Senioren Journaal van dinsdag 19 juli

Ouderen met medicatie het kwetsbaarst

Ouderen die medicijnen slikken zijn op warme dagen het kwetsbaarst, zegt Niels Schut (internist, gespecialiseerd in nierziekten) van het Spaarne Gasthuis. Vooral ouderen met een hart- of nierziekte of hoge bloeddruk kunnen in de problemen komen. Medicijnen zoals bloeddruk- of plaspillen zorgen ervoor dat hun bloedvaten verwijd worden of vocht afdrijven. “De warmte zorgt daar óók voor. Die combinatie kan nare gevolgen hebben, zoals een te lage bloeddruk en zelfs flauwvallen”, aldus de specialist in het Haarlems Dagblad.

Bij seniorenburgemeester weinig aangeklopt

Corrie Huiding-Stomp (70) werd in 2019 gekozen als eerste seniorenburgemeester van Utrecht. “Helaas wordt er weinig gebruik gemaakt van het feit dat mensen bij mij aan kunnen kloppen”, zegt ze in de Nieuwe Utrechtse Krant.  Ze biedt een luisterend oor, “maar ik heb geen macht. Ik kan alleen maar signaleren.”

Bouwen voor mensen met dementie

Van de vele te bouwen seniorenwoningen moet een deel dementievriendelijk zijn, wil de mantel- en professionele zorg straks niet bezwijken. Aldus de  directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland.

Duitse ouderen overwinteren in Griekenland?

Griekenland heeft een voorstel voor Duitsers die zich zorgen maken over een tekort aan aardgas .“Het zou voor ons Grieken een groot genoegen zijn om Duitse gepensioneerden te verwelkomen die een ‘mediterrane winter’ willen beleven met Griekse gastvrijheid en zacht weer”, aldus de Griekse minister van Toerisme in Bild.

Zorg in de woongemeenschap

Een nieuwe heup, slechter zien, een beroerte, beginnende dementie. In woongemeenschap Voormekaar in Boxmeer hebben ze het allemaal voorbij zien komen. De ervaringen worden gedeeld op een op een LVGO-themamiddag over zorg in de woongemeenschap.

App seksuele gezondheid

Anathema ontwikkelt een app die de seksuele gezondheid van senioren zou kunnen ondersteunen. Deze app wordt in samenwerking met senioren getest op de gebruiksvriendelijkheid. KBO-PCOB publiceert een vragenlijst.

Investering in driewielers

Bob van den Berg bouwt met zijn bedrijf Tworby fietsen om tot driewieler. Dit om zoveel mogelijk ouderen en mensen met een lichamelijk beperking zelfredzaamheid, vrijheid en vitaliteit te bieden. Hij zocht een investering van 400.000 euro en vond die.

Vitale gemeenschap met jongeren erbij

Samen met De Zorggroep en enkele andere partners wil woningcorporatie Woonwenz in seniorencomplex Ruysdonck in Blerick  zorg en ondersteuning slimmer organiseren. Zo komen er enkele jongeren in het gebouw wonen die tegen een gereduceerde huurprijs de senioren helpen met kleine klusjes en het organiseren van activiteiten.

Dramatische zoektocht logeerzorg

De zoektocht van mantelzorgers en naasten voor logeerzorg is dramatisch en kan maanden duren, meldt Netwerk Mantelzorg Drenthe. “Respijt Aan Huis is in Drenthe beschikbaar, maar nog erg weinig.”

Vertrek directeur MantelzorgNL

Liesbeth Hoogendijk, directeur/bestuurder van MantelzorgNL, heeft aangekondigd dat zij na bijna 10 jaar afscheid neemt van MantelzorgNL. Zij wordt bestuurder van zorgorganisatie St Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort.’