Senioren Journaal van donderdag 13 augustus

Rutte gaat in gesprek met ouderen

Minister-president Rutte sprak op het Catshuis met jongeren en met mensen van Black Live Matters. “Heel goed”, stelde Léonie Sazias van 50PLUS gisteren in het Kamerdebat over corona, “maar 50PLUS vraagt de minister-president ook dringend om ouderen en hun familie uit te nodigen op het Catshuis. Zodat er mét de ouderen wordt besloten en niet over hun hoofden heen.” Rutte zei die handschoen op te pakken en ouderen uit te nodigen voor een ontmoeting in het Catshuis.

Senior Service zet de ramen open

Medewerkers van de grootste thuishulporganisatie van Nederland zetten volgens de Telegraaf voortaan ramen tegen elkaar open als ze bij ouderen thuis aan het werk gaan. Dat om het risico van besmettingen met corona te beperken. Ze zijn de eerste met een dergelijk protocol. ’Zet de ramen zo lang mogelijk tegenover elkaar open als je binnenkomt bij een cliënt’, zo luidt het nieuwe protocol van Senior Service.

Zorgkantoor verbindende, faciliterende rol

Het Zorgkantoor heeft steeds meer een verbindende en faciliterende rol zegt Menzis, partijen maken zelf met elkaar de afspraken. “We vinden het belangrijk om buiten naar binnen te halen en de mooie en goede initiatieven bij zorgaanbieders onder de aandacht te brengen. We willen hiermee kennis en nieuwe mogelijkheden met elkaar delen en zo de langdurige zorg ook met de buitenwereld te verbinden.” Als nieuw voorbeeld noemt Menzis een pilot met een warmtecamera om snel koorts te meten.

‘Corona versus innovatie’

De coronacrisis heeft zowel kansen als uitdagingen opgeleverd als het gaat om innovatie, aldus kennisorganisatie Vilans. “Denk aan innovaties die versneld zijn ingevoerd zoals beeldzorg. Mooi, die boost. Maar hoe houdt u dat vast? En hoe haalt u meer uit een concept als beeldzorg dan alleen vervanging van contactmomenten? Op deze vragen en meer zoeken we samen met u antwoorden tijdens de digitale werkplaats ‘Corona versus innovatie’.”

‘Bijbouwen en verdieping verhuren aan starters’

Het eigenlijke probleem is de beperkte doorstroming, schrijft een lezer van Trouw over de woningmarkt. “Ouderen die blijven wonen in hun te grote huis, omdat ze nergens anders een geschikte woning kunnen vinden. Een oplossing is het in bestemminsplannen mogelijk maken bij eengezinshuizen op de begane grond een slaapkamer plus badkamer bij te bouwen. Ouderen kunnen dan gelijkvloers wonen en de dan vrijkomende verdieping kan verhuurd worden aan starters.”

Wel of niet naar de IC als corona toeslaat?

“De beslissing om te kiezen voor een behandeling op de ic, is soms net zo zwaar als de beslissing om van opname af te zien”, zegt longarts Wouter Westendorp van Ziekenhuis Gelderse Vallei in De Gelderlander. De afgelopen maanden voerden hij en zijn collega’s gesprekken met kwetsbare patiënten over wel of geen opname op de intensive care bij besmetting met Covid-19. Een patiënt is volgens intensivist Dave Tjan kwetsbaar als er verminderde lichamelijke reserves zijn door een chronische ziekte in combinatie met slechte fysieke en mentale conditie.

Denk om de buren…

Een kwetsbare dame van 85 vraagt om een consult op het middagspreekuur in verband met hoesten en benauwdheid, schrijft een arts in een praktijkperikel in Medisch Contact. “Omdat me dat eigenlijk niet zo goed uitkomt en omdat ik toch geen andere visites heb staan, bied ik aan haar in de ochtend even thuis te bezoeken. Zij slaat mijn aanbod beleefd af, want ‘zo erg is het niet en bovendien: wat zouden de buren wel niet denken als de dokter moet langskomen.’ Gelukkig zijn dit soort mensen er ook nog!”

Wel of geen mobiele airco

De hittegolf van de afgelopen dagen zorgt volgens NH Nieuws voor een fors dilemma bij Zorgcentra Meerlanden. De koepelorganisatie wil mobiele airco’s aanschaffen maar weet niet of het verstandig is om ze ook te gebruiken, vanwege het risico op verspreiding van het coronavirus. “We willen niet het ene kwaad bestrijden en tegelijkertijd het andere kwaad verwelkomen”.

Protest met pollepels en pannen

Potten, pannen, emmers, pollepels: enkele tientallen ouderen in Dubbeldam haalden dinsdag alles uit de keukenkast om hun strijd te bepleiten, aldus AD De Dordtenaar. Met een lawaairondje om ouderencomplex De Gravenhorst eisten ze het behoud van hun wijkcentrum de Gravin, op de begane grond van dat complex. De Gravin kan door de coronacrisis de huur niet meer betalen en eist korting. De verhoudingen met De Gravenhorst zijn echter totaal verstoord.

‘Zorgrestaurant open houden’

Restaurant Bij de Tijd in woon- en zorgcentrum Weltevreden in De Bilt moet open blijven. Dat vindt het CDA. “Het zorgrestaurant is een belangrijke ontmoetingsplek voor ouderen in de wijk.” Zorgaanbieder De Bilthuysen liet vorige week weten dat de keuze om Bij de Tijd te sluiten een lastige was, maar het aantal bezoekers weegt niet op tegen de kosten. CDA De Bilt vreest echter dat de vaste gasten, die veelal in aanleunwoningen wonen, nergens anders heen kunnen. Ze pleit voor een ontmoetingslocatie in de nieuwe sporthal in de buurt.