Senioren Journaal van vrijdag 20 januari

De dokter gaat nooit voor een zesje

Tijdens de coronapiek werden ziekenhuizen overspoeld door patiënten en moesten artsen improviseren. Voor een volgende noodfase zijn daarom duidelijke richtlijnen nodig, zegt het Centrum voor Ethiek en Gezondheid. Een puntensysteem moet gemotiveerde keuzes mogelijk maken. “Als ik iets doe als dokter, doe ik dat altijd zo goed als ik kan. We gaan nooit voor een zesje.”

De mantelzorger centraal

“Laten we zorgen voor echt goede ondersteuning en voorzieningen voor mantelzorgers, waarbij de behoeftes en verlangens van de mantelzorger centraal staan”, zegt Esther Hendriks, de nieuwe bestuurder van MantelzorgNL. “Wat hebben zij nodig om het zorgen makkelijker te maken en grip te houden op hun eigen welzijn en leven? En hoe kan de professionele zorg daar aan bijdragen (in plaats van andersom).”

Crematoria razend druk door oversterfte

Nabestaanden die langer moeten wachten op een uitvaart en crematoria die met man en macht de extreme drukte te lijf gaan. Vanwege de oversterfte zijn de agenda’s van uitvaartondernemers bomvol, meldt AD Rotterdams Dagblad. Soms té vol. Op sommige locaties betekent de drukte dat uitvaarten eigenlijk geen minuut mogen uitlopen.

Opmars Knarrenhof niet te stuiten

Stichting Knarrenhof duikt overal op. Soms heeft voorman Peter Prak flinke botsingen met lokale politici, ook zijn er gemeentes waar  bestuurders juist staan te springen om een Knarrenhof. In Emmen nam de wethouder zélf het initiatief om ambtenaren in contact te brengen met de stichting.

Verdwenen pensioenmiljoenen DSM

Het pensioenfonds van DSM verwerd volgens NRC van een van de rijkste tot een van de armste Nederlandse pensioenfondsen. Een verklaring daarvoor hield president Edith Schippers , VVD-lijsttrekker bij de naderende Eerste Kamerverkiezingen, achter. “Daardoor weten de gepensioneerden van het chemieconcern niet dat hun achterblijvende pensioenen mede veroorzaakt zijn door lage afdrachten van DSM aan het pensioenfonds.”

Steeds meer hybride uitstapjes

DrieGasthuizenGroep begint een proef met theater voor ouderen: met bezoek aan het theater zelf, of via streaming in een huiskamer van de zorggroep of in de eigen woning. Op meer terreinen kijkt DCG naar hybride uitstapjes. “We kunnen naar de natuur gaan, maar we kunnen de natuur ook het huis binnenbrengen.”

Ouderengeneeskunde is niet saai

Wat kan een arts in een verpleeghuis meer dan misschien pijnmedicaties ophogen en incontinentiebroekjes verschonen? Een coassistent schrijft over zijn positieve eerste ervaringen. “Ouderen en de ouderengeneeskunde zijn niet saai, maar juist ontzettend interessant en veelzijdig.”

Acceptatie contant geld wettelijk verplichten

Het gebruik van contant geld holt achteruit, deels omdat het op steeds minder plaatsen wordt geaccepteerd. Tijd voor een wet die de acceptatie van contant geld verplicht, schrijven Tweede Kamerleden Mahir Alkaya (SP) en Chris Stoffer (SGP) in een artikel op EW Podium. Veel mensen gebruiken nog dagelijks contant geld. Bij elkaar opgeteld gaat dit volgens een onderzoek van McKinsey om ongeveer 1,5 miljoen mensen.

Sociale wijkaanpak in Breda

Ouderenzorgaanbieder Thebe, zorgverzekeraar CZ en de gemeente Breda gaan samenwerken in het project Eigenwijks Brabantpark. Zij willen de zorg en ondersteuning voor ouderen via een sociale wijkaanpak invullen, waarbij het niet uitmaakt waar de financiering vandaan komt, aldus Skipr.

De ouderdom zelf als opgave

In de film Blijven gaan (gisteravond bij Max) wordt in een Rotterdamse sportschool  een groep oudjes gevolgd die elke week komt sporten om niet ’te krakkemikkig’ te worden. Ze fietsen de eenzaamheid weg en verdrijven de somberheid in een klasje Fit en Vitaal of op de fitnessapparatuur. Die sport betekent meer dan lichamelijke redding, aldus de tv-recensie in Trouw. “Over prestaties gaat het allang niet meer, de ouderdom zelf is de opgave geworden. Een mooie film die nederig stemt.”

Elke 3 minuten een oudere mishandeld

Meldpunt rondom huiselijk geweld Veilig Thuis is bang dat het aantal mishandelde ouderen de komende tijd alleen maar harder zal stijgen. Ook seniorenorganisatie KBO-PCOB maakt zich daar zorgen om. Directeur Ingrid Rep uit haar zorgen in MAX-radioprogramma Villa VdB.

Goedkoop is in de zorg duurkoop

In Amsterdam laten ouderenzorgorganisaties de eigen medewerkers in het verpleeghuis douchen en eten, en krijgen ze het eten dat overblijft mee naar huis. Veel zorgmedewerkers verdienen niet genoeg verdienen om rond te komen, aldus een commentaar van het FD: Dat belooft weinig voor de aantrekkingskracht van een sector die een sleutelrol moet spelen in de overgang naar een toekomstbestendige ouderenzorg.

Visie op zorg bij beginnende dementie

Onbegrepen gedrag bij mensen met dementie die nog thuis wonen, komt al in bijna 90% van de gevallen voor. Toch wordt het vaak niet gezien of weinig mee gedaan. Volgens neuropsycholoog en promovendus Willem Eikelboom is een duidelijke visie op zorg nodig voor deze groep, zegt hij in een Vilans-interview.

Blij met lunch van VoedselSurplus

Supermarkten gooien iedere dag een hoop eten weg. En veel mensen zijn eenzaam. Die problemen worden in Woerden tegelijkertijd opgelost, schrijft AD Groene Hart in een reportage over de lunch in het buurthuis in Molenvliet. De lunch wordt mogelijk gemaakt  door Stichting VoedselSurplus die overtollig voedsel van de supermarkten inzamelt dat niet geschikt is voor de Voedselbank (bijvoorbeeld omdat moet worden ingevroren).

Plek senioren met dementie in hart nieuwe wijk

In het hart van de toekomstige nieuwe woonwijk op het voormalige sportpark Vijfsluizen in Vlaardingen vestigt zich een zorginstelling voor ouderen met dementie. Projectontwikkelaar Heijmans laat in AD Rotterdams Dagblad weten dat de zorgorganisatie Rosorum het voormalige hoofdgebouw op Vijfsluizen ‘langjarig gaat exploiteren’. Rosorum (acht locaties in Nederland) biedt op Park Vijfsluizen woonruimte aan 36 senioren met dementie.