Ouderengeneeskunde is niet saai

Verpleeghuizen hebben de reputatie van sombere, slaperige en stinkende plekken, waar mensen komen om hun laatste dagen in eenzaamheid door te brengen.

“Veel van mijn medestudenten beschouwen de ouderengeneeskunde als saai, omdat ze aannemen dat je medisch weinig kan betekenen voor die oudjes, behalve dan misschien hun pijnmedicatie ophogen en hun incontinentiebroekjes verschonen”, schrijft Guus Brand in Medisch Contact over het keuzecoschap in de ouderengeneeskunde. “Verbetering ga je niet meer zien en beter worden doen ze al helemaal niet meer. Althans, dat is wat mij is voorgehouden voordat ik begon.”

Elke patiënt maatwerk

De ervaring van Brand, bij een organisatie die een revalidatiecentrum en meer dan een dozijn verpleeghuizen beheert, was vanaf het eerste moment totaal anders. Medisch gezien ontbreekt alleen de kindergeneeskundige casuïstiek ontbreekt, wat natuurlijk niet verrassend is. “Daarbij, voor elke patiënt moet maatwerk verricht worden vanwege de uitgebreide multimorbiditeit en polyfarmacie. En ook al is een patiënt ongeneeslijk ziek, dan nog blijft het een kunst om deze persoon de beste zorg te bieden en comfortabel te maken.”

Interessant en veelzijdig

“Bovendien zijn veel patiënten hier erg hartelijke en vriendelijke mensen die allemaal de meest fantastische verhalen te vertellen hebben, als je maar de tijd neemt om naar ze te luisteren”, schrijft Brand in Medisch Contact. “Ouderen en de ouderengeneeskunde zijn niet saai, maar juist ontzettend interessant en veelzijdig.”

Empathisch en vriendelijk

Voor patiënten, familie en kennissen wordt ruim tijd genomen om ze zorgvuldig en uitgebreid te woord te staan. “Ook als deze mensen boos en onredelijk zijn en ook als een patiënt voor de vijfde keer hetzelfde verhaal vertelt.” De medewerkers van de verpleeghuizen en van het medisch team blijven empathisch en vriendelijk, ondanks de personeelstekorten in de zorg, die ook deze instellingen parten spelen, aldus Guus Brand in Medisch Contact.