Senioren Journaal van donderdag 12 januari

Ondernemer investeert in vrijwilligerswerk

De directeur van vakantiepark De Krim op Texel probeert het tekort aan vrijwilligers op het eiland terug te dringen door hier zelf in te investeren. Zijn personeel krijgt de mogelijkheid om organisaties vrijwillig te ondersteunen, meldt NH Nieuws, en krijgt daarbij doorbetaald. De werknemers zijn in eerste instantie aan de slag bij zorgorganisatie Omring en De Zonnebloem en Welzijn Texel. “Met name bij onze oudere inwoners staat de kwaliteit van leven onder druk.”

Veroudering weerspiegeld in het gezicht

Er is een verband tussen hoe oud iemand eruitziet en ouderdomsgerelateerde gezondheidsproblemen, waaronder cognitieve achteruitgang. Dat blijkt uit nieuw onderzoek waaraan wetenschappers van het Erasmus MC meewerkten. ‘Het lijkt erop dat veroudering van lichaam en geest weerspiegelt in het gezicht.’

SER-voorzitter: ouderen onvoldoende gehoord

Bij de SER moet alles anders, zegt voorzitter Kim Putters. Van de onderwerpen die de SER bespreekt tot de mensen die mogen meepraten.  Als groepen wier stem onvoldoende wordt gehoord noemt hij onder meer vrijwilligers en ouderen. “Want het gaat continu over vergrijzing en pensioenen, maar wie vertegenwoordigt jou nog als je met pensioen bent?”

Ook dure woningen nodig voor doorstroom

Het college van B&W in Smallingerland is “toch wel trots” op het plan voor zestien levensloopbestendige woningen in de wijk Morra in Drachten, zo bericht Waldnet. De PvdA had er veel liever sociale woningen gezien in plaats van dure vrijstaande woningen. Daar werd tegenover gesteld dat de meest oudere kopers van de levensloopbestendige woningen op de huizenmarkt ruimte vrij maken. “Dure woningen hebben we ook nodig voor de doorstroom.”

Oversterfte een feit, niet alleen door pandemie

Niet alle extra sterfte tijdens de coronapandemie is het directe gevolg van een SARS-CoV-2-infectie. Oversterfte, met name onder 65-plussers, is een feit, en kennelijk ook betrekkelijk ‘duurzaam’.In Nederland staat onderzoek in de startblokken om meer helderheid te krijgen over de oorzaken.

SAMENdoen jonge en oudere senioren

SAMENdoen is een nieuw initiatief in Cabauw voor jonge en oudere senioren om elkaar te treffen in de pastorie. Volgens Het Kontakt kan het daarbij gaan om gewoon een kopje koffie en een praatje, maar ook om activiteiten. De pastorie is elke dinsdag open van 10.00 tot 15.00 uur.

Van koop naar huur, met pensioenaanvulling

Veel senioren willen hun te grote koopwoning verkopen, mits ze een aantrekkelijke (kleinere) seniorenwoning kunnen betrekken, aldus een artikel vanuit EY. “Juist die seniorenwoningen zouden dan als huurwoning kunnen worden aangeboden, zodat het opgebouwde vermogen kan worden ingezet als pensioenaanvulling.”

Vrijwilligers voor het vervoer

Omdat het vervoer van ouderen in de gemeente Midden-Groningen een steeds groter probleem wordt, is er een stichting vrijwilligersvervoer opgericht. De stichting gaat in 2023 voorzichtig van start,  aldus 112hoogezand. In Leeuwarden rijdt de wijkauto van Westeinde in Leeuwarden nu een jaar. “Door de geweldige inzet van alle vrijwilligers blijft voor bewoners de stad Leeuwarden goed bereikbaar”, aldus een bericht van de provincie.

Eigen initiatief seniorenwoningen

Zelf het initiatief nemen om met andere ouderen een bouwplan te maken voor zo’n tien seniorenwoningen. De werkgroep Ouderen in Regie in Boxtel wil snel met zo’n CPO-project beginnen. “Als we eenmaal grond hebben, is het realiseren van een project het probleem niet.”

Vrouwen van 80-plus veroveren TikTok

Ze hebben misschien geen idee hoe het platform werkt, aldus RTL Nieuws, maar zijn er wel razendpopulair op: vrouwen van 80-plus veroveren TikTok. In Nederland is het ‘oma Rietepetiet’ die de scepter zwaait. In alle gevallen is het hun kleinkind, neef of nicht die de filmpjes maakt, edit en plaatst. Maar, dat doet niets af aan hun populariteit.

Seks faciliteren behoort óók tot goede zorg

Aanraking, intimiteit en seks zijn basisbehoeften. Help de groepen die hierin niet zelf kunnen voorzien, bepleiten Linda Duits en Joke Storm. Nu zijn er nog allerlei hindernissen voor gespecialiseerde seksuele assistentie. Financiering zou geregeld kunnen worden via de Wmo.

Fransen genieten lang van pensioen

Volgens de meest recente cijfers van de Oeso over 2020 stoppen Fransen als ze 60 jaar zijn met werken, schrijft het FD. Alleen in Luxemburg ligt deze leeftijd lager. In Nederland stoppen mannen volgens de Oeso met werken op gemiddeld 64 jarige leeftijd, vrouwen iets eerder. Fransen kunnen samen met Spanjaarden en Grieken het langst genieten van hun pensioen.

Daar is de Innovatiebus

In Zeeland komt de Innovatiebus langs, met informatie over allerlei hulpmiddelen. Zoals heupairbag, seniorentab, druppelbril, smartglass, Somnox 2. En nog veel meer. De Innovatiebus wordt op zijn eerste halte goed bezocht, meldt de PZC. Empowercare Zeeland  laat de bus primair rijden om de zorgprofessionals te informeren en de druk op de zorg te verlagen.

In één klap een compleet ander persoon

In één klap ben je een compleet ander persoon: het kan mensen overkomen die niet-aangeboren hersenletsel (NAH) oplopen, bijvoorbeeld na een ongeluk of beroerte. Hoe vaak leidt zo’n verandering tot probleemgedrag en op welke manier? Dat zocht specialist ouderengeneeskunde Roy Kohnen uit voor zijn promotieonderzoek.“Zelf zien ze het probleem soms niet, dan denken ze dat ze alles nog kunnen.”

Huishoudhulp drukt 160.000 euro achterover

Een 42-jarige vrouw uit Hoogeveen en haar ex-man (50) zouden volgens het Openbaar Ministerie voor het verduisteren van ruim 160.000 euro een werkstraf van 200 uur moeten uitvoeren. De vrouw was sinds 2007 hulp in huishouding bij een hoogbejaarde man in Hoogeveen, aldus RTV Drenthe. In 2017 zou de negentiger haar hebben gemachtigd zijn bankzaken te beheren. Het geld ging onder meer op aan gokken en cocaïne.