Senioren Journaal van dinsdag 13 december

Met nieuwe pensioenstelsel iedereen beter af

Het nieuwe pensioenstelsel leidt gemiddeld voor werknemers en gepensioneerden tot een hoger pensioen. Dit blijkt uit nieuwe berekeningen van De Nederlandsche Bank. ‘Grosso modo’ zijn alle leeftijdsgroepen in het nieuwe pensioenstelsel beter af, schrijft minister Carola Schouten aan de Tweede Kamer, die donderdag weer over het pensioenstelsel debatteert. NRC vraagt zich af wat de nieuwe positieve cijfers zeggen. Volgens actuarissen is nooit met zekerheid te zeggen: mensen gaan er op vooruit of achteruit. “Omdat we geen glazen bol hebben.”

Gesprekken met de Wmo vaak moeilijk

“Meer huishoudelijke hulp krijgen, was niet gemakkelijk”, zegt op de website van de gemeente Moerdijk een 71-jarige mantelzorger. Hij voelt zich altijd goed behandeld. “Maar de gesprekken met de Wmo vind ik vaak moeilijk. Ik voel me niet welkom. Ik snap dat het allemaal minder moet, maar ik vind het soms onredelijk.” Lezers die zich herkennen in het verhaal op de gemeentelijke website kunnen reageren bij Mantelzorg Moerdijk.

Iedereen blijft zitten waar die zit

De gedachte dat senioren met een verhuizing vanuit relatief grote eengezinswoningen naar kleine seniorenwoningen ‘plaatsmaken’ voor jonge gezinnen, blijkt wensdenken, aldus een artikel in vakblad Cobouw: Veel meer betalen voor veel minder ruimte spreekt veel senioren niet aan. Hoewel minister Conny Helder dat aantrekkelijk probeert te maken met aangename senioren-ontmoetingsruimten en clusters met woon- en zorgvoorzieningen, blijft de vraag wie dat wil kopen, huren of verhuren. “Laten we het erop houden dat iedereen voorlopig blijft zitten waar die zit en alles blijft bij wilde plannen van ministers.”

Kan bestuurscoach KBO De Lier redden

Het bestuur van de afdeling De Lier van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) zit volgens AD Haagsche Courant met de handen in het haar. Nu de voorzitter en de secretaris ermee stoppen dreigt een stuurloze toekomst. Er is een bestuurscoach in de arm genomen, in de hoop dat zij een oplossing weet. Omvallen zou vreselijk zijn. “Anderzijds, als bestuurslid heb je niet levenslang, je moet kunnen opstappen als je er klaar mee bent.”

Woongroep WIJ enige gegadigde

De gemeente Velsen verkoopt de grond aan de Kruisberglaan/Wouwenkoplaan aan Woongroep WIJ. Daarmee komt het plan om op de locatie woningen te realiseren waar bewoners van 55 jaar en ouder zelfstandig, maar samen oud kunnen worden in een stroomversnelling, aldus de IJmuider Courant. Het ‘Didam-arrest’ schrijft voor dat overheden niet zomaar grond of gebouwen aan één specifieke partij mogen verkopen. Niemand heeft zich gemeld. Zodoende kan de gemeente verder met Woongroep WIJ als enige kandidaat.

Student een kamer, oudere minder eenzaam

De hospita: het lijkt de ideale oplossing om het tekort aan studentenkamers op te lossen en tegelijk eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Maar in de praktijk blijk je tegen een hoop regeltjes op te lopen. Kitty van der Made probeert met haar sociale onderneming MijnWoongenoot die obstakels te overwinnen, ook al kost dat best veel moeite. Ze vertelt erover bij Spraakmakers.

Senioren betalen extra voor energie

Fijn dat het energieprijsplafond geldt vanaf 2023. Maar bijna een half miljoen huishoudens met blokverwarming moeten nog even in de rats zitten of en hoe zij worden gecompenseerd, stelt een Telegraaf-lezer. Het gaat vaak om huishoudens die via de servicekosten meebetalen aan het warm houden van algemene ruimtes;  kosten die niet gecompenseerd worden. “Een hard gelag voor bewoners van verzorgingshuizen en seniorencomplexen.”

Opleven in het museum

In navolging van andere musea verzorgt Rijksmuseum Boerhaave sinds kort speciale rondleidingen voor mensen met dementie. De rondleiders hebben een training gevolgd over dementie en over de omgang met patiënten, aldus Trouw. De rondleidingen voor mensen met dementie zijn op touw gezet door het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Uit onderzoek van het VUmc bleek dat de stemming van mensen met dementie aanzienlijk verbetert door museumbezoek, niet alleen in het museum, maar ook daarna nog.

Oud en alleen? Neen!

Onder de noemer Zaans Celluloid worden in het Weefhuis historische Zaanse films gedraaid. Morgen is volgens het Noordhollands Dagblad het thema ‘Oud en alleen? Neen!’, oftewel ouderen. Er worden een film uit 1938 over een ‘Autotocht van oude van dagen’ uit Westzaan vertoond, een film over Ons Huis in Koog aan de Zaan van vlak na de oorlog en een film over het wees- en bejaardenhuis van de Doopsgezinde Gemeente in Koog aan de Zaan.

Veel minder naar de oogarts

De vraag naar oogzorg groeit enorm, mede door de vergrijzing en toenemende behandelmogelijkheden. Sinds 2019 werken zorgverleners in de regio Gelderse Vallei samen in het project “Oogvallei, samen werken aan de beste oogzorg”. Inmiddels heeft minimaal 91% van de huisartsen de optometrist ingezet. Dankzij Oogvallei hoeft driekwart van de patiënten niet meer naar de oogarts, meldt Menzis.

Pratende bloempotten en slimme waterkokers

Van een pratende bloempot, tot de liedjestelefoon en een bril waarmee ouderen zelf hun oogdruppels kunnen toedienen. Robots en andere zorgtechnologie moeten worden gebruikt om het enorme tekort aan personeel op te vangen. Een bus rijdt momenteel langs alle Zeeuwse ouderenzorglocaties om zorgmedewerkers bewust te maken van deze technologie. Omroep Zeeland bericht hierover.

Is pensioenhervorming wel zo’n goed plan

Als je de doelstellingen van de pensioenhervorming naloopt, dan wordt het stelsel niet begrijpelijker, niet individueler en ook niet niet per se koopkrachtig, zegt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt in EW. “Je moet je dus afvragen of dit nou wel een goed plan is. Toch is er weinig discussie over.’ Als er iets misgaat, dat raakt dat volgens het Kamerlid systemisch het vertrouwen in de politiek en instituties.

Samen Leuke Dingen Doen!

“Mensen doen graag dingen samen. Maar wat als je niet precies weet wat je wil doen, of met wie?” Voor deze doelgroep organiseren SamenMeer en WelzijnWonenPlus in Landsmeer het ontmoetingsinitiatief Samen Leuke Dingen Doen. De gemeente vroeg er, met succes, subsidie voor aan bij de provincie.

Patiënteninformatie nu ook in het Fries

Patiënten in de Friese ziekenhuizen krijgen voortaan op een aantal afdelingen de patiënteninformatie zowel in het Fries als in het Nederlands aangeboden. Naast het beschikbaar komen van de Friestalige patiënteninformatie, die gericht is op zorgvragers, zal er in de komende maanden ook extra aandacht worden gevraagd voor taal in de zorg gericht op zorgverleners.