‘Veiliger en prettiger met medische wearables’

In verpleeg- en verzorgingshuizen zie je vooralsnog dat ouderen alleen draadloze toestellen dragen die gericht zijn op dwaaldetectie of alarmering. Wat je minder vaak ziet, is draadloze apparatuur voor het meten van vitale waarden, de zogenoemde medische ‘wearables’.

Waarom worden juist dit soort wearables steeds interessanter in de ouderenzorg? Mario de Lijster, product markt manager healthcare bij Ascom, geeft uitleg op Emerce: Door realtime metingen kun je veel beter anticiperen, waardoor de situatie van de cliënt veel beter onder controle blijft. En dat is in veel gevallen cruciaal. Daarnaast kun je de gegevens van de wearables ook personaliseren.

 

Van reactief naar preventief

In de toekomst zullen volgens De Lijster steeds meer aandoeningen in een vroeg stadium worden opgespoord door medische wearables: De zorg voor kwetsbare ouderen wordt er niet alleen een stuk veiliger, maar ook prettiger door. “Ik denk dat het nut van deze wearables in de toekomst steeds duidelijker wordt, omdat vroegtijdige signalering bijdraagt aan de overgang van reactieve naar preventieve zorg.”