Senioren Journaal van vrijdag 18 december
IC’s ontlast doordat oudere vaker thuis stierf
Een studie door het Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde toont dat huisartsen tenminste 1.566 oudere en kwetsbare coronapatiënten niet meer naar ziekenhuis verwezen. Ze stierven thuis. Huisartsen hebben onbedoeld een grote rol gespeeld in het voorkomen van het gevreesde ‘zwarte scenario’ in de ziekenhuizen tijdens de eerste coronagolf, schrijft NRC. Ze hebben oudere en kwetsbare coronapatiënten massaal niet meer naar het ziekenhuis verwezen.
Vitality Club in elke wijk op te zetten
In een Vitality Club sporten oudere buurtgenoten samen in de buitenlucht, en coachen elkaar. Dit blijkt te werken: de deelnemers blijven terugkomen en voelen zich fysiek en mentaal gezonder. Maar kun je dit soort clubs in elke wijk helpen opzetten, en weer loslaten zo gauw de groep op eigen benen staat? Uit onderzoek van Leyden Academy on Vitality and Ageing blijkt dat dit mogelijk is.
‘Zelfstandig samen leven’
‘Zo wonen wij – zelfstandig samen leven’ is de titel van een korte film “waarin we een kijkje krijgen in het leven van René Mol, huurder bij Woonzorg Nederland. René en zijn medebewoners van De Eijk in Hoofddorp laten zien wat ‘zelfstandig samen leven’ voor hen is.”
Mantelzorg fulltime baan
De meeste mantelzorgers van mensen met dementie voelen zich zwaar belast door de hoeveelheid zorg die zij geven. Gemiddeld is hun aantal uren zorg vergelijkbaar met een fulltime baan. Als gevolg van de coronacrisis is dit alleen maar erger geworden. Dat blijkt uit de zevende Dementiemonitor Mantelzorg, een tweejaarlijks landelijk onderzoek van Alzheimer Nederland en het Nivel.
Alleen 70-plussers kunnen stemmen per post
Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen kunnen alleen mensen van 70-jaar en ouder hun stem per post uitbrengen. Volgens minister minister Ollongren is bij stemmen per post niet goed te controleren of mensen helemaal vrij, zelfstandig en zonder beïnvloeding hun stem uitbrengen. Ze vindt dat volgens de NOS onder deze omstandigheden “een te accepteren risico”, maar niet op nog grotere schaal.
Winterpakketten eenzame ouderen in armoede
Stichting Armoedefonds is een actie gestart om ouderen te helpen die in armoede leven. Vaak zijn zij, zeker in deze tijd, geïsoleerd en eenzaam. De afgelopen week zijn ouderenpakketten, met daarin ondermeer een boodschappentegoed, anti-bacteriële handgel en een mondkapje, naar 101 lokale hulporganisaties in Nederland verstuurd. Het Armoedefonds hoopt met het nieuwe initiatief 5.000 ouderen te ondersteunen.
Wonen, Zorg en Ontmoeten
Veel zorgorganisaties werken aan nieuwe woonvormen met zorg in de wijk. In Haarlem is er het project Wonen, Zorg en Ontmoeten. Goede zorg voor ouderen is veel meer dan alleen verpleeghuisplekken creëren, stelt Stichting Sint Jacob. “Onze visie is om het leven van de bewoners zo veel mogelijk onveranderd door te laten gaan.”
Ouderen gaan stad Utrecht ‘overnemen’
Het aantal 65-plussers in Utrecht zal de komende twintig jaar bijna verdubbelen van 37.300 dit jaar naar bijna 61.000 in 2040. Dit blijkt uit de nieuwste Bevolkingsprognose van de gemeente Utrecht. Cees Bos van Stadsbelang Utrecht vreest volgens de Telegraaf dat de stad niet is voorbereid op veel ouderen. “We hebben nauwelijks geschikte woningen voor deze groep mensen en nieuwbouw bestaat vaak uit startersappartementen.”
‘Haal opa en oma niet in huis’
Zorggroep Omring uit Noord-Holland stuurde een brief naar familieleden om ‘opa en oma tijdens de kerst niet naar huis te halen’. Het gaat om een dringend advies tot en met in ieder geval 19 januari aanstaande, schrijft de organisatie volgens EenVandaag. Doet de familie het toch, dan bestaat het risico dat bewoners 10 dagen in quarantaine moeten.
Privileges ingeënte verpleeghuisbewoners?
De dilemma’s die komend jaar in Nederland ontstaan tussen wel en niet-gevaccineerden is in het klein al sneller terug te zien in de verpleeghuizen, schrijft Trouw. Mogen bewoners van een verpleeghuis naar de koffietafel als zij niet zijn ingeënt, of eisen dat alleen gevaccineerde medewerkers hen verzorgen? Mag een niet-gevaccineerd familielid op bezoek komen?
‘Niet indexatie maar kortingen dichterbij’
“Kortingen blijven waarschijnlijk, verhogingen zijn voor de meeste Nederlanders tot 2026 onhaalbaar”, concluderen de ouderenorganisaties ANBO, KBO-PCOB en de Koepel Gepensioneerden. “De belofte van minister Wouter Koolmees en sociale partners om indexatie sneller mogelijk te maken, blijkt een dode mus.”
Met alleen AOW in januari 1,4% vooruit
Op het loonstrookje van januari houden bijna alle Nederlanders iets meer over dan in december, meldt het FD. Ook de koopkracht gaat volgend jaar nog steeds omhoog voor de meeste Nederlanders, zo wordt duidelijk uit berekeningen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Gepensioneerden profiteren ook van de belastingmaatregelen van het kabinet. In januari er ook de indexering de AOW. Gepensioneerden met alleen AOW gaan er in januari 1,4% op vooruit.