‘Geen land in de wereld heeft zulke goed gevulde pensioenkassen als Nederland’, schrijft Jaap  van Duijn in zijn column in de Telegraaf.

Nieuwsblog van maandag 24 juni 2019

ACTUALITEITEN

‘Vergoeding mantelzorgers kan lucht geven’

Veel mantelzorgers worstelen met geldstress en een hoge werkdruk. Een vergoeding kan dat verzachten, aldus NU.nl.  “Durf het gesprek aan te gaan met familieleden”, adviseert sociaal ondernemer Ada van Dijk. Een salaris krijgen voor de zorg voor naasten is mogelijk, maar lukt slechts 1,5 procent van alle zorgende naasten, stelt Per Saldo, de belangenorganisatie voor hulpvragers.

Hitteplan van kracht

Voor het midden, zuiden en oosten van Nederland is het hitteplan van kracht. Het hitteplan is volgens het RIVM “een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten”. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. “Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.”

OPINIE

Is het slim om als AOW’er je huis op te eten?

Heeft u extra geld nodig en zit uw vermogen vast in uw huis dan kunt u, als u de AOW-leeftijd heeft bereikt, de overwaarde van uw huis benutten zonder dat u uw huis hoeft te verkopen. Een financieel planner legt in de Telegraaf uit hoe dat werkt:  U bepaalt zelf hoeveel geld u nodig heeft. Dat kan een bedrag ineens zijn of maandelijks een bedrag.

De maximale hoogte van het bedrag is afhankelijk van de overwaarde van uw woonhuis. Voor wie kleiner wil gaan wonen, is een seniorenhypotheek misschien juist geen goede optie.

Rimpels, maar met zelfspot

Theatergroep Rimpels en Vouwen staat deze week met de nieuwe voorstelling elke dag voor een uitverkocht huis, aldus dagblad de Stentor. De naam Rimpels en Vouwen geeft het al aan: zelfspot is de acteurs niet vreemd. De Zwolse Theatergroep bestaat uit louter deelnemers van 60 jaar en ouder. Vrijdagavond was de première van hun eerste theaterstuk ‘We zijn er bijna’ (met een kwinkslag naar het gelijknamige tv-programma), dat zich afspeelt in een huis waar een groep ouderen samenwoont.

TRENDS

Beter het bed uit

“Wat we al langer weten is: de hele dag in bed liggen om beter te worden werkt niet”, zegt de projectleider UMC Utrecht in Beweging, in NRC. Vooral het verlies aan spierkracht gaat razendsnel: per dag in bed tot 5 procent. De longfunctie gaat achteruit en vooral ouderen zijn na ziekenhuisopname thuis minder zelfredzaam. Een algemene aanname is dat het drie tot vier weken kost om te herstellen van één week in bed.

’Langer veilig en comfortabel thuis’

Ook dit jaar organiseert Aafje vier informatiebijeenkomsten in de regio. Het gaat over ’Langer veilig en comfortabel thuis’ en ook over onderwerpen als mobiliteit, bewegen, zorg, wonen, gezondheid, leuke reisjes en (extra) vergoedingen. De 120 geïnteresseerde senioren in de eerste bijeenkomst waren volgend Aafje erg enthousiast over de vele mogelijkheden en handige tips die werden gepresenteerd.

Appartementengebouw met dorpskamer

Er zijn verregaande plannen om in het voormalig gemeentehuis van Littenseradiel in Wommels achttien appartementen voor ouderen te bouwen, meldt Omrop Fryslân. Er komt ook een zogenoemde dorpskamer, waar de bewoners elkaar en andere mensen uit het dorp kunnen spreken.

TENSLOTTE

Bij De Vleugels in Alkmaar moet de buurtfiets bijdragen om het isolement van ouderen tegen te gaan, nu de rechtstreekse busdienst naar het ziekenhuis en het centrum is vervallen, is te lezen in een nieuwsbericht van Habion.