Babbeltruc: cadeaupakket van het Ouderenfonds

Een groepje jonge Amsterdammers heeft ouderen hun pincode én bankpas ontfutseld met een wel heel gewiekste babbeltruc, schrijft Het Parool.

Ze boden een cadeaupakket aan namens ‘het ouderenfonds’, verwisselden hun pinpassen en plunderden hun rekeningen.

Ouderwets telefoonboek

Het scenario waarmee twee Amsterdammers van toen 17 en 18 jaar in elk geval zeventien ouderen hebben opgelicht, was doordacht. Ze vlooiden het ouderwetse telefoonboek door, omdat vooral ouderen zich daar nog in registreren en selecteerden klassiek Nederlands klinkende namen.

Pinnen voor de portokosten

Klonk de persoon aan de andere kant van de lijn oud, dan begonnen ze hun spel. Het cadeaupakket aanbood zou snel worden bezorgd. Wel moest de ontvanger nog 1 tot 3 euro aan portokosten voldoen. Met de pinpas, want contant geld mocht de bezorger niet aannemen.

Ogenschijnlijk PostNL of Primera

Na enige tijd kwam bij de geselecteerde oudere inderdaad een bezorger aan de deur met een ogenschijnlijk PostNL of Primerapakket, met daarin ontbijtkoek en een cadeaukaart van Bol.com (zonder tegoed, maar dat is niet te zien).

Pasjes verwisseld

De bezorger trok zijn ‘pinapparaat’ om de portokosten te kunnen innen, beschrijft Het Parool. De betaling lukte vervolgens niet. De bezorger ‘hielp’ en nam de pinpas over, keek de pincode af en verwisselde in een onbewaakt moment de pas met een gelijkende pas van dezelfde bank, die hij de oudere teruggaf.

Kleding, schoenen en totokaarten

Als de babbeltruc was geslaagd, ging de oplichter zo snel mogelijk naar een pinautomaat om zo veel mogelijk geld op te nemen, of snelde die naar een winkel om dure spullen te kopen, zoals kleding, schoenen en totokaarten om te gokken.

Bank vergoedt de schade

De politie heeft volgens Het Parool zestien zaken in onderzoek waarin de oplichters volgens deze specifieke methode te werk gingen. De slachtoffers komen uit in Amsterdam, Purmerend, Zaandam, Heemskerk, Beverwijk, Abcoude, Weesp en Haarlem. De banken hebben de slachtoffers schadeloos gesteld, maar justitie gaat niettemin proberen de verdachten hun criminele winsten af te pakken.