Senioren Journaal van donderdag 17 september
Sportdeelname stijgt
65-plussers doen steeds meer aan sport: sinds 2001 steeg de wekelijkse sportdeelname onder ouderen met 13 procent, meldt het AD in een special over de Nationale Sportweek. In 2017 deed 38 procent van de ouderen van 65 jaar en ouder minimaal één keer per week aan sport. Fitness, zwemmen, fietsen, gymnastiek en tennis zijn de meest beoefende sporten. Bij een studie onder 65-plussers bleek dat bij een groep die zes maanden lang intensief trainde, de hippocampus met 2 procent was gegroeid. De geheugenprestaties van de intensief sportenden verbeterden aanmerkelijk. Regelmatig sporten verkleint ook het risico op de ziekte van Alzheimer.
Verkouden zorgpersoneel, wat nu?
Ook al zijn zij beter voorbereid op het coronavirus dan dit voorjaar, zorgorganisaties vrezen het komende snotter- en kuchseizoen. Ze moeten het virus buiten de deur zien te houden en hun medewerkers aan het werk. De Volkskrant ziet drie verdedigingsmanoeuvres onder het motto: alsjeblieft geen nieuwe lockdown.: 1. Tuig een eigen teststraat op; 2. Pas de richtlijnen van het RIVM flexibel toe; 3. Houd reservepersoneel achter de hand
Alkmaars knarrenhof ketst af op dure grond
Een knarrenhof in Alkmaar (24 appartementen) gaat volgens het Noordhollands Dagblad niet door omdat de gemeente Alkmaar en de Stichting Knarrenhof het niet eens kunnen worden over de grondprijs. Peter Prak van Stichting Knarrenhof stelt dat als Alkmaar een commerciële grondprijs vraagt, dit soort initiatieven kansloos zijn. Prak merkt op dat gemeentes 800 euro per jaar uitsparen bij bewoners van een knarrenhof, omdat die minder vaak een beroep doen op hulp en zorg.
Effecten coronamaatregelen bij alzheimer
Voor onderzoek naar de psychosociale effecten van coronamaatregelen op mensen met de ziekte van Alzheimer en hun mantelzorgers krijgen onderzoekers van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC, ruim drie ton subsidie van ZonMw. Hoogleraar Wiesje van der Flier is verheugd: “Juist onze patiënten worden extra hard geraakt door corona en alle maatregelen. In deze moeilijke tijd is deze subsidie daarom extra welkom.”
Challenge ‘Gezond 100’
Wat moet de gemeente doen zodat ouderen zelf aan hun gezondheid blijven werken? Deze week startte in Breda de 2e Challenge ‘Gezond 100’. De organisatie is in handen van zorgorganisaties, onderwijs, ondernemers en de gemeente Breda die samenwerken in een werkgroep ‘Werkend Leren’, aldus Breda Nieuws. Amphia, Thebe, Surplus en de gemeente presenteren in een pitch hun concrete vraag aan de leerlingen en studenten.
Mantelzorg valt velen zwaar
Het bieden van mantelzorg valt velen mentaal en fysiek zwaar. Hoe groot die effecten zijn, hangt vooral af van persoonlijke omstandigheden, wordt in een artikel in ESB geconcludeerd in een vergelijking via enquêtedata tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Onder andere de intensiviteit van de zorg en het al dan niet fulltime werken van de mantelzorger vormen belangrijke factoren.
‘Verpleeghuis te veel los van de maatschappij’
Het verpleeghuis staat te veel los van de maatschappij en de gezondheidszorg als geheel, zegt voorzitter Nienke Nieuwenhuizen van Verenso (beroepsvereniging specialisten ouderengeneeskunde) in Zorgvisie. “Je kunt die niet los zien. Het openen van de scholen heeft invloed op het verpleeghuis. Mensen zijn verbonden met elkaar. Kinderen en ouders besmetten elkaar en besmetten ook weer hun grootouders in het verpleeghuis. En als er weer ergens een tekort komt – we hebben nog steeds een tekort aan handschoenen – waar gaan de persoonlijke beschermingsmiddelen dan heen? Misschien moeten de ziekenhuizen iets minder handschoenen.’
Film ‘Ik heb Alzheimer’ online
Vijftien jaar geleden schreef onderzoekjournaliste Stella Braam het boek ‘Ik heb Alzheimer, het verhaal van mijn vader’. Dit boek en de beeldpresentatie die snel volgde, zijn nog altijd actueel, aldus IDé, Innovatiekring Dementie. De film is intussen te zien op het Vimeo-kanaal van IDé.
Weer naar theater met Vier het Leven
Stichting Vier het Leven (theaterbezoeken voor ouderen) start vanaf 18 oktober haar activiteiten weer op. “En dat is hard nodig want de eenzaamheid is nu erg groot; dit willen we ze niet onthouden”, zegt de stichting in De Limburger. De landelijke stichting Vier het Leven werd in 2005 opgericht en is sinds 2012 actief in Limburg. “Vorig jaar hebben ruim 500 ouderen gebruikgemaakt van ons initiatief. Ter vergelijking: dat is een verdubbeling ten opzichte van 2016.”
Nominatie voor hoogleraar ouderenzorg
Prof. dr. Jan Hamers, hoogleraar Ouderenzorg aan het Maastricht UMC+/Universiteit Maastricht is dit jaar een van de zes genomineerden voor de Huibregtsenprijs. Het onderzoek van Hamers richt zich op verbetering van kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen, kwaliteit van zorg en kwaliteit van werk van zorgmedewerkers. Hamers is tevens de founding father van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg.
Interim-directeur KBO-PCOB
Bij KBO-PCOB treedt Marcel Sturkenboom per 1 oktober aan als interim-directeur. Marcel Sturkenboom heeft veel ervaring in het werken bij verenigingen en is onder meer directeur sport geweest bij NOC*NSF en directeur-secretaris bij het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie.
‘Pensionado’s draaien op voor crisis’
Na 10 jaar zonder indexeringen wacht de helft van alle gepensioneerden in 2021 een koopkrachtdaling van mogelijk zelfs 4% (2% inflatie en een waarschijnlijke pensioenkorting van 2%), schrijft een Telegraaf-lezer. “En ook voor 2022 dreigt er een pensioenkorting.” Dit jaar werd een akkoord bereikt over een herziening van ons pensioenstelsel met juist als doel om kortingen te voorkomen. “De inkt van het akkoord is amper droog en er wordt, door het CPB gesproken over korten.”