Senioren Journaal van dinsdag 17 januari

Samen Sterker Thuis

Voor inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek is een geheel nieuwe vorm van zorg en ondersteuning gestart. Azora, Sensire en de gemeente Oude IJsselstreek vormen samen organisatienetwerk Samen Sterker Thuis. Het doel is om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten in een traject van 8 – 12 weken. Samen Sterker Thuis richt zich op mensen van 65 jaar of ouder die thuis wonen en een (nieuwe) hulpvraag hebben.

Sterke stijging aantal ondernemers 75+

Het aantal ondernemers van 65 jaar en ouder dat zich heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel is in de afgelopen vijf jaar met ruim 40 procent toegenomen. Volgens de KVK voelt een deel van de 65-plussers zich nog veel te jong om te stoppen met werken, zo meldt NU.nl. Vooral het aantal ondernemers van 75 jaar en ouder stijgt sterk.

Stervensfase nooit helemaal maakbaar

Stervende patiënten kampen in de uren voor hun dood regelmatig met somatische klachten. Met name pijn en onrust zijn veelvoorkomende symptomen. Beoogde behandeldoelen zoals opgesteld in het Zorgpad Stervensfase worden regelmatig niet behaald.

Leges premantelzorgwoning verlaagd

Wie een premantelzorgwoning plaatst, betaalt daar in de gemeente Apeldoorn voortaan minder leges voor. Het moet een drempel wegnemen om ouderen langer thuis te laten wonen. De gemeente Apeldoorn is zich over de kosten gaan buigen nadat iemand bezwaar maakte tegen de rekening uit het stadhuis.

De rest van het jaar gratis ziek worden

De voorgestelde vermindering van de eigen bijdrage voor specialistische behandelingen naar 150 euro is weer een raar compromis, reageert een AD-lezer, aangezien deze bijdrage wel gewoon van toepassing blijft op medicijnen die worden voorgeschreven. “De oudere met hogere zorgvraag is dus sowieso het eigen risico al kwijt aan de apotheker en mag dan, vrij naar Freek de Jonge, de rest van het jaar gratis ziek worden.”

Investeer in de grijze golf

Reisondernemer, mentor voor vrouwelijk talent en Zakenvrouw van het jaar Elske Doets breekt een lans voor senioren. Investeer in die grijze golf en de samenleving en werkvloer zullen een stuk prettiger worden, is volgens De Ondernemer haar boodschap. ‘Nu staan jong en senioren nog te veel tegen over elkaar.’ Ze komt met een ervaringsboek over dit onderwerp en startte een sociale zorgonderneming.

Rebelse verhalen Vlaamse 75-plussers

Mensen op leeftijd zitten het liefst voor tv met een dekentje over hun benen. Een uitgesproken mening hebben ze al lang niet meer. Mooi niet, zegt journaliste Ann Peuteman van het Belgische weekblad Knack. Zij sprak voor haar boek ‘Rebels’ met tientallen 75-plussers over ouder worden. Eerder schreef zij de boeken ‘Grijsgedraaid’ (over de rechten van ouderen) en ‘Verplant’ (over woonzorgcentra).

Overheid mag ouderen niet laten vallen

Onder deze kop schrijft het Eindhovens Dagblad dat het geen nieuws is dat ouderen na een valpartij op de spoedeisende hulp belanden. Wel nieuws is dat ze er steeds vaker terecht komen met onderkoelingsverschijnselen. Voor de krant het zoveelste bewijs van falende ouderenzorg: Ouderen vallen in het gapende gat tussen verantwoord zelfstandig wonen en het verpleeghuis. “De zorg voor ouderen hoort in een rijk land geen kwestie van geld te zijn maar van beschaving.”

Seniorencoalitie: Samen bereik je meer

Samen bereik je meer dan alleen. Met die gedachte is de Seniorencoalitie tot stand gekomen, waarin KBO-PCOB, ANBO, Koepel Gepensioneerden en NOOM samenwerken. “Inmiddels bestaat de coalitie een kleine twee jaar en zijn in die tijd op tal van belangrijke thema’s de krachten gebundeld.” Voor het Magazine van KBO-PCOB reden dat het tijd is voor een kennismaking met drie van trekkers achter de schermen.

Krachtenbundeling senioren Utrecht

Belangenbehartiger COSBO-Stad-Utrecht en seniorenplatform ACO gaan samen in één organisatie onder de (voorlopige) naam COSBO-ACO. Het nieuwe samenwerkingsverband zet zich onder leiding van interim-directeur Theo Wennekes in voor een volwaardige plek voor alle senioren in de stad Utrecht, aldus Utrecht.Nieuws.

Atlas geeft inzicht over kanker in woonomgeving

Vanaf vandaag kunnen Nederlanders bekijken hoeveel gevallen van de vierentwintig meest voorkomende kankersoorten in hun woonomgeving voorkomen. Het Integraal Kankercentrum Nederland heeft een interactieve atlas gemaakt waarmee tot op postcodeniveau kan worden opgezocht in welke mate deze ernstige ziekten voorkomen, aldus de NOS.

Veel leed voorkomen met zonnebrandcrème

Een Zeeuwse dermatoloog vertelt in het AD dat helft van haar werk inmiddels bestaat uit het behandelen van huidkanker. In haar adviezen zegt ze dat ook ouderen nog veel leed kunnen voorkomen met zonnebrandcrème. “Bescherm jezelf niet alleen op het strand, maar ook als je gaat fietsen of tuinieren. En smeer elke twee uur bij. Want door transpiratie, weer en wind verdwijnt het effect. Stop die tube zonnebrandcrème standaard in je fietstas. Net als je flesje water.”

Voor oudere muzikanten geen aandacht

Tijdens de succesjaren van Toontje Lager kwamen meiden gillend achter zanger Erik Mesie aan. Nu, als 65-jarige, moet hij zijn eigen album financieren, vertelt hij in het AD. “Samenstellers van de radiostations kiezen mijn muziek niet. Er is geen interesse in oude muzikanten. Of ik iets nieuws heb gemaakt, of Frank Boeijen of Ernst Jansz – het gaat aan iedereen voorbij.”

Seniorenomroep gaat door bij woonzorg

Na 63 jaar stopt de Bossche seniorenomroep ORVA. Het is vechten tegen de tijd, aldus het Brabants Dagblad: na de toenemende vergrijzing, het gebrek aan nieuwe medewerkers en de komst van online-muziekdiensten geven de radiomakers zich gewonnen. Hoewel, niet helemaal. De toekomst ligt in de woonzorgcentra, waar  Spotify en YouTube niet zo zijn ingeburgerd.

Alzheimer stroomversnelling of patstelling

De hoopvolle berichten over de strijd tegen alzheimer volgen elkaar in rap tempo op. Is het einde van de ziekte nabij, vraagt NU.nl zich af. “Ik ben enthousiast”, zegt de teamleider wetenschappelijk onderzoek bij Alzheimer Nederland. “En met mij vele anderen. Het vooruitzicht is positiever dan in de afgelopen twintig tot dertig jaar.” Een wetenschapper van Radboudumc zegt: “Als je mij vraagt of we in een stroomversnelling óf in een patstelling zitten, zou ik kiezen voor dat laatste.” Beide wetenschappers willen de verwachtingen voor patiënten temperen.