‘Mooi hoor, 80 worden, maar je leeft nergens meer naartoe’, zegt Ria Bremer in AD Magazine. ‘Het wordt minder, minder, minder en er komt geen éne fuck meer bij.’

Nieuwsblog van maandag 1 juli 2019

ACTUALITEITEN

Verpleeghuizen beteren hun leven

In ruim driekwart van de verpleeghuizen staan de wensen van bewoners bovenaan. Drie jaar na het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers voeren begrip en respect weer de boventoon, blijkt volgens het AD uit een groot onderzoek van de zorginspectie. Boven alles telt of een bewoner zorg op maat krijgt. Lang niet alles loopt organisatorisch echter al op rolletjes. Minister Hugo de Jonge is tevreden met de opgaande trend.

‘Ouderen gevoeliger voor nepnieuws’

Een kwartier een spelletje spelen en je herkent nepnieuws beter. Kan dat? Nederlandse onderzoekers van de Universiteit van Cambridge probeerden het uit met het spel De resultaten van het spel Bad News zijn volgens de Volkskrant veelbelovend. ‘Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat juist ouderen gevoeliger zijn voor nepnieuws dan jongeren. Die bereik je niet als je focust op onderwijs.’

OPINIE

‘Integraal kijken naar rol mantelzorger’

De Oosterhoutse politiek wil nog dit jaar een proef beginnen met twintig gezinnen in het sociale domein. Het kan anders, beter en goedkoper als op integrale wijze naar mensen en hun problemen wordt gekeken, zo schrijven vrijwel alle partijen volgens BN De Stem. Een van de voorbeelden: Ouderen die voldoende ondersteund werden door een mantelzorger, maar ineens wordt die mantelzorger gedwongen tot een tegenprestatie. Gevolg is dat dure specialistische zorg ingezet moet worden voor de ouderen.

‘Het is weer helemaal mis in HWW Willem Drees’

Janice Roopram van Hart voor Den Haag/Groep de Mos maakt zich volgens Dagblad070 ernstige zorgen over de volgens haar tekortschietende zorg in verpleeghuizen van HWW: “Het is niet te bevatten dat er eerdere meldingen zijn gedaan over de wantoestanden in onder meer HWW Willem Drees. En nu is het weer helemaal mis!”

TRENDS

Huismeester vindt in principe vind niks raar

De senioren komen snel met opmerkingen en klachten als iets hen stoort, vertelt de huismeester van seniorencomplex Rijngaarde in Gouda in Kijk op Reeuwijk-Bodegraven. “Eigenlijk vind ik in principe niks raar. Ik probeer mij zoveel mogelijk dienstverlenend op te stellen.” Het is in Rijngaarde zelfstandig wonen. “De bewoners moeten zelf in beweging blijven. Maar je weet niet wat er achter iedere voordeur gaande is. Daarom loop ik bij sommigen extra langs; is hij of zij er nog?”

Helpen met boodschappen doen

De behoefte aan ondersteuning van kwetsbare ouderen in de verschillende wijken van Zoetermeer is erg groot, zo stellen de professionals in de zorg volgens Streekblad Zoetermeer. Zij doen een beroep op vrijwilligers om te helpen. Dat lukt al met Begeleid Vervoer, Begeleiding na opname, Levensboeken en Telefooncirkels. Daar komt nu de Boodschappendienst bij.

TENSLOTTE

Stoppen met werken als je 66 en vier maanden bent? Leo Koppelmans is 96 en moet er niet aan denken, schrijft de Telegraaf. Zeven dagen per week bestiert hij zijn privésauna aan huis in Bergeijk.