Senioren Journaal van dinsdag 11 april

Kwart wil wel weer aan het werk

Een kwart van de gepensioneerden toont belangstelling voor terugkeer naar betaald werk. Het werk moet leuk zijn en men moet zelf de werktijden kunnen bepalen. Geld is ondergeschikt.

Wijkagent steeds drukker met ouderen

“Als wijkagenten krijgen we steeds meer te maken met verwarde personen die langer thuis moeten wonen.” Steeds meer instanties moeten meebeslissen, schrijft een wijkagent over de stroperigheid rond de hulpverlening.

Sociale interactie belangrijk voor geheugen

Sociale interactie is een van de manieren om hersenfuncties en zeker ook het geheugen op peil te houden. “Dat zou ons aan het denken moeten zetten met het huidige beleid om ouderen eindeloos thuis te laten wonen.”

Digitale informatiemarkt en digitale wijkagent

In Purmerend organiseren gemeente, politie en bibliotheek een digitale informatiemarkt voor senioren. Digitaal Wijkagent Jaap Molenaar vertelt over wat je kunt verwachten.

Familie mag in achtertuin wonen

De gemeente Apeldoorn versoepelt de regels voor tijdelijke woningen. Het is voor voortaan makkelijker om een tijdelijke woonunit, tiny house of (pré)mantelzorgwoning in de achtertuin te plaatsen of te bouwen.

Steeds meer Herstelgerichte Hulp

“Door de taakfitheid van onze ouderen te vergroten en te behouden, voeren zij zo lang mogelijk zelfstandig het huishouden.” Ook de gemeente De Wolden start met het beweegprogramma Herstelgerichte Hulp.

Ouderen blijken opeens sta-in-de-weg

Analyse van reacties na de verkiezingen: “Ouderen, die in normale culturen gelden als respectabel en wijs, blijken opeens een sta-in-de-weg voor de gewenste vooruitgang, in dit geval de reductie van stikstof.”

Digitale dagbesteding van start

In Veldhoven gaat de pilot met digitale dagbesteding van start. “Het verrast ons soms hoe digitaal vaardig ouderen zijn.”

Zorgvilla’s grotere druk huisartsenzorg

Er komen steeds meer zorgvilla’s en andere particuliere woonzorgvormen bij. Dat zet de huisartsenzorg verder onder druk. Huisartsen in de Peelregio vragen gemeenten in te grijpen.

Dorpsplein met zorg voor elkaar

Rond het nieuwe dorpsplein van Mierlo-Hout wonen straks ouderen met een zorgvraag naast vitale senioren; met flexwoningen voor jongeren of zorgmedewerkers.

Er het beste van maken

Theatermaker Fred Delfgaauw wordt in zijn nieuwste voorstelling Broos omringd door bewoners en verpleegkundigen van een verzorgingshuis. “De bewoners wilden allemaal oud worden, maar nu ze het zijn ervaren ze het als een last.”

Rotterdam meer Thuisplusflats

Voór 2026 moet Rotterdam kunnen beschikken over in totaal veertien Thuisplusflats voor ouderen. Nu zijn het er zes. Ook start het stadsbestuur met de bouw van nieuwe woon(zorg)complexen voor ouderen.

Medische hulpmiddelen weer via apotheek

De Tweede Kamer verzoekt minister Kuipers in een ruim aangenomen motie om met zorgverzekeraars te verkennen of de verstrekking van incontinentie-, stoma- en verbandmaterialen weer via de apotheek plaats kan vinden.