Klappen voor Leidse welzijnsstichting

De aanbesteding van het welzijnswerk in Leiden hakt erin bij Radius, de organisatie voor ondersteuning van thuiswonende ouderen. Een groot deel van het werk gaat naar de voor Leiden nieuwe organisatie Incluzio.

De subsidie van de gemeente is stopgezet, waardoor de begroting van Radius krimpt van 2,5 naar 1,5 miljoen euro, schrijft het Leidsch Dagblad. Voor acht medewerkers is ontslag aangevraagd, acht anderen moeten uren inleveren. Om financieel weer gezond te worden, heeft Radius besloten om drie nu verliesgevende diensten – maaltijd aan huis, de dagbesteding en de daaraan gekoppelde ‘sterbus’ – in de winter af te stoten.

Nieuwe generatie ouderen

Het vreemde verschijnsel doet zich voor dat de welzijnsorganisatie voor ouderen in Leiden al jaren krimpt, terwijl de stad gestaag ‘grijzer’ wordt, constateert het Leidsch Dagblad. Sommige ontwikkelingen laten zich nu eenmaal niet voorspellen, zegt de directeur van Radius. “Ik had gehoopt en gedacht dat de vraag naar dagbesteding zou toenemen toen vanaf 2015 de verzorgingstehuizen werden gesloten. Dat gebeurde niet. Er komt een nieuwe generatie ouderen aan, die andere wensen heeft. Veel oude mensen willen niet met andere oude mensen zitten en oude-mensendingen doen. Ook ouderen veranderen. Niet iedereen is een groepsmens.”