Nog even volhouden

Tweehonderdvijftig huisjes heeft Doortje Stoffels sinds maart gehaakt. Vlak voor kerst gaat ze het resultaat van alle huisvlijt namens de KBO in Ottersum bij de leden langs brengen, samen met een theelichtje en een kerstbrood van de warme dorpsbakker.

Het is volgens dagblad De Limburger een van de vele creatieve oplossingen die de KBO-afdelingen in Limburg hebben bedacht voor Kerstmis. Want hoe de coronacijfers zich deze weken ook zullen ontwikkelen, de feestdagen worden eenzamer dan andere jaren. Leggen de ouderen zich daarbij neer?  “Ze zien op tegen een eenzame kerst, maar ze zijn ook heel verstandig”, zegt Hans Hollanders, directeur van de KBO in Limburg.

Belangen te groot

De teugels met kerst laten vieren noemt Hollanders heel onverstandig. “Dat zou het begin van een derde golf kunnen zijn. Nee, de belangen zijn te groot. Ouderen zijn heel erg voorzichtig. Ze redeneren: nog even volhouden, daar worden we in het nieuwe jaar allemaal beter van.”

Tanden op elkaar

De KBO krijgt in De Limburger bijval. “Ik zeg: hou de tanden op elkaar nu, geen versoepeling, ook niet met kerst. Tenzij er alsnog een wonder gebeurt de komende weken, maar dat verwacht ik eerlijk gezegd niet”, zegt David Jongen, directeur van Zuyderland. Hij baseert zich vooral op het aantal coronapatiënten in zijn ziekenhuis dat al enkele dagen maar niet wil dalen.

Bij de vuurkorf

Volgens hoogleraar sociale psychologie Kai Jonas van de Universiteit Maastricht zou het erg dom zijn om voor enkele dagen de teugels te laten vieren. Wees creatief, roept Jonas net als de KBO op. “Mijn ouders weten dat ze dood gaan als ze het virus krijgen. Daarom hebben ze een vuurkorf gekocht. Ze nodigen telkens een paar gasten uit buiten rond het vuur en zetten een tafel met drank en eten op afstand. Dat vind ik fantastisch.”