX.

Woonzorgvisie: geen standaard, veel keuzes

De Taskforce Wonen en Zorg heeft gemeenten opgeroepen in 2021 een woonzorgvisie op te stellen. Maar wat is dat precies, een woonzorgvisie, en waarom is het nodig? Monique de Tombe en Floor Driessen van ICSzorg, inhoudelijk betrokken bij het kennis- en leertraject Woonzorgvisie van Platform31, legden deze vraag voor aan verschillende gemeenten.

AOW-vakantiegeld voor cultuur

Hij kan het missen, als gepensioneerd internist. En Hein Muller uit Bussum roept, net als vorig jaar, alle ouderen die dat kunnen op het vakantiegeld van hun AOW te schenken aan de zwaar getroffen cultuursector. Vorig jaar leverde de actie van Muller en zijn vrouw Corine 5 miljoen euro op, aldus het AD.

Pgb-cliënten tevreden over zorgkantoren

Over het algemeen zijn cliënten met een pgb in de langdurige zorg (Wlz) tevreden over de dienstverlening en ondersteuning door hun zorgkantoor. Er zijn echter ook verbeterpunten, blijkt uit een onderzoek in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland.

‘Schaf de kostendelersnorm af!’

Bij de Tweede Kamer, kwamen verschillende belangengroepen bijeen om hun ongenoegen te uiten over kostendelersnorm, beter bekend als de mantelzorgboete. Marcel Sturkenboom deed namens de seniorenorganisaties KBO-PCOB, FNV Senioren en NOOM deze oproep: “Schaf de kostendelersnorm af!”

Alles uit de kast voor mensen met hoge leeftijd?

“Het is ironisch dat tegenstanders van coronamaatregelen doen alsof we tegenwoordig alles uit de kast halen voor mensen met een hoge leeftijd”, stelt schrijver Thomas van der Meer (werkzaam in een verpleeghuis) in een column in de Volkskrant. “We helpen zelfs onze hele economie om zeep om hun levens te redden. In de praktijk moet je vaak je uiterste best doen om een arts naar het verpleeghuis te lokken, en zien veel zorgmedewerkers gezondheidsproblemen ten onrechte als iets wat bij ouderen hoort.”

‘Seniorenwoningen meest urgente opdracht’

De Samenwerkende Ouderenorganisaties Leusden spreken hun zorgen uit over een gebrek aan woningbouwplannen voor senioren in Leusden. De geactualiseerde woonvisie (2016) van de gemeente Leusden roept bij de ouderenbonden veel vragen op, meldt de Leusder Krant. Met een groeiende percentage oudere inwoners van Leusden, is het bouwen van woningen voor senioren volgens SOL de meest urgente opdracht voor de gemeente Leusden.