Senioren Journaal van woensdag 11 januari

Gemeente initiatief jonge senioren

De gemeente Houten nodigt 63-plussers uit voor één van de startbijeenkomsten van KrachtigPlus Houten. Het gaat om een initiatief voor jonge senioren, dat zich richt op ontmoeting, uitwisseling en kennis delen. “Hier kunt u uw netwerk in uw eigen wijk opbouwen en versterken: samen activiteiten organiseren, uw ervaring aanbieden of meedoen met wat anderen gaan doen.”

Je kunt nog lang jezelf gezonder maken

“Je kunt nu aan moleculaire profielen in het bloed meten hoe gezond of ongezond je ouder wordt en iets leren over je biologische leeftijd”, zegt de Leidse hoogleraar Eline Slagboom. “Het blijkt dat wanneer je 65 of 70 bent je nog heel veel aan je eigen gezondheid kunt verbeteren. Dat gaat veel over bewegen, voeding, je bioritme en slaap, stress en je sociale netwerk.”

Hoe nog zelfstandig met zo’n energierekening

Hoe blijf je als 86-jarige zelfstandig wonen met een energierekening van 1700 euro in de maand. “Eneco stelt dan meteen betalingsregelingen voor. Maar mijn moeder heeft nog nooit een betalingsregeling gehad en waar gaat dit eindigen”, vraagt een columnist van het Voorburg Dagblad zich af. “Mijn moeder van 86 zal niet de enige zijn. Ik vind het schrijnend.”

Beetje terugkeer naar verzorgingshuis

De Twentse zorginstelling TMZ bouwt aan een nieuw type verpleeghuiszorg. Daarbij wonen ouderen zelfstandig maar ontvangen ze het volledige zorgpakket. “Eigenlijk is het een beetje een terugkeer naar de vroegere verzorgingshuizen.”

Babbeltruc: cadeaupakket Ouderenfonds

Een groepje jonge Amsterdammers heeft ouderen hun pincode én bankpas ontfutseld met een volgens Het Parool wel heel gewiekste babbeltruc. Ze boden een cadeaupakket aan namens ‘het ouderenfonds’, verwisselden hun pinpassen en plunderden hun rekeningen. De banken hebben de slachtoffers schadeloos gesteld.

Thuishuis niet voor iedereen ideaal

Het Thuishuis in het Noordhollandse Winkel houdt op te bestaan. Voor deze woonvoorziening voor eenzame ouderen bestaat in deze regio onvoldoende belangstelling. “Ik heb wel gemerkt dat samen koken te geforceerd is”, zegt een van de bewoners. Landelijk zijn er inmiddels zes Thuishuizen en staan er nog een paar in de steigers.

Fysiek actief blijven met krachttraining

Als we ouder worden verliezen we spiermassa en spierkracht. Sporten kan dat proces tegengaan. Krachttraining is daarvoor de beste manier, zegt universitair hoofddocent Humane Biologie dr. Lex Verdijk bij 1Limburg. “Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat dit tot op hoge leeftijd positieve effecten heeft.”

Digibeet op zijspoor

’Vanaf 30 januari 2023 kunt u bij MijnOverheid alleen nog inloggen met de DigiD app of sms-controle. Dit betekent dat u voortaan altijd uw telefoon nodig heeft bij het inloggen.’  Een Telegraaf-lezer voelt zich door dit bericht achtergesteld. “Ik ben 82 jaar en digibeet. Ik maak gebruik van een oude Nokia en ik word nu door de overheid gedwongen om een andere telefoon te gaan gebruiken. Ik en veel andere ouderen worden zo geblokkeerd in het maatschappelijk verkeer.”

Genieten in pensioenfase Franse trots

De Franse regering wil de pensioenleeftijd verhogen van 62 naar 64 jaar. De vakbonden hebben acties aangekondigd. Frankrijk heeft een van de meest genereuze pensioenstelsels van Europa. “In Frankrijk hecht men meer waarde aan een goed pensioen op vroege leeftijd, zodat men na het werkende leven kan genieten van de pensioenfase”, legt een Europese pensioenexpert uit In NRC.

Leer een extra taal of ga musiceren

Een nieuwe taal of een muziekinstrument leren helpt met het langer gezond houden van de hersenen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. “Allebei, dus een taal én een instrument, is nog beter.”

Inloopmiddag formulieren energietoeslag

Het aanvragen van een energietoeslag is niet voor iedereen een makkelijke opgave. Vooral ouderen hebben er moeite mee, zegt de Borselse wethouder Marga van de Plasse tegen Streekomroep De Bevelanden. Daarom is er morgen een inloopmiddag in het Dorpshuis van ‘s-Gravenpolder, waar vrijwilligers uitleg geven en helpen bij het invullen van formulieren.

Zoeken crisisbed geen taak artsen

Het is niet de taak van artsen om een opvangplek te zoeken voor mensen in acute nood, en dus zouden ze daarmee moeten stoppen, zegt de vereniging voor specialisten ouderengeneeskunde (Verenso). Het is aan zorgaanbieders en zorgkantoren om te regelen dat er in elke regio genoeg plekken zijn om mensen snel op te vangen.

Coaching Ouderen Thuis

De nieuwe regeling Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis wil bijdragen aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van zorginnovaties. Die innovaties maken het voor ouderen mogelijk langer zelfstandig thuis te wonen. De regeling opent op dinsdag 28 februari om 14.00 uur.

Fit en Beweegfonds 60+ Capelle

Voor inwoners van Capelle aan den IJssel die 60 jaar of ouder zijn en daar onvoldoende budget voor hebben is er nu het Fit en Beweegfonds 60+.  Die inwoners kunnen een aanvraag doen voor een financiële bijdrage voor een sport via een vereniging of  speciale beweegactiviteiten voor zestigplussers zoals die op sportiefcapelle.nl te vinden zijn, aldus Radio Capelle.

Wat doet de dementierapporteur

Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie. In Nederland zijn dat nu nog zo’n 290.000 mensen, maar dat zal binnen 20 jaar verdubbelen. Dementie dreigt daarmee volksziekte nummer 1 te worden. Hoe bereiden we ons daarop voor? Radioprogramma ‘Dit is de dag ging’ in gesprek met oud-minister Tamara van Ark, dementierapporteur voor Alzheimer Nederland.