Senioren Journaal van maandag 12 december

Zelfredzaam wonen in empathisch huis

Technologische ontwikkelingen kunnen veel betekenen voor het zelfredzaam wonen, schrijft hoogleraar Masi Mohammadi in een themanummer wonen van SER Magazine. “Met gebruiksvriendelijke toepassingen die zich aan óns aanpassen en waarvan we niet eens merken hoe complex ze  in werkelijkheid zijn” verandert een gewone woning in een empathische woning. Het huis ‘leert’ van het leefpatroon van de bewoner en kan bijsturen; neemt geen taken over, maar helpt ouderen die zelf uit te voeren.

Oversterfte door tekort aan zorg

Het tekort aan zorg voor ouderen kan volgens klinisch geriater Judith Wilmer van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie een directe verklaring zijn voor de oversterfte  die maar blijft aanhouden, aldus het ANP. Doordat ouderen minder goed in de gaten worden gehouden, kan hun gezondheid ongemerkt verslechteren. Tegelijkertijd kunnen de stijgende energieprijzen (onderkoeling) en de oorlog in Oekraïne (herbeleving) ouderen kwetsbaarder maken.

Bij NS tijdens daluren veel duurder uit

De meeste  NS-abonnementen worden in 2023 duurder, vooral abonnementen voor 65-plussers. Dat meldt de Volkskrant. Voor het abonnement Dal Vrij 65+ is de prijsstijging 17,4%.

Woningdelen kan de nieuwe norm worden

Laat ouderen een woning delen met een vriend of familielid als oplossing voor de woningnood, armoede en eenzaamheid. Met dit idee won Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam de eerste Zuid-Hollandse Doorstroomaward. Volgens de jury stak dit project er met kop en schouders bovenuit. “Het idee om ouderenwoningen te laten delen is simpel en effectief en het bij aan het tegengaan van eenzaamheid. Woningdelen voor ouderen kan de nieuwe norm worden.”

Dure behandelingen of zorg voor ouderen

Het is tijd om te kiezen, schrijft NRC in een commentaar: dure behandelingen of voldoende zorg voor ouderen. “Grote keuzes zijn onontkoombaar. Dat zijn ze al meer dan tien jaar maar niemand durft ze te maken.” De krant noemt tal van kosten die bespaard kunnen worden. “En dan is er de overbehandeling van 80-plussers. Heupoperaties, hartoperaties, kankerzorg. Het wordt allemaal vergoed. Of het nou zinvol is, beter maakt, of niet. Heel vaak niet.” Kiezen dus, schrijft NRC,de noodzaak is groot. “Anders is er straks niets en niemand meer over voor de thuiswonende oudere die zichzelf echt niet meer kan redden.”

Ook senioren willen minimaal drie kamers

Voormalige groeigemeenten zijn vergrijsd en de woningmarkt zit er op slot. Hoogleraar Peter Boelhouwer ziet in Binnenlands Bestuur voor deze gemeenten vijf mogelijkheden: meer bouwen; de juiste woningen bouwen (ook senioren willen minimaal drie kamers); sociale huur waarvan  de prijs niet al te gek wordt;  voorzieningen voor senioren in de wijk van onderop organiseren.

Ontmoediging gebruik huishoudelijke hulp

In verband met schaarste van zowel middelen als personeel, ontmoedigt de helft van de grote steden inwoners met hogere inkomens om een beroep te doen op de huishoudelijke hulp via de Wmo, zo blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur. Het moreel appèl dat ze daarbij doen, werkt vaak echter niet. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat gemeenten willen dat álle gebruikers van de Wmo een eigen bijdrage gaan betalen. ‘Soms vragen inwoners ons: “Waarom betaal ik eigenlijk niks?” Die snappen het zelf niet.’

