Senioren Journaal van donderdag 18 augustus

Voor ons stijgen de prijzen net zo hard

“Het kabinet vraagt werkgevers om loonsverhoging. Dan vraag ik het kabinet om verhoging van de AOW”, schrijft een AD-lezer. Oproep van een andere AOW’er in dezelfde krant: “Overheid, wees een goede ‘werkgever’ en compenseer ons.”

Heb je al die jaren hard gewerkt

De AOW moet onmiddellijk worden verhoogd. De Seniorencoalitie pakt groot uit op de voorpagina van de Telegraaf: Noodkreet om AOW-armoede. Er is vaak geen geld meer voor leuke extra’s, veel mensen eten alleen brood of soep – en dan moet de energierekening nog komen. “Heb je al die jaren hard gewerkt en dan zijn deze financiële zorgen je beloning.”

Hadden wij maar een Caroline v.d. Plas

Verzuchting van een Telegraaf-lezer (die op tv weinig ziet van 50Plus en fractie-Den Haan): Hadden de gepensioneerden maar iemand zoals Caroline v.d. Plas die voor de gepensioneerden opkomt zoals zij voor de boeren.

Wooninformatiemarkt  Amsterdam

“Bent u 55 jaar of ouder, en wilt u zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, eventueel in een kleinere woning of op de begane grond? Reserveer dan de Wooninformatiemarkt voor ouderen alvast in uw agenda”, aldus de gemeente Amsterdam. De informatiemarkt is op 13 september in de Oranjekerk..

Babyboomers hadden gezonder kunnen zijn

Dat mensen die nu een leeftijd hebben tussen de 65 en 75 relatief vaak kampen met kwalen, heeft er alles mee te maken dat de overheid te lang te laks is geweest op het gebied van gezondheidspreventie. Dat zegt een bewegingsexpert  in EenVandaag. Een gezondheidseconoom stelt dat de generatie babyboomers lange tijd terughoudend was met regelgeving (bijvoorbeeld om het roken tegen te gaan).

Straks 24 uur luiers en pyjama

De mensen die met wijkzorg te maken hebben, meestal senioren en chronisch zieken, staan met de rug tegen de muur en moeten een groot deel van hun dag afwachten totdat de thuiszorg hen kan helpen, aldus de ‘brief van de dag’ in de Telegraaf. “Straks wordt het 24 uur luiers, 24 uur pyjama. En niet klagen want dan moet je maar niet oud worden.”

Alle groepen inwoners verbinden

“Juist het verbinden van alle groepen inwoners zorgt voor een veerkrachtig sociaal netwerk”. Dat zegt de wethouder sociaal domein van de gemeente Medemblik in het Noordhollands Dagblad naar aanleiding van kritiek van samenwerkende ouderenbonden, die hadden gerekend op opbouwwerkers voor de eigen achterban en “geen samenhangend en eenduidig beleid voor ouderen” kunnen ontdekken.

Crowdfunding om weer te dansen

Seniorenvereniging Bunde is crowdfunding gestart waarmee geld wordt ingezameld om dansavonden voor ouderen te houden, meldt dagblad De Limburger: ‘Bunde laat senioren weer dansen!’ Duizend euro is nodig voor de start. Met elke 500 euro extra kan het project twee maanden worden verlengd.

Zelf, thuis en digitaal: drie keer mis

Het wordt moeilijk in de ouderenzorg; schraler en minder hulp door professionals, schrijft Marcel Canoy (hoogleraar gezondheidseconomie)  in zijn column in Zorgvisie. “Om de pijn te verzachten is er een urgente noodzaak om het sociale netwerk van mensen massaal te vergroten. Hoe dit aangepakt gaat worden, vermeldt de minister niet in haar plannen. Het kan in ieder geval niet zelf, thuis of digitaal.”

Protestbingo in Breukelen

Breukelse senioren werden deze week op een gratis bingo getrakteerd. Zij protesteerden hiermee tegen de plannen van de gemeente Stichtse Vecht om hun welzijnslocatie in Breukelen te sluiten. Voor ouderen is een plek om elkaar te ontmoeten heel belangrijk en de grote opkomst van ruim 50 personen maakte dat meer dan duidelijk, aldus RTV Stichtse Vecht.