Willem van Hanegem wordt vandaag 75, het AD spreekt met hem in een speciale bijlage: ‘Ik wil geen oude zeurpiet zijn.’

Nieuwsblog van woensdag 20 februari 2019

ACTUALITEITEN

Man 26 uur vermist, batterij gps niet opgeladen

Ondanks dat hij was uitgerust met een gps-systeem was een verpleeghuisbewoner toch 26 uur lang vermist. Personeel van Nieuw Berkendael vond hem uiteindelijk op het invalidentoilet, aldus AD Haagsche Courant: De batterij van het hulpmiddel bleek niet opgeladen. De familie schafte het gps-systeem aan omdat de man niet kan praten en dus niet om hulp kan roepen. Omdat Nieuw Berkendael een open instelling is ziet de instelling het opladen van batterijen niet als een verplichting.

Meierijstad eerste OldStars Sport-gemeente

Walking football voor 55-plussers was er al in Meierijstad. En nu komt er ook walking hockey bij. Daarmee wordt Meierijstad volgens het Brabants Dagblad de eerste OldStars Sport-gemeente van het land. OldStars Sport is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. Na de succesvolle start van ‘wandelvoetbal’, lanceert deze organisatie walking hockey, walking tennis, walking handbal en walking basketbal.

OPINIE

‘Geriater kan voor de oudere patiënt het verschil maken’

Doordat we langer leven is ziekenhuiszorg voor een deel ouderenzorg geworden, stelt hoogleraar Pauline Meurs (voorzitter van de raad voor Volksgezondheid en Samenleving)  in Het Financieele Dagblad.  Zij vindt dat ziekenhuizen veel meer geriatrische hulp moeten inzetten. Een klinisch geriater die meedenkt en meespreekt kan volgens Meurs voor de oudere patiënt het verschil maken. “Dat is goede zorg die ik elke oudere patiënt toewens.”

TRENDS

‘Hoe senioren de macht over hun geld verliezen’

Meer dan 100.000 Belgen staan financieel ‘onder bewind’. Zeker bij ouderen wordt die beslissing ontstellend vlot genomen. Knack-redactrice Ann Peuteman schreef er een boek over: Grijsgedraaid – Waarom we bang moeten zijn om oud te worden. Knack schrijft over haar bevindingen: Hoe senioren de macht over hun geld verliezen. Wie het in zijn hoofd haalt om bewindvoering aan te vragen voor een oudere die zijn boontjes best nog zelf kan doppen? In veel gevallen de kinderen, zo blijkt. Of beter: geruzie tussen de kinderen.

Nog steeds onveilige sleutelkastjes

De politie in Limburg zegt bij de NOS dat het afgelopen moet zijn met het gebruik van onveilige sleutelkastjes. In Limburg komt het geregeld voor dat dieven de kastjes openbreken, waardoor ze makkelijk hun slag kunnen slaan.

Pensioenberg 1.260 miljard euro

De pensioenberg is even groot of zelfs groter dan het totale vermogen in Nederland, aldus een achtergrondartikel van de Volkskrant na de recente CBS-cijfers over vermogens: 1.260 miljard euro in 2017. Het CBS telt dat pensioenvermogen niet mee, omdat het geen ‘vrij’ vermogen is. Huishoudens kunnen er niet bij, en ze kunnen het ook niet nalaten aan hun kinderen.

TENSLOTTE

De komende twee jaar ziet zo’n 80 procent van de pensioengerechtigden een deel van zijn pensioen verdampen, schrijft Trouw. Voor de toekomst lijkt een persoonlijker pensioenstelsel er nu echt aan te komen.