Senioren Journaal van woensdag 16 september
’Vier procent pensioenkorting dreigt voor velen’
Voor helft van de gepensioneerden dreigt een korting van een paar procent, berekent de Telegraaf, die spreekt van een heel troebel beeld. Verschillende grote fondsen staan met hun dekking onder de toegestane grens, waardoor een korting voor veel gepensioneerden nog altijd dreigt. Het CPB rekent er ook op dat dat gebeurt, waardoor de helft van de deelnemers komend jaar een pensioenkorting krijgt van in totaal 4 procent. Het planbureau verwacht dat die over 2 jaar wordt verspreid, waardoor de korting in 2021 op 2 procent uitkomt. KBO-PCOB. en ANBO reageren op de Prinsjesdagcijfers.
‘Vergeet de klassieke spruitjeslucht’
Bij tal van zorgorganisaties is de toekomst van de ouderenzorg allang begonnen, schrijft bestuurslid Conny Helder van ActiZ in een voorwoord in een commerciële bijlage over innoveren in de gezondheidszorg, verspreid bij het FD. “Gelukkig maar. Als bestuurslid van branchevereniging ActiZ zou ik dan ook willen zeggen: vergeet de klassieke spruitjeslucht die zo lang aan onze sector kleefde, want ouderenzorg anno nu is veel hipper dan u denkt.” Innovaties komen niet vanzelf, aldus de ActiZ-bestuurder daar moet je hard voor werken. “Wat helpt is een frisse blik: kijk anders naar hetzelfde.”
Meer besmettingen en zieke ouderen
Het groeiende aantal besmettingen moet volgens Aura Timen van het RIVM nauwlettend in de gaten gehouden worden, net als de stijging van het aantal gevallen onder zeventigplussers. Maar vooralsnog is de situatie onder controle, zegt het hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding gesprek met NU.nl. In de afgelopen week werd bij 433 zeventigplussers het coronavirus vastgesteld, een forse stijging ten opzichte van een week eerder (253). Volgens Timen is er nu nog geen sprake van een probleem, maar moet de situatie scherp in de gaten gehouden worden.
Euthanasie bij mensen met dementie acceptabel?
Van de Nederlandse bevolking vindt 60% euthanasie acceptabel bij patiënten met gevorderde dementie die hiervoor op een eerder moment toestemming hebben gegeven. Onder artsen ligt dit percentage een stuk lager. Dat blijkt uit een onderzoek van Arianne Brinkman-Stoppelenburg (Erasmus MC) en collega’s waarover het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde schrijft.
Proactieve zorg aan het levenseinde
Proactieve zorg – vaak aangeduid als advance care planning (ACP) – stelt mensen in staat om met hun zorgverleners doelen, wensen en behoeften te bespreken voor toekomstige behandelingen, zorg en ondersteuning aan het levenseinde. Voor blijvend gebruik van ACP binnen een organisatie is het van belang dat er kartrekkers zijn die collega’s motiveren en adviseren bij ACP, blijkt uit een onderzoek van het Nivel.
Vraag naar ouderenwoningen stijgt explosief
De vraag naar ouderenwoningen verdubbelt de komende twintig jaar, zo blijkt volgens website Consultancy Nederland uit marktonderzoek van woningbouwadviseur HEVO. Ook de zorgvraag vanuit ouderen stijgt hard: tot 2050 zullen er 1 miljoen ouderen met de indicatie zware zorg bijkomen. Tenzij snel actie wordt ondernomen zal een groot tekort ontstaan aan ouderenwoningen en verpleegcapaciteit.
Extra impuls voor betere doorstroming
In Zaanstreek-Waterland slaan gemeenten en woningcorporaties de handen ineen, om de doorstroming van ouderen op de woningmarkt een extra impuls te geven. Het doel is om senioren meer naar wens te laten wonen én een betere benutting van de gehele woningvoorraad. Het project richt zich in eerste instantie op de doorstroming uit sociale huurwoningen. Met dit project streeft de regio naar gemiddeld 100 verhuizingen van senioren naar een passende woning in de periode 2021-2023, een totaal van 300 verhuizingen.
Troonrede: 94-jarige maakte veel los
Want juist in tijden van plotselinge schokken is het volgens de Troonrede zaak oog te houden voor de lange termijn. “Dat zijn we verplicht aan de jongeren, die de laatste maanden niet alleen moesten inleveren op hun leven nu, maar ook op hun vooruitzichten voor straks. Een 94-jarige veteraan maakte veel los met een ingezonden brief waarin hij de jongeren van Nederland opriep vol te houden en solidair te zijn met zijn generatie. Een 18-jarige student schreef hem terug hoe dankbaar hij was voor de vrijheid en alle mogelijkheden waarmee hij en zijn leeftijdgenoten opgroeien. Maar hij schreef ook hoezeer zij die vrijheid nu missen, hoe zij sleutelmomenten in het leven zomaar zien passeren en hoe extra onzeker de toekomst door de coronacrisis voelt.” De 94-jarige veteraan Jan Hoek reageert in het AD: ‘Het liefste zou ik nu een potje janken.’
‘Perspectief voor alle generaties’
De woorden in de Troonrede om niet te bezuinigen, maar juist te investeren in alle generaties, biedt volgens KBO-PCOB hoop voor jong en oud. De organisatie hoopt op een verbindende rol van het kabinet tussen de generaties. “En dat het kabinet evenwichtige keuzes op de verschillende beleidsdossiers maakt en recht doet aan alle generaties. Voor werkend en niet werkend, mensen die vitaal zijn of juist kwetsbaar, jong en oud. Aan iedereen moet perspectief worden geboden.”
Alzheimer Cafés voorzichtig weer open
De eerste Alzheimer Cafés, – Trefpunten en -Theehuizen openen voorzichtig weer hun deuren. “Er was de afgelopen maanden veel verborgen verdriet achter de voordeur. Wij hopen de draad weer voorzichtig op te pakken en iedereen die daar behoefte aan heeft weer te kunnen ontvangen, binnen de richtlijnen die momenteel gelden”, zegt Alzheimer Nederland.