Dit is onze zomer nieuwsblog van vrijdag 16 augustus 2019

Verschil levensverwachting groeit

De levensverwachting van hoogopgeleide 65-jarigen is volgens het CBS de afgelopen jaren toegenomen, terwijl die van laagopgeleiden gelijk bleef. Het verschil in levensverwachting tussen hoog- en laagopgeleiden was in de periode 2015 tot en met 2018 ruim 4 jaar bij vrouwen en ruim 5 jaar bij mannen.

’Na 45 jaar pensioen’

Herman Kappelle, hoogleraar pensioenrecht aan de VU in Amsterdam, pleit er in de Telegraaf voor dat mensen in elk geval na 45 jaar kunnen stoppen met werken. “Daarmee vermijd je ook de discussie over zware beroepen: wie 45 jaar heeft gewerkt, mag met pensioen. Ongeacht wat voor werk je doet.”

Met de Buurtmobi weer onder de mensen

Omdat het voor ouderen vaak moeilijker is om op pad te gaan, rijdt agent Monique hen in de Hilversumse wijk Kerkelanden rond in een elektrisch wagentje. Daar worden ze niet alleen mobieler, maar ook socialer van, aldus EenVandaag. De Buurtmobi is voor korte snelle ritjes. In de eerste 5 maanden werden al 1000 van die ritjes gereden.

Forever Young afgeblazen

De derde editie van het seniorenfestival Forever Young in Almere is te elfder ure afgelast, meldt de Telegraaf. Duizenden tickethouders kunnen vooralsnog naar hun centen fluiten. Volgens de organisatie zijn er te weinig kaarten verkocht om straks attracties en artiesten te kunnen betalen. Het was dit jaar voor het eerst dat entree werd geheven.

Robotstaart om rechtop te blijven

Of het praktisch is moet nog blijken, maar Japanse uitvinders hebben een oplossing gevonden voor ouderen die moeite hebben volgens RTL om rechtop te blijven of hun balans te bewaren. Een gerobotiseerde staart moet hun houding verbeteren.

Niet concurreren maar samenwerken

Marktwerking wordt terzijde geschoven. In een driejarig experiment gaan Rotterdamse onderzoekers na hoe door samenwerking en taakherschikking de ouderenzorg kan worden verbeterd. De eerste lessen zijn al geleerd, aldus een artikel in Medisch Contact: Niet concurrentie maar samenwerking moet ouderenzorg naar hoger plan tillen

FD Utrecht projecten ouderen

Voetbalclub FC Utrecht gaat intensiever samenwerken op het maatschappelijk vlak met een flink aantal gemeenten in de regio, meldt de Telegraaf. Er komen meer projecten met (eenzame) ouderen en voor een gezondere leefstijl bij kinderen.

‘Vught laat ouderen in de kou staan’

De afgelopen tien jaar zijn er volgens het Brabants Dagblad in Vught nauwelijks woningen voor ouderen gebouwd en dat is volgens de belangenorganisatie Ouderen Samen onaanvaardbaar. Ook het plan ‘Loyolapark’ bevat geen betaalbare seniorenwoningen. “Terwijl deze locatie al vele jaren voor huisvesting van ouderen aangewezen en in gebruik is.”

Korting dreigt bij grootste pensioenfondsen

ABP en Zorg & Welzijn stevenen volgens de NOS af op kortingen van de pensioenen. De dekkingsgraad van de twee grootste pensioenfondsen is in de maand juli onder de kritische grens van 95 procent gezakt. Twee andere grote pensioenfondsen, PME en PMT in de metaal- en elektro-industrie, verkeerden al langer in de gevarenzone.

Werelduurrecord Turbo Theo (85)

Theo Ankoné (85) heeft het werelduurrecord op zak. Het AD laat zien hoe hij dat fikste. De Warnsvelder wist het werelduurrecord wielrennen op een buitenbaan in de leeftijdscategorie 80+ te verbeteren door 30,603 kilometer te rijden.