‘Het begrip van de Nederlanders voor de staking toont aan: het is tijd om zaken te doen’, aldus een commentaar van de Volkskrant over de onderhandelingen om tot een pensioenakkoord te komen.

Nieuwsblog van woensdag 29 mei 2019

ACTUALITEITEN

Ouderenzorg blijft grote kaskraker

De Nederlandse markt voor thuiszorg en zorgwoningen voor ouderen blijft groeien, veel harder dan in omringende landen. Het is alleen nog de vraag of daar wel genoeg aanbod voor is. Dat meldt de Telegraaf aan de hand van odnerzoek van ING. De vraag naar thuiszorg groeit tot 2030 met maar liefst 5% per jaar en er komt zelfs 7% meer vraag per jaar naar woonvormen, zoals speciale seniorencomplexen, ondersteund wonen of verzorgingstehuizen.

Specialist ouderengeneeskunde in basispakket

De eerstelijnszorg door specialisten ouderengeneeskunde wordt per januari 2020 waarschijnlijk vergoed uit het basispakket. Vereniging voor ouderengeneeskunde Verenso is volgens Medisch Contact enthousiast over wijzigingen in de zorgverzekering die minister Bruno Bruins voorstelt, maar maakt zich ook zorgen over de gevolgen voor het eigen risico dat ouderen moeten gaan betalen.

OPINIE

Nieuwe vondst leidt nog lang niet tot medicijn tegen dementie

’Genetische mutatie verhoogt kans om 100 te worden zonder dementie’, meldde Amsterdam UMC maandag.  Volgens een analyse in de Telegraaf gaat het om een ontegenzeggelijk knappe ontdekking, die onbedoeld echter onmiddellijk voor hooggespannen verwachtingen zorgde, ja zelfs tot vormen van hysterie leidde. De circa 280.000 mensen met een vastgestelde vorm van dementie (70% alzheimer) hebben helaas nog helemaal niets aan: De bevindingen van het Amsterdam UMC zijn iets voor de toekomst van over 15 tot 20 jaar.

Godvergeten, boek over geloof en dementie

Met de toenemende vergrijzing zouden kerkgangers meer informatie moeten krijgen over dementie. Dan kunnen ze ook beter omgaan met gemeenteleden die leven met deze hersenaandoening, zegt geestelijk verzorger Tim van Iersel in het Nederlands Dagblad. Hij schreef een boek over geloof en dementie. De titel van het boek van geestelijk verzorger Tim van Iersel verwoordt een diepe angst van veel mensen met dementie: Godvergeten. ‘Kort en krachtig: God vergeet jou nooit.’

TRENDS

Inspiratie voor woonvormen

Mensen leven langer en met de veranderingen in de zorg blijven mensen ook langer zelfstandig wonen. Aedes werkt samen met leden aan oplossingen en ondersteunt het programma Langer Thuis van het ministerie VWS. Zo ontstaan verschillende woonvormen voor deze groeiende groep. De brancheorganisiatie heeft ter inspiratie tien woonvormen van en met corporaties op een rij gezet.

Stress en ongezonde leefstijl slecht voor geheugen

Een actieve leefstijl met veel sociale contacten hangt samen met een betere geheugenfunctie op latere leeftijd. Roken, veel slapen en ernstige stress hebben juist een negatief effect op het geheugen. Dit ontdekte Ruth Klaming-Miller in haar onderzoek naar de relatie tussen de geheugenfunctie en neuro-psychiatrische aandoeningen, meldt Amsterdam UMC.

‘Gestage groei 50PLUS zet door’

Ondanks interne conflicten, trekt 50PLUS steeds meer kiezers aan, constateert het Reformatorisch Dagblad: Bij de Europese verkiezingen haalde het de SP en PVV in. De ouderenpartij haalde bijna 4 procent van de stemmen. En dus gaat de onbekende Toine Manders het Europees Parlement in. Daarmee zet 50PLUS een volgende stap op weg naar een blijvend bestaan.

TENSLOTTE

Duntep organiseert zaterdag 1 juni uur een mantelzorgwoningdag, meldt Regionieuws Hoogeveen. “Helaas zijn er te veel voorbeelden van senioren die te laat over hun toekomst nadenken.”