Senioren Journaal van donderdag 21 juli

Zorgoproep aan familie wordt trend

Het personeelstekort is mede door corona tijdens de zomervakantie zó groot dat de ouderenzorg een dringend beroep doet op mantelzorgers. Vaker douchen bijvoorbeeld kan, maar dan moet de familie wel komen helpen. MantelzorgNL constateert dat dit een trend aan het worden is.

Bergeijk biedt 65-plussers totaalconcept

Na de zomer valt er in de gemeente Bergeijk bij alle zelfstandig wonende 65-plussers een brief op de mat waarmee zij zich kunnen aanmelden voor gratis deelname aan de pilot ‘Samen slimmer ouder worden’. Het gaat om “een totaalconcept waarmee we ouderen kunnen ondersteunen in hun woon- en ondersteuningsvraag”.

Fondsen armer, pensioenen omhoog

Doordat de pensioenfondsen in de vette jaren spaarzaam zijn geweest – misschien te spaarzaam – kunnen ze in de magere jaren, zoals nu,  royaler zijn en blijkt het huidige pensioenstelsel per ongeluk misschien wel heel goed te werken.

Zelfstandig in de achtertuin van je dochter

Waar kun je nog naartoe als oudere wanneer in je eigen huis blijven wonen geen optie meer is, maar de wachtlijsten in de zorg ook lang zijn? De 88-jargie Agnes vond de uitkomst in de achtertuin van haar dochter. “Hier ben ik zelfstandig. Je hebt je eigen gedoetje nog.”

Wegwijzer voor opstellen wilsverklaring

“Niemand doet het graag, toch adviseren de Patiëntenfederatie en zorgverleners om op tijd na te denken over het levenseinde. Wat wil je, wat kan nog en hoe regel je zaken?” De Patiëntenfederatie heeft op de website al een handreiking “Praat op tijd over je levenseinde”. Daar komt nu nog een wegwijzer wilsverklaring bij die mensen op weg helpt een wilsverklaring op te stellen.

Huisarts vaak niet meer op ziekenhuisbezoek

Het ziekenhuisbezoek van de huisarts aan zijn patiënten is gaandeweg vervangen door een telefoontje na ontslag of – als dat nodig lijkt – een huisbezoek , aldus het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Patiënten kunnen toch ook zelf contact opnemen? “Zeker, maar vaak voelen ze daarvoor een drempel of zijn ze zich nog niet bewust van problemen die hun huisarts al in het verschiet ziet liggen.”

Knarrenhof verbinding jong en oud

In Dordrecht komt de VSP (Verenigde Senioren Patij) met een initiatiefvoorstel voor een eerste knarrenhof in deze stad. De partij benadrukt het maatschappelijk belang van dergelijke hofjes. De bedoeling is ‘om jong en oud met elkaar te verbinden’.

Groningse knarren gooien handdoek in de ring

De Groningse ‘knarren’ geven het op. De burgerinitiatiefgroepen die al jaren tevergeefs ijveren voor twee Knarrenhofjes in de gemeente, heffen zichzelf op. Het gemeentebestuur heeft recent laten weten definitief niet meer te willen samenwerken met de landelijke Knarrenhof-organisatie.

Willeke Alberti blijft optreden voor ouderen

In een bomvolle Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw gaf Willeke Alberti (77) haar allerlaatste grote soloconcert, maar gedurende de avond werd volgens Trouw meer dan eens benadrukt dat ze niet stopt met zingen. Als collega’s haar uitnodigen zal ze met plezier een gastrol vervullen op hun concerten, en uiteraard blijft ze optreden voor ouderen in zorgcentra.

Kunst-zinnig in de zorg

“Wereldwijd zien we de opkomst van de kunstenaar in het sociale domein en de ouderenzorg. Via allerlei kunstvormen trachten zij zowel intramuraal als in de wijk een bijdrage te leveren aan de gezondheid van ouderen.” Er is nog nauwelijks samen mét ouderen onderzoek gedaan naar de waarde van deze activiteiten. Aanleiding genoeg om in Nederland een studie te doen naar de ervaringen en de waarde van kunstparticipatie samen met ouderen en kunstenaars, aldus Leyden Academy.