Senioren Journaal van woensdag 14 september
Ruim baan voor (pre)mantelzorgwoning
Tijdelijk een woning erbij in de tuin voor eventuele mantelzorg in de toekomst: een groeiend aantal Limburgse gemeenten zet de deur hiervoor wagenwijd open. Het verlicht de zorgdruk én de woningnood. De Vereniging Eigen Huis bestempelt mantelzorgwoningen als “een populair, groeiend fenomeen” en voorziet hetzelfde succes voor de pre-variant.
Levensverwachting in Nederland blijft stijgen
Uit nieuwe prognoses van het Koninklijk Actuarieel Genootschap, blijkt dat Nederlanders nog steeds ouder worden. Op basis van de laatste inzichten is de levensverwachting van een meisje, geboren in 2023, 92,8 jaar en van een in 2023 geboren jongetje, 90,0 jaar.
Huizen delen tegen woningnood en eenzaamheid
Om in Rotterdam over meer betaalbare huurwoningen voor ouderen te beschikken en tegelijk armoede en eenzaamheid in die groep tegen te gaan, moeten woningen worden gedeeld of opgesplitst. Dat stelt de woningcorporatie Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR) volgens het ANP.” De SOR denkt dat dit idee niet alleen voor Rotterdam kan werken, maar voor het hele land.
AlleenSamenFestival 70-plussers
Elly van der Rijst is 34 jaar huisarts geweest in Ommoord. Voor haar afscheid ontstond idee om een festival te organiseren voor alleenstaande 70-plussers in Ommoord: het AlleenSamenFestival. Dat festival is intussen gehouden. De Havenloods meldt: “Iedereen happy, de organisatie en de gasten. Festival geslaagd. Op naar de volgende editie!”
Er bellen ouderen op die niet meer warm eten
‘We krijgen bijvoorbeeld ouderen aan de lijn die niet meer warm eten, de kachel niet meer aandoen of niet meer douchen’, aldus Geldfit in de Volkskrant. ‘Mensen besteden hun laatste geld van de maand liever aan brokjes voor hun huisdier dan aan een fatsoenlijke maaltijd voor zichzelf. De schijf van vijf is dan even een overbodige luxe.’
Senioren willen verdieping
“Als senior heb je een werkzaam leven achter de rug, je doet vrijwilligerswerk, bent mantelzorger. Dat tekent je maatschappelijke positie. De huidige generatie senioren is ook nog heel vitaal, heeft vaak financiële middelen en is mondig. Daar moet je als vereniging wel op inspelen”, aldus de voorzitter van de Vereniging van Senioren Beuningen. “Er is behoefte aan verdieping.”
Heel veel buurvrouwen nodig
Volkskrant-columnist Frank Heinen schrijft: De standaardvolgorde in de wijkverpleging is inmiddels: eerst kijken wat de buurvrouw kan doen, dan pas de zorg. Er zijn kortom heel veel buurvrouwen nodig, maar ja: die zijn aan het werk, om de energierekening te kunnen betalen.
Hoorzorg nu een vechtmarkt
Opticiens Specsavers en Hans Anders zijn ook actief op de hoortoestellenmarkt en bieden daar hoorzorg voor minder geld dan de traditionele audiciens door zelf de eigen bijdrage over te nemen. Onder traditionele audiciens bestaan zorgen over de kwaliteit van de zorg in de sector.
Genuanceerder beeld leven met dementie
Het projectonderzoek VRbeelding nodigt alle burgers uit om via een foto een beeld van dementie te delen, aldus hogeschool Windesheim. De onderzoekers willen niet alleen het negatieve beeld van dementie nuanceren, maar ook bijdragen aan de ontwikkeling van betere (digitale) handvatten die helpen bij de dagelijkse omgang met en ondersteuning van mensen met dementie.
Videoreeks Thuisgeluk over thuiszorg
Leyden Academy on Vitality and Ageing ontwikkelde een reeks educatieve videoportretten van thuiswonende ouderen die gebruik maken van thuiszorg. De videoreeks Thuisgeluk is beschikbaar op YouTube.
Lach en traan bij film ‘Praat met me’
De première van de film ‘Praat met me’ op filmfestival Film by the Sea ging volgens Omroep Zeeland gepaard met een lach én een traan. In de documentaire praat filmmaker Dennis van Akkeren met vijf ouderen van zorgcentrum Hof ’t Seijs in Middelburg over hun leven dat soms ook eenzaamheid kent.
Ouderenwerkgroep Boxtel is er klaar mee
De Werkgroep Samen Ouder Worden Boxtel heft zichzelf op. Het botert niet met de gemeente. De ouderen vinden dat ze ‘systematisch buiten de deur worden gehouden’. “Wij kregen van de ambtenaren nauwelijks steun.”
Nederland uit top vijf beste pensioenlanden
Wie dit jaar met pensioen gaat, kan het beste in Noorwegen wonen en anders in Zwitserland of IJsland. Nederland staat niet meer in de top vijf, maar zakt drie plaatsen omlaag naar de achtste plek wereldwijd, meldt de Telegraaf.