Senioren Journaal van woensdag 18 september

Wonen met een plus voor actieve senioren

Met het zoeken van een woning voor later kun je niet vroeg genoeg beginnen, aldus een artikel in Trouw in de serie ‘De yep van tegenwoordig’. De term aanleunwoning is niet populair. De ontwikkelaar van Park Entree in Schiedam spreekt van ‘de eerste woonbuurt in Nederland voor actieve senioren die het maximale uit het leven willen blijven halen’. Een gastvrouw organiseert gemeenschappelijke activiteiten, zorg kan los worden ingekocht. Wonen met een plus noemen ze dat.

De supermarkt als buurtsoos

De proef met de kletskassa bij de Jumbo in Vlijmen is na twee maanden al gepromoveerd tot blijvertj, is te lezen in de Volkskrant. In Raamsdonksveer heeft Jumbo een week geleden een tweede kletskassa geopend. Toeloop en enthousiasme zijn groot, zegt de winkelmanager. Bij de koffietafel is gratis koffie of thee, een glazen pot met ‘kletskoeken’ en zit driemaal per week een vrijwilliger van ‘Alles voor Mekaar’. Een 92-jarige komt zijn hart luchten omdat hij is geroyeerd bij de kaartclub.

‘Stemmingmakerij helpt verpleeghuiszorg niet’

Een week geleden werd door Wanda de Kanter, Hugo Borst en Carin Gaemers weer een manifest met ‘tien geboden voor de verpleeghuiszorg’ aan de deur ‘gespijkerd’. Hoogleraar Pauline Meurs spreekt in Het Financieele Dagblad van stemmingmakerij: Veel belangrijker is het versterken van zorg thuis en het ontwikkelen van een divers zorgaanbod tussen thuis en het verpleeghuis. De Miljoenennota biedt volgens Meurs genoeg aanknopingspunten.

Boodschappen Begeleidingsdienst kan door

De Boodschappen Begeleidingsdienst kan door een nieuwe subsidie doorgaan met hun activiteiten. De dienst helpt Haagse ouderen met het doen van boodschappen, maar organiseert ook leuke activiteiten en uitjes voor ze, aldus Den Haag FM. “Wij zijn opgericht met als doel om eenzaamheid te bestrijden.”

Hoe voelen onze 75-jarigen zich?

Albrandswaard onderzoekt hoe 75-jarigen in hun gemeente zich voelen. Stichting Welzijn Albrandswaard (SWA) gaat sinds vorige week met een team vrijwilligers bij families langs, meldt RTV Rijnmond. “We willen constateren wat er onder ouderen leeft. Als het goed gaat, dan vragen wij aan de ouderen of zij bewust zijn waar ze terecht kunnen als het met hen minder gaat. Zodat ze dan zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.”

Vrouw (80) eist dat zoon uit huis wordt gezet

Een Vriezenveense vrouw (80), nu nog opgenomen in een verpleeghuis, eist dat haar zoon uit haar woning wordt gezet, zodat zij er in alle rust kan sterven. Het was volgens dagblad Tubantia een zeer schrijnende rechtszaak bij de Rechtbank Overijssel. Vrijwilligers van de zorginstelling hebben laten weten dat de zorg niet in de woning wordt verleend zolang de zoon daar ook nog is. De rechtbank doet voor vrijdag uitspraak.

Zorgkwekerij Pluk de Dag

Het was de grote droom van tuindersdochter Lydia Westmaas (die ook in verpleeghuis en thuiszorg werkte); een zorgkwekerij voor mensen met (beginnende) dementie. Na zes jaar voorbereiding was het zover, aldus AD Haagsche Courant. Zorgkwekerij Pluk de Dag in Pijnacker werd officieel geopend. “Een kans om weer tot bloei te komen.” Drie dagen in de week is er dagbesteding.

HondenZorg voor Ouderen

De vrijwilligers van ‘HondenZorg voor Ouderen’ helpen donateurs die hun hond tijdelijk niet kunnen uitlaten, meldt de Baarnsche Courant. Zij zorgen ervoor dat iemand even ziek kan zijn en nemen dan de wandelingen over, voor zo lang dat nodig is. Het gaat om een extra service Stichting DierenZorg Eemland in Baarn en Soest.

Flashmob met 50 ouderen op station

Een groep eerstejaars studenten bedrijfskunde uit Groningen houdt vandaag om 15.00 uur een Flashmob op het station van Loppersum. Ze vinden het volgens de Noorderkrant zelf een bijna onmogelijke opdracht, het draait namelijk om een Flashmob waarbij er 50 ouderen opgetrommeld moeten worden. En dat sluit dan wel weer aan bij het doel om geld in te zamelen (minimaal 250 euro) voor het Ouderenfonds.

‘Leenstelsel voor gepensioneerden’

Nu het aandeel ouderen steeds verder toeneemt en pensioenfondsen hun dekkingsgraad verder zien dalen, zoekt politiek Den Haag naar creatieve oplossingen om de vergrijzing betaalbaar te houden, aldus de satirische rubriek de Speld van de Volkskrant. “Zo heeft de Sociaal-Economische Raad onlangs voorgesteld het pensioensysteem te vervangen door een leenstelsel voor gepensioneerden.” Als gepensioneerden in het nieuwe systeem klaar zijn met leven, hebben hun kinderen en kleinkinderen 35 jaar de tijd om de schuld af te betalen.