‘Doe mij maar overbehandeling’, zegt hoogleraar Paul Frissen in de Volkskrant.

Nieuwsblog van dinsdag 19 februari 2019

ACTUALITEITEN

Manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’

Voor verzorgingshuis Tuindorp-Oost in Utrecht presenteerden voormalige jonge bewoners maandag het manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’. De groep, die zich Tegen de Onverschilligheid noemt en die zich ook presenteerde in De Wereld Draait Door en ZEMBLA, stelt volgens AD Utrechts Nieuwsblad: “Zorginstellingen besluiten nu óver in plaats van mét ouderen wat het beste voor hen is. Luister goed naar ouderen: jij wilt toch ook zelf bepalen hoe je leeft, eet, verzorgd wordt en wanneer (en of) je verhuist.” De eerste ondertekenaars van het manifest waren Hugo Borst en Carin Gaemers, bekend van hun inzet om de ouderenzorg beter te maken. Het manifest kan getekend worden op geefouderenhunstemterug.nl.

OPINIE

Bij leven en welzijn praten over de dood

Als we het sterven al omarmen in een periode dat we gezond zijn, schrikken we misschien minder van ziekte en verval, schrijft Hilde Sennema in een column in Het Financieele Dagblad. “En kiezen we wellicht niet voor een invasieve behandeling die ons langer doet leven, maar waardoor de kwaliteit van leven niet toeneemt.” De vraag is voor de FD-columnist of de overheid zich daarmee moet bemoeien. Het lijkt haar “een discussie die uitgebreid gevoerd moet worden door ethici en geriaters – maar in de eerste plaats door onszelf.”

Betutteling, onderbehandeling of overkill?

Als artsen horen we altijd de pro’s en contra’s te overwegen, blogt huisarts prof. dr. Henriëtte van der Horst bij Medisch Contact over de discussie rond het voorstel van GroenLinks. Het gaat om ‘gewoon goede zorg verlenen’. “Als we twijfels hebben, kunnen we nog altijd een geriater of een specialist ouderengeneeskunde erbij roepen. Dat scheelt een hoop onrust, betutteling en waarschijnlijk ook wel weer kosten.”

‘Met voorstel GroenLinks dreigt hellend vlak’

Beter kijken of zorg voor ouderen zinvol is, zou niet om kostenbesparing gaan, maar gaat wel die kant op, schrijft hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen in de Volkskrant. Hij beschrijft hoe met het voorstel van GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet een hellend vlak dreigt. “De dure behandeling wordt gekoppeld aan levensverwachting. De verzekeraar verhoogt de premie voor wie deze toch wil. En wat als de familie vindt dat het wel mooi is geweest na jaren van uitputtende mantelzorg?”

TRENDS

Hoogste vermogen bij ouderen

De hoogste vermogens zijn volgens het CBS te vinden in de groep 65-plussers. Zij bezitten vaak een eigen huis en hebben nauwelijks of geen hypotheekschuld meer. Begin 2017 bedroeg het doorsnee vermogen van 65-plushuishoudens 113 duizend euro. De helft van deze huishoudens had een vermogen van meer dan een ton, bij 11 procent was dat meer dan een half miljoen.

TENSLOTTE

Bij Fontys Hogeschool start in september de minor Age-Friendly Service Design, gericht op het op leeftijdsvriendelijke wijze ontwerpen en innoveren. van diensten en producten.