Senioren Journaal van donderdag 1 september

AOW per 1 januari 10 procent omhoog

Om de gierende inflatie enigszins te compenseren is een koopkrachtreparatiepakket van 15 miljard euro in de maak. Per 1 januari gaat volgens de NOS het minimumloon in een klap met 10 procent omhoog, net als de AOW-uitkering en de bijstandsuitkering.

Samen met ouderen buurten sterker maken

In Edam gaat een verouderd zorgcentrum tegen de vlakte. Er wordt nieuwbouw gerealiseerd met ‘een gemeenschapsvorm waar ouderen een prominent onderdeel van zijn’. “We hebben onze ouderen nodig, zodat we samen buurten sterker kunnen maken.”

Zeeland bouwt voor ouderen

De komende vijf jaar worden er in Zeeland meer dan duizend woningen bijgebouwd voor ouderen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Zeeland langs de Zeeuwse gemeenten. De gemeente Sluis ziet ‘vitale senioren’ ook graag als extra inwoners: Mensen die hun pensioenjaren aan zee willen komen doorbrengen. Die zijn goed voor 40 procent van het bouwvolume in de gemeente.

Door armoede fysiek en mentaal achteruit

Door de alsmaar stijgende inflatie leven steeds meer ouderen in armoede. “Sommige ouderen eten dagenlang achter elkaar alleen nog maar brood.” Een 68-jarige vrouw die ongelofelijk veel last heeft van haar knieën, durft niet naar de huisarts. Bang als ze is om doorverwezen te worden en straks 385 euro (eigen bijdrage) te moeten ophoesten.

Geef AOW’er direct eenmalig € 500 netto

Bij mensen met alleen AOW of met een klein aanvullend pensioen is de financiële nood hoog en daarom is er direct actie nodig, zegt de Seniorencoalitie. Voorgesteld wordt  om AOW’ers eenmalig € 500 netto uit te keren om de lasten op korte termijn te verlichten.

Wat maakt dat een dag een fijne dag is

Zorgen voor een partner of ouder met dementie is zwaar. Midden-Groningen wil tot een overzichtelijk en gemeente-dekkend hulpaanbod komen. Een goede en zinvolle dagbesteding helpt zowel ouderen als hun mantelzorgers, “Het gaat ook om de kwaliteit van leven. Wat maakt dat een dag een fijne dag is?”

Mensen zelfverzekerd maken

Peter Borgdorff is benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen van Lifetri. De voormalige pensioenfondsbestuurder (thans o.a. voorzitter bij ANBO) gelooft in de missie van Lifetri “om mensen zelfverzekerd te maken”,aldus  Uitvaart.nl.

Kruipend naar bed omdat er geen hulp is

Een 90-jarige vrouw die kruipend naar haar bed moet omdat er geen hulp is. Een gepensioneerd ziekenverzorgende komt nog altijd bij veel thuiswonende ouderen over de vloer en ziet veel schrijnende gevallen.

AOW-verhoging duur cadeau

FD-columnist Anna Dijkman noemt de AOW-verhoging een duur cadeau. Zij schrijft dat gepensioneerden de afgelopen jaren weliswaar aan koopkracht hebben ingeleverd, maar dat dit probleem bij de pensioenfondsen ligt  – die nu overigens weer indexeren – en niet bij de overheid. “Bovendien is het risico op armoede het kleinst onder gepensioneerden.”

Faciliteren van mooie laatste levensfase

“Als arts vind ik het belangrijk dat de oudere mens goede medische zorg krijgt op welke plek zij zich ook bevindt”, zegt Anna Jansonius, specialist ouderengeneeskunde met twintig jaar ervaring en verbonden aan ZBVO. Haar tijdsinvestering, waar huisartsen dat vaak niet kunnen, “leidt vaak tot de meeste tevredenheid bij alle partijen, omdat het de acceptatie van de situatie bevordert”.

Wijkverpleging luidt noodklok

“De toekomst van de zorg is thuis. In de eigen omgeving herstellen mensen sneller. Goede zorg thuis staat of valt met deskundige wijkverpleging. Maar is die wijkverpleegkundige er straks nog wel?” De wijkzorg staat onder enorme druk. Daarom luiden 19 zorgorganisaties de noodklok. “De toekomst van de wijkverpleging staat op het spel!”

Locaties voor woonvarianten senioren

Als gevolg van vergrijzing en het langer zelfstandig thuis wonen is er een grote behoefte aan nieuwe woonvormen voor senioren. Maar waar zijn ze te vinden: ontwikkellocaties in dorp en stad? Platform31 en het atelier Rijksbouwmeester spraken met een koplopersgroep van gemeenten over grondbeleid, kavels en vastgoed.