Senioren Journaal van woensdag 2 november

Gelukkig oud worden volgens Achmea

Achmea is gisteren de campagne ‘Gelukkig oud worden volgens Achmea’ gestart. Het doel is om bewustzijn te creëren over het belang van geschikte woonruimte op latere leeftijd. Ook hoopt Achmea mensen aan te zetten om tijdig over een passende oplossing na te denken. Uit onderzoek van Achmea onder 40-plussers in Nederland blijkt dat ongeveer de helft van de respondenten (48%) niet bezig is met de toekomstige woonsituatie.

Depressieve ouderen verpieteren

Eén op de vijf ouderen heeft depressieve klachten, die vaak laat worden ontdekt. Ouderenpsychiaters vrezen dat het aantal gemiste diagnoses stijgt nu er steeds meer 75-plussers bij komen. Terwijl de meeste depressies bij ouderen goed te behandelen zijn. Een deel van deze kwetsbare groep trekt zich volledig terug en houdt letterlijk de gordijnen dicht.

Nieuw pensioenstelsel verliest snel steun

De Kamer debatteert vandaag over de ingrijpendste hervorming van het pensioen sinds de oprichting van het stelsel. Over de noodzaak wordt steeds sterker getwijfeld, in de Kamer en ook daarbuiten. Of de wet het haalt, valt volgens de Volkskrant te bezien. Het FD beschrijft hoe de opvattingen in de Tweede Kamer uiteenlopen van ‘krankzinnig’ tot ‘heel goed’. De Telegraaf schrijft over gokken met geld van gepensioneerden.

Voorbeeldwoningen vol slimme hulpmiddelen

Gordijnen openen op afstand. Een traphulp die het risico op vallen vermindert. Een matras dat je zo kan draaien dat je gemakkelijk je bed uitstapt. Een apparaat dat je eraan herinnert je medicijnen in te nemen of je oefeningen te doen. Dit zijn zomaar een paar van die slimme (zorgtechnologische) hulpmiddelen die je kunt vinden in één van de twee T-Huizen in ‘s-Hertogenbosch en Oss. BrabantZorg, BrabantWonen én het Koning Willem I College hebben deze voorbeeldwoningen samen ingericht.

Verschillen gemeenten groter dan gedacht

Wie denkt dat problemen van ouderen op bijvoorbeeld het gebied van gezondheid, eenzaamheid en armoede over alle gemeenten gelijk verspreid zijn, komt volgens de provincie Utrecht verkeerd uit. Er zijn grote verschillen te vinden tussen gemeenten waar het de positie van ouderen betreft, zo blijkt uit het onderzoek de Staat van Utrecht. Zo is in de gemeente Utrecht 13% van de 65-plussers ernstig eenzaam. In de gemeente Eemnes gaat het om 4%.

Aan de slag als vakkenvuller

Afgelopen vrijdag reageerde Corrie Kapteyn (71) op een opvallende vacature van een Albert Heijn-winkel, waar ze op zoek waren naar opa’s en oma’s om het personeelstekort aan te pakken. Maandag kreeg ze al een contract, meldt RTL Nieuws. Ze wil twee ochtenden in de week werken.”Ik begin met vakkenvullen en daarna ga ik misschien wel achter de kassa.” Er hebben bij de supermarkt al tientallen mensen gereageerd, aldus Omroep Gelderland.

Huishoudelijke zorg het fundament

Het Rijk moet gemeenten nu extra middelen geven om de tekorten in de huishoudelijke hulp aan te kunnen pakken, stelt Jenneke van Pijpen, Amsterdams raadslid namens GroenLinks, in Het Parool. “Huishoudelijke zorg is geen afvoerputje, maar het fundament van onze zorg.”

Meer dan drie ton overwaarde

Huiseigenaren hebben de afgelopen jaren hun overwaarde behoorlijk zien toenemen, mede als gevolg van de stijgende huizenprijzen. Gemiddeld bedraagt de overwaarde zo’n 2 ton, maar de overwaarde is hoger naarmate de leeftijd oploopt. Ouderen zitten met hun overwaarde boven de €300.000, blijkt uit cijfers van Van Bruggen Adviesgroep/CBS. Zolang dit geld vastzit in stenen kun je er natuurlijk weinig mee. Er zijn zes manieren waarop je (enigszins) van de overwaarde kunt profiteren.

Veel onzekerheid over pensioen

Uit onderzoek van online pensioenbank Brand New Day blijkt volgens het AD dat bijna de helft (46 procent) van 363 ondervraagde mensen in loondienst bang is dat ze geen pensioen meer ontvangt of dat dat minder waard is geworden. “We waren wel geschrokken van dit percentage. Er is veel angst en onzekerheid over het pensioen. De inflatie versterkt dat gevoel.”

Mix & Match thuiszorg en zorgtechnologie

In spelvorm technische snufjes ontdekken die (thuis)zorg vergemakkelijken, zowel voor de patiënt als voor de zorgmedewerker. Binnen het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg van Windesheim is hiervoor Mix & Match ontwikkeld.

Realistische agenda oudere migranten

In Leiden is gisteren de bijeenkomst ‘Mythen en realiteit: Verleden, heden en toekomst van onderzoek en praktijk rondom oudere migranten’ gehouden. Hierin zijn volgens Leyden Academy “mythen ontkracht en is er gewerkt aan een effectieve en realistische agenda”.

Gratis OV alleen met laag inkomen

Niet alle Dordtse 65-plussers kunnen na 10 december nog gratis met het openbaar vervoer in hun regio reizen. Dat geldt na die datum alleen voor de groep inwoners die lagere inkomsten heeft dan 140 procent van het wettelijk sociaal minimum. Onder die groep vallen ook de ouderen die moeten rondkomen van een AOW-uitkering, aldus AD De Dordtenaar.