Senioren Journaal van donderdag 21 januari

‘Aan alle maatregelen zitten twee kanten’

Het zijn duivelse dilemma’s waar we in deze coronacrisis mee te maken hebben, constateert voorzitter Leo Bisschops van KBO-Brabant in BN De Stem. “Aan alle maatregelen zitten twee kanten. Ouderen zijn bezorgd over de huidige ontwikkelingen, waardoor het virus extra om zich heen kan slaan. En onze doelgroep is het meest kwetsbaar. Alles wat de situatie veiliger kan maken, is welkom.” Van de andere kant, legt Bisschops uit, neemt de eenzaamheid onderen ouderen zienderogen toe naarmate de crisis voortduurt. “Het wegvallen van sociale contacten in combinatie met de lange duur van de crisis gaat zijn tol eisen. Dat is echt zorgelijk. Ook zijn er nadelige fysieke gevolgen; mensen voelen zich niet fit, minder gezond.”

Vaccineren versneld

Het beleid om alle vaccins voor de tweede prik op voorraad te houden, wordt losgelaten. Door de koerswijziging komen er volgens de NOS duizenden vaccins beschikbaar en kan eerder worden gestart met het vaccineren van 60-plussers. Eind januari moeten in eerste instantie de 85-plussers zich al kunnen melden voor een prik bij de GGD.

In beweging met de beweegposter

Rotterdamse senioren kunnen sinds kort door middel van een online ‘beweegposter’ met bijbehorende instructievideo thuis actief bewegen. Hiermee willen de initiatiefnemers van de Senior Games Rotterdam de senioren toch in beweging brengen, juist nu de sportaccommodaties vanwege de corona maatregelen zijn gesloten.

Nieuwe ouderen en hun woonwensen

Tijdens de Slimme Zorg Estafette organiseert Platform Pouwer op 19 februari een webinar met het accent op langer zelfstandig thuis wonen en nieuwe woonvormen voor ouderen. Met inbreng vanuit Raad van Volksgezondheid en Samenleving, Raad van Ouderen en Ouderendelegatie Groningen/Friesland over woonvormen, nieuwe en vitale ouderen en hun woonwensen, domotica en wonen, intergenerationeel wonen en nieuwe initiatieven rond kleinschalige tussenliggende woonvormen.

Minder mensen op wachtlijst verpleeghuis

In het derde kwartaal van 2020 stonden 20.223 mensen op een wachtlijst voor een verpleeghuis. Dat zijn er 873 minder dan in het eerste kwartaal van 2020. Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar namen de wachtlijsten in de verpleeghuiszorg juist toe. Dit blijkt uit de wachtlijstrapportage over het 3e kwartaal van 2020 van Zorgverzekeraars Nederland en Zorginstituut Nederland.

Minder eenzaam dankzij de ouderenadviseur

Wanneer is de koffieochtend en waar is het startpunt van de wandelclub? Eenzame senioren in Lingewaard krijgen ondersteuning van vrijwillige ouderenadviseurs, meldt De Gelderlander. Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) en Senioren Netwerk Lingewaard (SNL) hopen dat in het voorjaar de eerste adviseurs aan het werk kunnen in hun eigen plaats. Voor dit project hebben de twee organisaties een subsidie van 40.000 euro ontvangen van ZonMw. Dat geld is onder meer bestemd om de training van te betalen.

Beweegtuin en ook beweegroute

Drie van de vier dorpskernen in de gemeente Laarbeek hebben al een beweegtuin. Alleen Aarle-Rixtel ontbrak nog aan dit rijtje. Daar gaat aankomend jaar verandering in komen, meldt het Eindhovens Dagblad. In de loop van dit jaar worden er namelijk een beweegtuin én -route aangelegd. Voor de route worden door het hele dorp tegeltjes en paaltjes geplaatst. Op die paaltjes staan allerlei verschillende oefeningen. Ook scholen worden daarbij betrokken, om jong en oud samen te brengen.

‘Diversiteit in wensen neemt toe met leeftijd’

Vergrijzing vraagt veel meer variëteit in de wijk, kleinschalige woonzorgvormen en verpleeghuizen, aldus hoogleraar Robbert Huijsman in een Skipr-blog over ouderenzorg als verkiezingsthema. “De ene oudere is de andere niet en de diversiteit in wensen en behoeften neemt zelfs toe met leeftijd. De focus moet met name liggen kwetsbare ouderen en ouderen met dementie.”

Kortingsdreiging blijft

Miljoenen Nederlanders zijn onlangs ternauwernood ontsnapt aan een verlaging van hun pensioen. Maar dat betekent niet dat de dreiging hiervan is geweken. “Als de omstandigheden niet wezenlijk veranderen, is een verlaging van de pensioenen de komende jaren bijna niet te voorkomen”, waarschuwt bestuursvoorzitter Joanne Kellermann van Pensioenfonds Zorg en Welzijn volgens het ANP. De Telegraaf publiceert een overzicht van de dekkingsgraden van alle pensioenfondsen: Grootste pensioenfondsen hoeven dit jaar niet te korten, maar het gevaar is nog niet geweken. Ook NU.nl bericht over de actuele cijfers.

‘Petitie tegen kostendelersnorm’

KBO-PCOB, FNV en andere organisaties zijn een petitie gestart tegen de kostendelersnorm. Deze maatregel kort samenwonende volwassenen op hun uitkering. Gevolg is armoede, of het niet meer kunnen zorgen voor elkaar. ‘Deze maatregel moet zo snel mogelijk van tafel’, zegt directeur Marcel Sturkenboom van KBO-PCOB. “Hoe meer ondertekenaars de petitie heeft, hoe meer druk we kunnen zetten in Den Haag.” Een groep senioren wordt nu al door getroffen door de maatregel.