Vanaf een jaar of 83 begint het gedoe

Zo’n zeshonderd inwoners van Huizen tikken jaarlijks de tachtig aan, aldus de Gooi- en Eemlander. En dat zijn er ieder jaar meer. Het is de bedoeling dat al deze senioren in het jaar dat ze tachtig worden, van Versa Welzijn – in opdracht van de gemeente – een brief ontvangen met daarin de uitnodiging voor een preventief huisbezoek.

Dit lukt bij lange na niet. Eén: omdat er te weinig vrijwilligers zijn om al die bezoeken af te leggen. Twee: omdat er vanwege de coronacrisis een lange wachtlijst is ontstaan die nog altijd niet is weggewerkt. En dus zijn de ouderen die worden bezocht vaak al 81 jaar. Het opschroeven van de leeftijd tot 82 of 83 jaar, waarop ouderen een huisbezoek krijgen, is iets waarover Versa Welzijn in overleg is met de gemeente.

In beeld vóórdat problemen ontstaan

“Zo’n ingreep zou de organisatie wat meer lucht geven”, aldus Versa Welzijn in de Gooi- en Eemlander. “Omdat de tachtigers van nu steeds vaker hartstikke fit zijn en een agenda bomvol activiteiten hebben, zou je denken: dat moet wel kunnen. Tegelijkertijd is het een dilemma, want je wil de mensen juist in beeld én geïnformeerd hebben vóórdat er problemen ontstaan. We zien dat het over het algemeen tot 80 jaar goed gaat. Maar vanaf een jaar of 83 begint het gedoe.”

Eenzaamheid enorm issue

Vooral eenzaamheid is volgens Versa Welzijn een enorm issue onder tachtigplussers. “Ouderen worstelen regelmatig ook met ingewikkelde brieven. En iedere dag een warme maaltijd? Dat doen velen allang niet meer. Dat is jammer, en niet nodig, want er kan ontzettend veel geregeld worden.”