Senioren Journaal van woensdag 12 oktober

Minder overbelasting door familiegesprek

Het inzetten van familiegesprekken in de thuiszorg kan overbelasting van mantelzorgers voorkomen. Ook zorgt het er voor dat mantelzorgende families beter blijven functioneren, zonder dat er meer professionele zorg nodig is. Dit blijkt uit het proefschrift van Susanne Broekema, docent Social Work aan de Hanzehogeschool en UMCG-promovenda.

Accounts goed beveiligen blijft lastig

De vele wachtwoorden onthouden blijft volgens Seniorweb lastig voor veel senioren. En ook het gebruik van nieuwe beveiligingsmethodes blijkt moeilijk. Een op de vijf ouderen begrijpt bijvoorbeeld niet(goed) wat woorden als accounts, inloggen en verificatie betekenen. Ruim 13.000 senioren meldden zich voor een webinar over dit onderwerp.

Knarrenhof met alle voorzieningen om de hoek

‘Er komen steeds meer ouderen en die moeten het steeds vaker samen zien te rooien. Dat kan in een knarrenhof, waar het gaat om noaberschap.’ In Marum komt een zo’n hof met alle voorzieningen om de hoek. Ook de gemeente is enthousiast, zo blijkt bij RTV Noord. ‘Dit is participatie zoals je het graag wilt zien.’

Ouderen lopen Fit & Gezond-dag voorbij

De Fit & Gezond-dag in Boxtel kan ouderen helpen om langer zelfstandig te blijven. Maar zitten zij op zo’n dag te wachten? De Boxtelse gerontoloog Diny Stolvoort (74) maakt zich in het Brabants Dagblad zorgen over het geringe aantal aanmeldingen. “Het laat zien dat veel ouderen te weinig beseffen wat er speelt in de zorg en wat dat voor henzelf gaat betekenen.”

Vrijwilligers werf je met korte klusjes

“Wil je vrijwilligers werven? Dan staan korte klussen met stip op nummer 1.”Dit was volgens de Leeuwarder Courant de boodschap op de conferentie Maatjes 2032 van Humanitas Leeuwarden. Het maatjesproject wil op dit moment niet vlotten. Er zijn veel oudere deelnemers die een ‘maatje’ zoeken, maar te weinig vrijwilligers die deze rol op zich willen nemen.

Geen zin in verhuizen zolang we goed zitten

“De meeste ouderen op een voorlichtingsavond in Oosterbierum hebben geen zin in verhuizen”, zegt de voice-over volgens de Volkskrant-recensie van de Tegenlicht-documentaire Samen grijs worden, “niet ‘zolang ze vitaal zijn en goed zitten in dat ruime, vaak al afbetaalde huis, waar je twee keer per jaar de bedden opmaakt voor de kinderen die komen logeren’.”

Energietoeslag veel te ingewikkeld

Brabantse ouderenorganisaties raken overstelpt met telefoontjes over de energietoeslag. De aanvraag blijkt voor velen te ingewikkeld, schrijft dagblad BN De Stem. Bovendien hanteren gemeenten verschillende normen voor toekenning van de 1300 euro. Adviseurs van KBO-Brabant signaleren schrijnende gevallen. ANBO spreekt van een ‘nodeloos ingewikkeld en onrechtvaardig systeem’. “Vanaf het begin is het een puinhoop. Veel ouderen haken af, geven het op.”

Meeste pensioenen kunnen omhoog

De meeste pensioenfondsen staan er weer goed voor. Dat zullen gepensioneerden terugzien in hun portemonnee, al willen de fondsen ook buffers opbouwen. Intussen dreigt als gevolg van het uitstel van de nieuwe pensioenwet voor enkele honderdduizenden gepensioneerden juist een pensioenverláging.

Woede over drankverbod bij bingo

Bewoners van ouderencomplex Nieuw Zernike in Rotterdam weigeren zich neer te leggen bij de door de woningcorporatie Woonstad geëiste drooglegging van de kantine tijdens de bingo- en kaartavonden. “We gaan door tot het gaatje.”

Woningcorporatie kan uitzondering maken

Volgens minister Hugo de Jonge kan een woningcorporatie een uitzondering maken om mensen in een kleinere sociale huurwoning te plaatsen, meldt Hart van Nederland in een reportage over mensen die ruim wonen en net boven de grens van sociale huur zitten. “Dat mag een woningcorporatie gewoon doen.”

Ouderen haken af bij niet-contante collectant

Goede doelen die geen contant geld meer accepteren bij collectes, benadelen zichzelf. Daarvoor waarschuwt ouderenbond ANBO in de Telegraaf. Volgens de bond hikken vooral senioren aan tegen het digitaal doneren, waarbij een QR-code moet worden gescand met de telefoon. Volgens ANBO weten veel ouderen zich geen raad als er een collectant met een bord met daarop een QR-code voor hun deur staat.

Lied over roze oudere wint COC Songfestival

Roze 50+, het samenwerkingsverband tussen ANBO en COC Nederland, heeft voor het eerst het COC Songfestival gewonnen. In Haarlem won het lied Loes, waarmee Jessie Kleine en Bam Commijs namens Roze 50+ meededen.

Geen extra woonzorgcentra: geen personeel

Bij gebrek aan personeel gaat Archipel geen extra woonzorgcentra bouwen voor ouderen in de regio Eindhoven. De organisatie richt zich meer op zorg voor ouderen thuis en neemt daarom  de grote thuiszorgaanbieder Rinette Zorg over. “We kunnen niet anders”, zegt de bestuursvoorzitter in het Eindhovens Dagblad. “We kunnen wel bouwen, maar zonder personeel blijft nieuwbouw leeg staan.”

Duizend euro dorpshuis voor energierekening

De dorps- en buurthuizen in Drenthe ontvangen van het provinciebestuur 1000 euro als steuntje in de rug voor de stijgende energierekeningen. Het geld is volgens RTV Drenthe niet alleen bedoeld om nu het hoofd financieel boven water te houden, maar ook om de locaties te verduurzamen zodat de energienota minder hard oploopt. In totaal stelt de provincie zo’n 200.000 euro beschikbaar.