Senioren Journaal van vrijdag 14 oktober

Openstaan voor de wens van de patiënt

Bij de behandeling van prostaatkanker is het slagingspercentage (genezen van kanker) heel hoog. Dat 40 procent van de mannen daarna de rest van hun leven incontinent is, dat wordt niet meegenomen in dat slagingspercentage.” Samen Beslissen betekent dat je als arts openstaat voor de wens van de patiënt. En dus soms moet besluiten dingen níet of anders te doen, omdat de patiënt zegt: ‘Ik wil echt niet incontinent worden’.

Focus op kwaliteit, niet op leeftijd

Er zijn legio voorbeelden van actrices die na hun 60ste nog prachtige rollen speelden. Helaas is dat nog niet zo van toepassing op gewone stervelingen, schrijft een Volkskrant-lezer: Ben je 60-plus en solliciteer je, dan komt er negen van de tien keer een brief met ’tot onze spijt’. Laten werkgevers daar ook eens verandering in brengen. Focus op kwaliteit, niet op leeftijd.

Banken lanceren training tegen oplichting

De gezamenlijke banken hebben een online training (tien lessen) ontwikkeld om mensen beter te wapenen tegen oplichters. De banken willen er met een nieuwe campagne voor zorgen dat iedereen de werkwijze en trucs van fraudeurs gaat herkennen, onder de titel: Frauderen. Zo werkt het!

Hoe komt oudere Ommelander in Stad

In Groningen zijn mensen uit het Ommeland wat ouder en zij lopen liever wat minder ver, zegt PvdA-raadslid Rita Pestman uit Garmerwolde volgens RTV Noord. De auto is dan makkelijk, maar die wordt uit de binnenstad geweerd. ‘Voor mij begint het echt te voelen alsof wij minder welkom zijn. Als je niet kunt lopen of fietsen, dan is de stad niet van jou.’

Noordelijk Seniorenfestival: muziek verbindt

Muziek verbindt, dat zeggen de zangers en muzikanten op het 18e Noordelijk Seniorenfestival in Surhuisterveen. Veertien koren en korpsen uit het Noorden laten weer hun muzikale klanken horen, aldus Omrop Fryslân.

Toegang zorg niet meer vanzelfsprekend

De zorg heeft een kritisch punt bereikt. Terwijl de zorgvraag stijgt, wordt het aanbod steeds schaarser. Toegang tot zorg is daardoor niet meer vanzelfsprekend. De Nederlandse Zorgautoriteit maakt zich zorgen over deze ontwikkeling.

PGB Portaal nu in heel Nederland

In alle zorgkantoorregio’s wordt nu het PGB Portaal ingezet. Met dit portaal kunnen budgethouders of hun vertegenwoordigers snel, makkelijk, overzichtelijk en veilig afspraken maken met hun zorgverleners.

Milieubewust opereren bij staar

Als gevolg van een nieuwe werkwijze bij staaroperaties hoeft de patiënt geen operatiejas meer aan. “Met deze manier van werken, die nu door VGZ als eerste zorgverzekeraar in Nederland wordt gepropageerd, is Nederland koploper binnen Europa.”

Meepraten bij de SER

Ook de Sociaal-Economische Raad is gebaat bij inclusiviteit en diversiteit, zegt de nieuwe voorzitter Kim Putters in het SER magazine. “Er moet dus plek zijn voor bijvoorbeeld jongeren, zzp’ers, gepensioneerden, patiëntenverenigingen en natuur- en milieuorganisaties.” De SER heeft al een Jongerenplatform.

Hallucinaties vaak symptoom van dementie

Hallucinaties blijken maar al te vaak een symptoom van dementie. En wel van Lewy body dementie (LBD), is te lezen in de rubriek Het Consult in Trouw. Dat is na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende variant van dementie. Van alle mensen met dementie treft het zeker 5 à 10 procent, wat neerkomt op pakweg 25.000 patiënten.

Kan Japan 100 duizend honderdjarigen aan?

Japan is op weg naar een recordaantal van meer dan 100 duizend honderdjarigen. Het land telt nu 90.562 mensen die ouder zijn dan 100 jaar, meldt de Volkskrant. Om het zorgsysteem overeind te houden, “zullen gezonde 65-plussers moeten bijspringen totdat de honderdjarigen in de toekomst de 110-jarigen verzorgen.”

VR onderwijs in de ouderenzorg

Na aanleiding van een Virtual Reality film over ongewenst gedrag bij mensen met dementie en eerder onderzoek hebben Zorg4Effect en LOC Waardevolle zorg het initiatief genomen VR onderwijs te ontwikkelen rondom twee actuele thema’s in de ouderenzorg: werken onder tijdsdruk in de thuiszorg en seksualiteit en intimiteit.

Verpleeghuizen snel compenseren

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis wil dat het kabinet verpleeghuizen zo snel mogelijk compenseert voor de torenhoge energierekening. Volgens branchevereniging ActiZ moet in steeds meer instellingen de thermostaat naar beneden om de kosten te drukken. “We moeten nu in actie komen om een drama voor verpleeghuizen te voorkomen”, aldus Mohandis in Goedemorgen Nederland.