Senioren Journaal van woensdag 17 augustus

Hoge heggen, weinig contacten

Welvaart, ruime woningen (‘met hoge heggen en weinig contacten’) en een goed inkomen zijn geen garantie voor een goed sociaal leven. Geriater Jos Verkuyl (Martini Ziekenhuis) spreekt in sommige gevallen zelfs van sociale armoede en begint daarom in Haren een wekelijkse ontmoetingsplek, meldt Haren de Krant.

Woonzorgcentrum ‘heel botte’ keuzes

“’t Dijkhuis is er voor de mensen die hier wonen en niet voor alle ouderen in Borne. Dat klinkt heel bot, maar het is eveneens een kwaliteitsslag”, zegt de nieuwe regiomanager Borne van woonzorgcentrum TMZ in BorneBoeit: Geen dagbestedingsactiviteiten meer voor niet-bewoners, herbezinning op activiteiten vanuit de samenleving die regelmatig in het Atrium plaatsvonden.

Steeds meer stille armoede

Oudere Nederlanders worden keihard geraakt door de hoge inflatie. Een op de acht komt nauwelijks rond en een kwart van de senioren past nu al de uitgaven aan, blijkt uit onderzoek dat KBO-PCOB liet uitvoeren: warme maaltijden worden overgeslagen, zorg gemeden. “Het leven krijgt zo een grimmig karakter.”

Gezelschapsheer heeft het druk

Jorrit Maan (55) uit Den Haag wordt betaald voor een potje schaak of het samen roken van een sigaar. Als gezelschapsheer voor senioren heeft hij een goedlopend bedrijf.  ‘Wat ik doe, werd vroeger door buren en familie gedaan.’ Ook kan hij worden geboekt om dagelijks een kwartier te bellen.

Praatgroep met diepgang

In Etten-Leur gaat Surplus door met bijeenkomsten onder de naam Up!, meldt dagblad BN De Stem. Daar kunnen ouderen praten over steeds andere thema’s, zoals familie en afscheid. Volgens Surplus vervullen de gesprekken een behoefte: Er zijn weinig plekken waar ouderen terechtkunnen voor diepgaande gesprekken.

Folder inkomensregelingen ouderen

Wethouder van de Plasse van de gemeente Borsele overhandigt vanmiddag het eerste exemplaar van de folder ‘Inkomensregelingen ouderen’ aan de Seniorenraad Borsele. Dat bericht Regio Online. Volgens de wethouder merkt de gemeente “dat mensen soms niet goed op de hoogte zijn van de regelingen die er zijn.”

Maximum leeftijd autoverzekering

Als je de 80 hebt bereikt, betaal je volgens Wegwijs voor de autoverzekering al snel 43% meer premie dan wanneer je 35 was. Ouderen kunnen ook een afwijzing krijgen bij het afsluiten van een autoverzekering. Zo hanteren enkele verzekeraars een maximum leeftijd, variërend van 70 tot 80 jaar.

Steeds langer thuis met steeds minder zorg

“Ouderen worden gedwongen langer thuis te blijven wonen, maar met steeds minder thuiszorg, huishoudelijke hulp, wijkverpleging en huisarts kan dat gevaarlijke situaties opleveren”, aldus een lezer van de Telegraaf. Volgens de Seniorencoalitie wordt met de voorgenomen bezuiniging een streep gezet door de plannen voor langer thuis wonen.

Ook virtueel museumbezoek gezond

Dat een bezoek aan een museum goed is voor de gezondheid van ouderen is al best bijzonder, schrijft Scientias. Maar dat een virtueel bezoek óók helpt, is pas echt opmerkelijk. Toch bleek dat uit Canadees onderzoek. “Op deze manier bevorder je actief en gezond ouder worden,” zegt de onderzoeksleider.

Kabinet wil vrije artsenkeuze inperken

Het kabinet wil de keuzevrijheid voor patiënten inperken. Zij worden verplicht naar een zorgverlener te gaan met wie hun zorgverzekeraar een contract heeft. Kiezen ze toch een andere arts of wijkverpleger, dan moeten ze een groot deel van de rekening zelf betalen. Dit volgens de Volkskrant brisante voorstel staat in een concept van het Integraal Zorgakkoord dat aan zeventien zorgorganisaties is voorgelegd.

 Ieder jaar met parttime pensioen

Veertig jaar hard werken en op je 67ste met pensioen. FD Persoonlijk publiceert morgen interviews met drie ondernemers die dat zonde vinden: Zij gaan er ieder jaar een paar maanden tussenuit, om te reizen of op de bank te hangen. ‘Het is geen gegeven dat je later nog de tijd krijgt om te genieten.’