Senioren Journaal van vrijdag 21 juli

Verpleegzorg vaker te laat

Ouderen kunnen steeds vaker pas terecht in het verpleeghuis als het eigenlijk al te laat is. Daardoor gaat een deel van de ouderen sneller achteruit en overlijdt eerder. Verpleeghuizen zien ouderen veel slechter binnenkomen dan vroeger.

Voorrang betekent niet wegjagen

Voorrang voor ouderen die naar een appartement verhuizen en een grote huurwoning achterlaten: De corporatie wil motiveren,’maar we moeten tegelijkertijd voorkomen dat mensen denken dat ze uit hun woning gejaagd worden.”

Mantelzorgers moeten steeds vaker opdraven

Uit een peiling onder mantelzorgers blijkt dat zij ook buiten vakantieperiodes vaker de vraag krijgen of ze bij willen springen. “Dit werkt overbelasting alleen maar verder in de hand. Opname is dan vaak nog de enige mogelijkheid.”

Digitaal burgerschap ouderen

Digitale transitie kan niet zonder digitale inclusie, zegt Participatieraad Ouderen Overijssel (PROO). Bij de provincie heeft PROO een projectplan ingediend met initiatieven om de regie over het digitale leven van ouderen te stimuleren.

Moet de indexatie dit jaar op nul blijven?

Nu het CBS is overgestapt op een andere berekening van de inflatie ontstaat een verwarrend beeld. “Daar worstelen pensioenfondsen mee: is er vorig jaar niet teveel geïndexeerd en moet de indexatie dit jaar op nul blijven staan?”

Hulpvraagkaartjes op het prikbord

Bij KBO Prinsenbeek kunnen op het prikbord voortaan kaartjes met hulpvragen opgehangen worden, om elkaar wat hulp te bieden. Het gaat om vragen met kleine verzoekjes, zoals een klusje wat je zelf niet kunt, het doen van een boodschap of met iemand meerijden, aldus KBO Prinsenbeek.

Digihandig voor telefoon of tablet

Digihandig is een gratis app met korte lessen, maximaal 5 minuten, om handiger te worden met de telefoon of tablet. De app is door New Future Lab ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Mijn Welkom nieuwe bewoners verpleeghuis

Zonnehuisgroep Amstelland heeft een tool Mijn Welkom ontwikkeld die ouderen op een wachtlijst virtueel welkom heet en voorbereidt op de verhuizing. Met stapsgewijze informatie, regelzaken, wachtverzachters en kennismakers.

Vitaliteitsdagen voor levenskracht

“Bij vitaliteit gaat het om levenskracht.” In Brabant worden dit najaar in acht plaatsen vitaliteitsdagen gehouden. KBO-Brabant publiceert de agenda, met daarbij ook filmpjes en artikelen die een indruk geven van deze dagen.

Ouderen beleggen te risicovol

Oudere beleggers zitten steeds meer in aandelen en minder in obligaties. Dat is in strijd met de klassieke beleggingstheorie, die ervan uitgaat dat het verstandig is om op hogere leeftijd minder risico te nemen.