Senioren Journaal van donderdag 19 november

Buurtambassadeurs in Strijen

Vrijwilligers van zorgcoöperatie De Striensche in de Hoeksche Waard gaan actief ouderen in Strijen bezoeken. Met een praatje aan de deur hopen zij van ouderen te horen of er behoefte is aan een gesprek, een belletje of een boodschap. Als de contacten met de oudere inwoners zijn gelegd, wil De Striensche (dat samenwerkt met Zonnebloem en Welzijn HW) komen tot het aanwijzen van zogeheten Buurtambassadeurs. Zij beschikken per buurt over de informatie en weten wie er behoefte heeft aan contact of een helpende hand.

Knarrenhof 22.000 belangstellenden

Als alles meezit hoop stichting Knarrenhof over een jaar te beginnen met bouwen in Gaanderen, meldt De Gelderlander. Volgens wethouder Ingrid Lambregts is het een project dat goed past binnen het beleid van de gemeente Doetinchem, die onderzoek heeft laten doen naar de behoefte aan zorgwoningen. De stichting heeft een inschrijflijst waar 22.000 belangstellenden op staan. “Wie bovenaan de lijst staat en in de gemeente Doetinchem woont, wordt nu als eerste benaderd.” De twintig woningen zijn zowel huur als koop. Ook wordt een zogenaamd hofhuis gebouwd.

‘Neem je ouders in huis voor nazorg’

Het afdelingshoofd longgeneeskunde van het Erasmus MC vraagt bij Rijnmond familieleden van coronapatiënten om zich te ontfermen over hun dierbaren en ze tijdelijk in huis te nemen voor de nazorg na een ziekenhuisopname. “Als het kan, neem je moeder in huis want daarmee maken we bedden leeg.” Tientallen ziekenhuisbedden blijven ‘onnodig’ bezet door patiënten die allang ontslagen hadden moeten worden. De doorstroom naar de thuis- en verpleegzorg loopt vast.

OMT: extra voorzorg voor bezoek ouderen

Als het kabinet besluit de coronamaatregelen te versoepelen, dan moeten Nederlanders kerst in huiselijke kring vieren, met maximaal zes gasten uit dezelfde regio. En wie tijdens de feestdagen ouderen of kwetsbare personen wil bezoeken, moet in de tien dagen daarvoor het aantal andere contacten verder beperken. Dat adviseerde het Outbreak Management Team volgens de NOS het kabinet in aanloop naar de persconferentie van dinsdagavond.

Gedeelde besluitvorming bij ouderen

Gedeelde besluitvorming (shared decision making) draagt bij aan gepersonaliseerde beslissingen die passen bij de voorkeuren van patiënten bij het kiezen van een behandeling voor een aandoening. Oudere volwassenen hebben vaak meerdere chronische aandoeningen. Dat stelt specifieke eisen aan de gedeelde besluitvorming. Ruth Littel beschrijft in haar proefschrift de ontwikkeling en evaluatie van een methode om de gedeelde besluitvorming te verbeteren bij ouderen met meerdere aandoeningen.

Prettig kleiner en geclusterd wonen

“We zien dat mensen bewust kleiner, maar wel geclusterd willen wonen. De beleving van een woning wordt belangrijker dan het bezit van een huis. Prettig wonen, dáár gaat het om”, aldus Butterfly Effect ( initiatiefnemer voor vernieuwende woonprojecten in samenwerking met zorgorganisaties en sociale investeerders) in het Brabants Dagblad. Butterfly Effect plaatst al op locaties van enkele zorginstellingen kleine verplaatsbare huisjes die in de verhuur gaan voor vrijwilligers en/of familieleden van zorgcliënten.

Toolkit voor huisarts over mantelzorg

Gemiddeld is één op de vijf patiënten van een huisartsenpraktijk mantelzorger. De huisartsenpraktijk kan een zinvolle bijdrage leveren in de signalering en preventie van overbelaste mantelzorgers. In de vernieuwde toolkit Mantelzorg van de Landelijke Huisartsen Vereniging wordt verteld hoe.

Inspiratiebus als rijdende zorgcatalogus

Studenten en docenten van Avans Hogeschool werken samen met docent en onderzoeker Niels de Beer mee aan de Bredase Inspiratiebus. Het initiatief laat door middel van technologie en digitalisering aan de zorgsector zien wat er allemaal mogelijk is om verschillende doelgroepen een fijner, uitdagender leven te laten leiden. Eigenlijk is de Inspiratiebus volgens de hogeschool dus een soort rijdende catalogus voor de zorg in de breedste zin van het woord.

Met algoritme langer thuis

Door data over het gedrag van ouderen met behulp van machine learning te analyseren, kan hun fysieke gezondheid beter gevolgd worden. Dat draagt weer bij aan een gezondere en actievere oude dag, stelt Ahmed Nait Aicha volgens ICT&Health in zijn promotieonderzoek. Onderzoeker Ahmed Nait Aicha stelt dat met inzet van ‘ambient technology’ de functionele gezondheid van zelfstandig wonende ouderen te meten is zonder al te dure woningaanpassingen.

In één oogopslag inzicht in je medicijn

Alles wat je móet weten over je medicijn, op één A4, in begrijpelijke taal: dat is ‘Medicijn in het kort’. Dat melden Nederlandse Medicijnautoriteit CBG en apothekersorganisatie KNMP, die hiermee willen zorgen dat medicijngebruikers nog beter begrijpen wat ze van hun medicijn kunnen verwachten.