Senioren Journaal van dinsdag 20 juni

Meer mantelzorgers inzetten – en betaal ze

Door meer gebruik te maken van mantelzorgers (zoals gepensioneerden tussen 65 en 75 jaar) en deze te betalen kan een deel van het personeelstekort worden opgevangen, denkt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

Sporten als je geen jonge God meer bent

Hoe creëer je een goede sportroutine als je op leeftijd bent? ‘Je moet af en toe de grens opzoeken om verder te komen. Loop soms even alsof je geen idee hebt hoe laat de tram gaat, maar je ’m absoluut niet wil missen.’

Zomer vier je samen

Voor veel mensen is de zomer een mooie en rijkgevulde periode, maar dat geldt niet voor iedereen. Vooral voor ouderen is de zomerperiode een zware tijd. Gisteren startte daarom een campagne tegen eenzaamheid: “Zomer vier je samen.”

Focus op seniorenwoningen

Bij een bouwplan voor de Professoren- en Burgemeesterswijk in Leiden ligt de focus op senioren. “Als er voldoende seniorenwoningen zijn, dan kan een beroep op de zorg ook worden voorkomen of uitgesteld”, zegt de wethouder.

Ouderen moeilijk aan de bak

Vooral jongeren hebben een grote kans om weer aan het werk te gaan als ze werkloos zijn. Mensen die ouder dan 65 jaar zijn of een ziekte of aandoening hebben, maken beduidend minder kans.

Nu een kleine 1500 zorgcoöperaties

Nederland telt naar schatting 4.000 burgercollectieven. Daarbij zijn een kleine 1.500 zorgcoöperaties met alles van crèche tot aanleunwoning met zorg, door zzp’s die door het collectief zijn ingehuurd.

Gemeente past Wmo indiceren aan

De gemeente Best stopt met resultaatgericht indiceren voor de Wmo. Deze toezegging deed de wethouder Sociaal Domein tijdens de Vitaliteitsdag aan de voorzitter van KBO-Brabant.

Paus vraagt om ouderen nabij te zijn

In een boodschap ter gelegenheid van de derde Werelddag van Grootouders en Senioren op 23 juli nodigt paus Franciscus iedereen uit om grootouders en senioren nabij te zijn en om hen te eren.

Mantelzorg en wederkerigheid

“Als er in het verleden een liefdevolle relatie, met respect voor het kind is geweest, dan is liefdevolle mantelzorg logisch.” Maar wat gebeurt er als een kind emotioneel of fysiek werd verwaarloosd en later mantelzorg geeft?

Dieren op de werkvloer

Medisch Contact vroeg in een poll: Maakt(e) bij u op het werk een dier deel uit van het team? Het artsenblad kreeg enthousiaste reacties en publiceert een aantal lezersverhalen.

Lift kan de hitte niet aan.

Een glazen liftschacht was een pracht idee van de architect voor een seniorencomplex in Bergambacht, maar bij hoge temperaturen vallen de sensoren uit en werkt de lift niet meer.