Noodknop die overal werkt

Dertig inwoners van de gemeente Het Hogeland testen een noodknop die het overal zou moeten doen. Het apparaatje is ontwikkeld door het bedrijf Montr en maakt gebruik van 5G-techniek. ‘Het voordeel is dat de knop ook buitenshuis gebruikt kan worden. Wij willen heel graag de leefbaarheid verbeteren. Door deze noodknop kunnen mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen’, legt Peter Rake van Economic Board Groningen (EBG) uit bij RTV Noord.

Telefoon te ingewikkeld

Mensenwerk Hogeland werkt ook mee aan het project door de testpersonen te ondersteunen. De zorg- en welzijnsorganisatie merkt dat er bij ouderen behoefte is aan een nieuwe noodknop omdat moderne telefoons te ingewikkeld, te zwaar of te groot zijn.

Alarmcentrale en contactpersonen

Bij twee keer drukken legt de noodknop contact met de alarmcentrale. Die belt dan ter controle eerst met de persoon zelf. Reageert die niet, dan wordt contact gezocht met iemand uit zijn of haar netwerk. Als de contactpersonen onbereikbaar zijn, worden de hulpdiensten ingeschakeld.

Met koordje om de nek

De nieuwe noodknop heeft het formaat van een sleutelhanger en met een gewicht van nog geen dertig gram kan het zo in een koordje om de nek.