Senioren Journaal van donderdag 20 juli

De ouderenzorg en het voltooide leven

Kan een zorgvuldige wet voltooid leven een deel van de oplossing zijn voor de vastlopende ouderenzorg? “Waarom niet”, schrijft een gepensioneerde die veertig jaar in de ouderenzorg heeft gewerkt: Geen enkele oudere hoeft zich bedreigd te voelen en veel ouderen zullen de toekomst een stuk geruster tegemoet zien.

Gratis cursus ADL

“Goede (ouderen)zorg bestaat niet zonder de onmisbare inzet van familie, naasten, mantelzorgers en vrijwilligers.”Het netwerk Iedereenzorgt in Noordoost-Brabant heeft een gratis cursus ontwikkeld voor iedereen die meer informatie wil over hoe je kunt helpen in de dagelijkse zorg en ondersteuning.

Haal bij oudere sporters het kind naar boven

Hoe ouder je bent, hoe belangrijker sport en bewegen worden. Een sportarts en een looptrainer geven vijf tips om het sporten een stukje leuker te maken. “Gezelligheid kan de drempel om te sporten verlagen.”

Zelf regelen prima, maar wel gemeente nodig

“De overheid gaat het niet meer doen”, zei de minister. “Prima”, zeggen Westlandse senioren, “wij zetten met alle liefde zelf iets op waar senioren naar elkaar omkijken. Maar dan heb je wel de gemeente achter je nodig. Nu komen we totaal niet verder.”

Waarom een AOW ‘er beter in dienst houden

Veel bedrijven laten AOW’ers bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd direct afvloeien. De Zaak beschrijft 7 redenen waarom je een werknemer die de AOW-leeftijd heeft bereikt, beter in dienst kan houden (of in dienst kunt nemen).

Wat is ouderenzorg ons waard

In de ouderenzorg is er feitelijk maar één scherpe keuze te maken: Of we gaan flink investeren, of we gaan weer zelf voor onze (groot)ouders zorgen. ‘Kies maar.”

Jaar lang gratis met openbaar vervoer

Mensen die 66 jaar of ouder zijn en een laag inkomen hebben, kunnen in de provincie Utrecht sinds1 oktober 2022 een jaar lang gratis met het openbaar vervoer van U-OV en Syntus reizen (aanvragen kan nog). Inmiddels maken 3.578 66-plussers gebruik van de proef.

Streekmuseum komt naar u toe

Senioren die in een verzorgingshuis wonen, zijn niet altijd meer in staat om een museum te bezoeken. Zeker voor ouderen die lijden aan dementie is dat jammer. Want zij vinden het volgens Jan Anderson van het Streekmuseum in Vlaardingen juist fijn om te kijken naar jeugdherinneringen die verstopt zitten in kunstobjecten. Oplossing: Anderson brengt de kunst nu naar hen toe.

Géén cent voor de ouderen

“De overheid heeft de macht over de pensioenfondsen overgenomen en nu bereiden de media ons voor op slechte tijden”, schrijft een Telegraaf-lezer. “Dit is ons achterstallig loon, dat wij in bruikleen hebben gegeven en ondanks dat de potten van 700 miljard naar 1800 miljard zijn gestegen, géén cent voor de ouderen!”

Seniorengids wonen, welzijn, zorg

WIJ Heemstede heeft de seniorengids 2023 gepresenteerd, een naslagwerk met alle relevante informatie over wonen, welzijn en zorg in Heemstede: niet alleen handig voor ouderen, maar ook nuttig voor vrijwilligers, mantelzorgers of andere organisaties.