Senioren Journaal van donderdag 10 oktober

Gratis openbaar vervoer gaat niet door

Minderbedeelde ouderen in Vlaardingen moeten weer voor het openbaar vervoer gaan betalen. Het stadsbestuur geeft volgend AD Rotterdams Dagblad geen vervolg aan een proef waarbij deze groep gratis mocht reizen. De gemeente stelt dat de effecten ‘beperkt’ zijn, terwijl het een relatief dure maatregel is: de kosten waren op zo’n 350.000 euro per jaar geraamd. De afgelopen maanden hebben ongeveer 1100 ouderen van het gratis openbaar vervoer gebruikgemaakt.

Complete woonbuurt actieve 50-plussers

ParkEntree in Schiedam is een complete woonbuurt voor actieve senioren (79 koophuizen en 10 middeldure huurappartementen). De eerste huizen zijn intussen bewoond, is te lezen op Platform31. Het concept ParkEntree zet in op ‘positieve verhuisredenen’ voor senioren. “Verhuizen moet geen gedwongen zaak zijn, laat het een stap naar een nieuwe uitdaging zijn, dán maak je verhuis- en woonplezier.”

‘Je hebt elkaar toch nodig’

Wierd Duk was voor de Telegraaf bij een diner voor ’kwetsbare inwoners’ van Purmerend en De Beemster – meest bejaarden. In eetgelegenheden in het centrum wordt gratis slibtong geserveerd. In totaal gaat het om bijna duizend mensen, onder wie 150 vrijwilligers. “Dat hier mensen zijn die naar elkaar omkijken, stemt dankbaar. Je hebt elkaar toch nodig.” De initiatiefnemers kennen elkaar veelal van de Rotary en dachten: in plaats van weer geld in te zamelen voor waterputten in Afrika kunnen we beter iets doen voor mensen in de buurt.

‘Alles goed?’ ‘Ja hoor, alles goed’

Veel yeps vliegen voort en ontkennen het breekbare zo lang mogelijk, of het nu een pijntje, slapeloosheid of nog erger betreft, schrijft een lezer van Trouw. ‘Alles goed?’ ‘Ja hoor, alles goed.’ Anderen blijven na meerdere tegenslagen verslagen in kwetsbaarheid steken. “Met vrienden kun je fantastisch treuren en vervolgens onbedaarlijk lachen om alles wat jezelf en anderen overkomt. Is dit niet een verdere invulling van het wijzer ouder worden?”

Na elf jaar woonzorg voor Woudsend

Ouderen in Woudsend die zorg nodig hebben, kunnen straks in hun dorp blijven wonen. Na elf jaar praten wordt het voormalige pand van Woudsend Verzekeringen omgebouwd tot ouderen-appartementen, aldus de Leeuwarder Courant. Dorpsbelangen heeft een brief huis aan huis bezorgd in Woudsend om de bewoners van het heuglijke nieuws op de hoogte te brengen. “Wat we zo lang wilden, gaat nu eindelijk gebeuren. Een belangrijke mijlpaal.”

Buurtkamer Plus in Hasselt

“Bij kwetsbare ouderen die nog thuis wonen merkte ik dat er behoefte was aan contact. Ze willen echter niet bij een club en aan de dagbesteding bij de Hazelaar zijn ze nog niet toe”, vertelt de welzijnsconsulent voor de gemeente Zwartewaterland, in dienst bij IJsselheem, in de Stadskoerier. Ze heeft de Buurtkamer Plus in Hasselt opgezet voor ouderen met beginnende dementie.

Signalen achteruitgang vroeg opsporen

Als patiënten in een zorginstelling achteruitgaan, is het zaak dat tijdig te signaleren zodat zij de juiste zorg krijgen en niet langer dan nodig opgenomen blijven. Dat blijkt volgens Elsevier Weekblad te kunnen met de EarlySense, een sensor die onder een matras of een stoelzitting wordt geplaatst. Deze registreert continu hart- en ademfrequentie en beweging. Dat gebeurt contactloos, dus zonder dat de patiënt een armband of een ander systeem hoeft te dragen.

Oldambt samen kunst verkennen

‘Samen kunst verkennen’. Onder deze noemer gaan ‘plussers’ uit de gemeente Oldambt de komende maanden samen kunst beoefenen of beleven, meldt Dagblad van het Noorden. Het gaat om een initiatief van Groningen Plus, het project loopt al twee jaar met veel succes in Groningen.

Senioren Fitmaand in Houten

Gezond, gezellig, bewegen. Dat zijn volgens nieuwsblad ’t Groentje in Houten belangrijke woorden die typerend zijn voor de Senioren Fitmaand. “Met meer dan 50 activiteiten, vier Koffieplus momenten en vier fittesten bruist oktober van energie!”

Festival Goed voor Elkaar in Ede

Vandaag en morgen wordt in Ede het eerste Festival Goed voor Elkaar gehouden. Dit festival van Malkander komt in de plaats van Mantelzorgbeurs, Vrijwilligersbeurs en Seniorenbeurs, meldt Ede Stad.