Meer woningen door doelgroepenverordening

Er komen bij nieuwbouwprojecten in Westland meer woningen voor bepaalde doelgroepen zoals starters en senioren. Dat wordt geregeld via de zogenoemde doelgroepenverordening woningbouw. Het college van B en W heeft die afgelopen week vastgesteld, meldt AD Haagsche Courant.

Zorgcoöperatie loopt als een trein

De in Austerlitz opgerichte zorgcoöperatie, min of meer uit nood geboren, loopt als een trein, zo is te lezen in een FD-artikel over het vrijwilligerswerk. De gemeente Zeist, waar Austerlitz onder valt, accepteerde een plan van de bewoners om zelf een loket te openen. ‘We kennen de mensen om wie het gaat, waardoor we veel meer kunnen doen aan preventie. We scoren in de regio het laagst op eenzaamheid.’

Kiezen tussen AOW’ers en kinderen

De regeringspartijen, die geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, zijn niet van plan senatoren hun zin te geven: Als de oppositie de poot stijf houdt over de IOAOW (een bezuiniging op de AOW), zegt ze ook nee tegen andere onderdelen uit de wet, zoals verhoging van het kindgebonden budget. Het is volgens het AD een bekende truc om slecht nieuws met goed nieuws te combineren in één wet, om zo tegenstanders te dwingen toch maar in te stemmen. Want welke senator misgunt ouders extra geld voor hun kinderen?

In dorpen steeds meer CPO’s

Veel initiatieven voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap komen uit dorpsverenigingen die zien dat er vanuit dorpsbewoners, senioren of starters, vraag is naar woningen.” Mensen willen er graag blijven wonen, maar er is geen geschikt aanbod.” De provincie Drenthe zag er in de afgelopen twee jaar zo’n veertig CPO’s bijkomen. RTV Drenthe bericht over een CPO in Gees, een initiatief van mensen die kleiner willen gaan wonen.

Huis Methusalem als nieuwe woonvorm

Hij is zelf nog maar zevenentwintig, maar architect Martijn Ravia uit Zierikzee heeft al nagedacht over de manier waarop ouderen aangenamer oud kunnen worden. De sleutel zit ‘m in de manier waarop deze groep kan wonen, aldus Wereldregio. Zijn concept ‘Huis Methusalem’ komt erop neer dat mensen bij elkaar wonen met zelfstandige woonruimte, maar dat in het complex komen ook functies voorkomen de wijk.

Tijdelijk verblijf voor diagnose en herstel

Met het leggen van een puzzel is Getijde, tijdelijk verblijf Flevoland, officieel geopend. Ouderen krijgen er een duidelijke diagnose en kunnen er werken aan hun herstel. Samen wordt toegewerkt aan de terugkeer naar huis met eventueel ondersteunende zorg. Getijde, gevestigd in het ziekenhuis in Lelystad, voorkomt dat mensen onnodig lang in het ziekenhuis verblijven en ontlast huisartsen, aldus de Harderwijker Courant.

Nieuwe woningen senioren en starters

In Hilvarenbeek zijn de sleutels overhandigd aan de toekomstige bewoners van Leerakker, vijftien levensloopbestendige, een á twee persoonswoningen voor senioren en starters. “Een aantal van de nieuwe bewoners laat een woning achter voor een nieuwe generatie. Zelf kiezen ze voor een woning met slaapkamer en badkamer op de begane grond zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen”, is te lezen bij RegioOnline.

Veel meer overstappers zorgverzekering

Hogere zorgpremies zorgen ervoor dat maar liefst drie keer zo veel mensen voor het eind van het jaar willen wisselen van zorgverzekering in vergelijking met vorig jaar, zo blijkt volgens de Telegraaf uit onderzoek in opdracht van Poliswijzer.nl. De belangrijkste vraag daarbij: hoe bespaar ik op de premie? Verder blijkt 40% te kiezen voor een hoog eigen risico, wat leidt tot zorgen om mensen die behandelingen uitstellen vanwege de kosten.