Senioren Journaal van dinsdag 19 maart

Gemeente brengt digitale weerbaarheid in kaart

Gemeente Krimpenerwaard doet met een vragenlijst onderzoek naar de digitale weerbaarheid van senioren binnen de gemeente. “Daarmee brengen we in kaart hoe weerbaar de senioren in de gemeente zijn en wat er verbeterd kan worden.”

Ik laat mij geen schuldgevoel aanpraten

Denken ouderen denken te weinig na over de toekomst? “Ik denk heel vaak na over de toekomst. Maar kan iemand mij vertellen wat de keuzemogelijkheden zijn?” “Net of wij nalatig zijn. Ik laat mij geen schuldgevoel aanpraten.”

Vanaf een jaar of 83 begint het gedoe

Bij het preventief huisbezoek de leeftijd verhogen tot 82 of 83 jaar, zou de organisatie wat meer lucht geven. “We zien dat het over het algemeen tot 80 jaar goed gaat. Maar vanaf een jaar of 83 begint het gedoe.”

Vier keer per dag naar de super voor een praatje

“Ouderen zeggen: ‘de samenleving is zó veranderd, ik snap ’r niet meer’. Nou, dat hoorde ik niet in de jaren 90.” Het aantal afhakende, eenzame mensen neemt toe. Vluchtige contacten zoals het praatje bij de kassa  zijn voor eenzame mensen juist heel belangrijk.

In dorp weer plek voor wie oud en kwetsbaar is

Warffum verloor zijn bejaardenhuis, maar kreeg er een zorgvilla voor terug. Dankzij een initiatief van drie burgers. Tips vanuit een Noord-Gronings dorp voor kleinschalige zorginitiatieven. “Weet wat je niet weet, vraag de juiste mensen om advies.”

Zoetermeer wil blauwe zone worden

Wereldwijd zijn er vijf ‘blauwe zones’ waar mensen gemiddeld 90 tot 100 jaar worden zonder allerlei kwaaltjes. Ook Zoetermeer hoopt zich daarbij te plaatsen, door de stad zo in te richten, “dat je zo gezond mogelijk hier kan leven”.

Geen positief advies terugkeer verzorgingshuizen

De Afdeling advisering van de Raad van State ‘kan niet positief adviseren’ over het initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Agema en Pouw-Verweij tot wijziging van de Wlz voor de terugkeer van de verzorgingshuizen.

Wijkkliniek in Oosterwolde

Fryslân vergrijst en dat geeft druk op de zorg. Verpleeg- en verzorgingshuizen raken vol. Bij ZuidOostZorg hebben ze daarom iets bedacht: een ‘wijkkliniek’ om mensen te helpen langer thuis te kunnen wonen.

Gericht onderzoek ouderen met darmkanker

Darmkanker komt vooral bij oudere mensen voor. Toch is er een opvallend tekort aan onderzoek specifiek voor oudere patiënten. UMC Utrecht werkt aan een effectievere, minder belastende behandeling op maat voor ouderen met uitgezaaide darmkanker.

Hospitaverhuur moet veel makkelijker

“Het ontbreekt nu aan een goede regeling voor hospitaverhuur.” Pleidooi voor een wettelijke regeling waarmee het aantrekkelijk wordt voor mensen om hospita te worden.