We raken niet uitgekeken op Clint Eastwood (88), schrijft NRC. Broos maar vol levenslust speelt hij nu een hoogbejaarde. ‘I am who I want to be.’

Nieuwsblog van woensdag 6 maart 2019

ACTUALITEITEN

Kabinet omarmt manifest over ouder worden

Minister Hugo de Jonge onthulde volgens de Volkskrant dinsdag met veel bombarie het nieuwe logo van ‘Waardig ouder worden’.  Een symbolisch moment waarop hij in aanwezigheid van CU-leider Gert Jan Segers en omroepbaas Jan Slagter suggesties overneemt om ouderen een waardevolle oude dag te geven. De publicitaire actie van De Jonge is saillant, schrijft de Volkskrant, omdat zo een brisante tegenstelling tussen de coalitiepartijen aan het licht komt die ook al bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 opspeelde.

Klokkenluider Alie ontslagen na melden misstanden

Alie de Jong meldde in 2016 de misstanden die ze zag bij de zorginstelling waar ze werkte. Kort erna werd ze ontslagen. Dinsdag heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aangifte gedaan tegen de Friese Zorggroep Alliade waar Alie werkte. Eindelijk krijgt ze haar gelijk. Bij RTL doet zij haar verhaal. De Nederlandse Zorgautoriteit zegt in Het Financieele Dagblad: “Als het financieel niet goed gaat, heeft dat uiteindelijk ook vaak gevolgen voor de zorg.”

OPINIE

Sweet 70: Fuck de geraniums

Vier jaar geleden besloot Nienke Algra (55) in Amsterdam-Noord een community op te zetten om de eenzaamheid tegen te gaan. Daarmee wil ze ouderen betrekken bij de maatschappij in plaats van wegstoppen in bejaardenhuizen, zegt ze in Het Parool. “Wij denken te weten wat ouderen leuk vinden, wat ze kunnen en niet meer kunnen, maar een bingomiddag is geen medicijn tegen eenzaamheid. Je moet ouderen zelf uitjes en activiteiten laten organiseren, ze deel laten uitmaken van een betrokken, actieve community.” Inmiddels zijn ruim honderd ouderen lid van Sweet 70, dat als motto heeft ‘Fuck de geraniums’.

‘Geef dementen in ziekenhuis zelfde steun als kinderen’

Bert Keizer (specialist ouderengeneeskunde en filosoof) schrijft in een column in Medisch Contact over demente patiënten in het ziekenhuis en verwijst daarbij naar de aandacht voor het recente boek van Nicci Gerrard: “Haar remedie: als dementen worden opgenomen in een ziekenhuis, geef hun dan dezelfde steun die kinderen krijgen. Dat wil zeggen: sta toe dat familie, vrienden, naasten er altijd bij mogen en vooral ook dat ze de nacht bij hun geliefde mogen doorbrengen.” Laten we hopen dat we een plaatselijke variant op dit thema in gang kunnen zetten, schrijft Keizer.

TRENDS

Probeerwinkel en ambassadeurs thuistechnologie

De probeerwinkel Vooruitkomst in Helmond blijft volgens het Eindhovens Dagblad ook in 2019 geopend, zij het (gezien kosten en de moeite om vrijwilligers te vinden) alleen op afspraak. In de winkel kunnen ouderen vertrouwd raken met techniek die kan helpen om langer zelfstandig te wonen. Ook komt er, met Zorgboog en Savant, een netwerk van ‘ambassadeurs’ om mensen thuis en zorgstudenten voor te lichten.

TENSLOTTE

De Leidse masteropleiding Vitality and Ageing is dit jaar beoordeeld als topopleiding in de Keuzegids Masters, aldus het Leids Universitair Medisch Centrum.