Interactieve kookplaat

Om thuiswonende mensen met beginnende dementie in staat te stellen zelfstandig te koken, is bij het Lectoraat Architecture in Health (gekoppeld aan de HAN-opleiding Bouwkunde) het idee van een slimme kookplaat ontstaan.

De COOK3R is een interactieve kookplaat die meedenkt en begeleidt bij het koken, aldus de hogeschool. De COOK3R helpt onder andere met geluid- en lichtsignalen te herinneren dat het etenstijd is. De kookplaat vertelt stap voor stap wat te doen en bepaalt zelf de bereidingstijd.

Nooit te vroeg of te laat

Wanneer gebruikers een pan ‘te vroeg’ van de kookplaat halen, wordt hen gevraagd deze terug te plaatsen en wanneer een gerecht ‘klaar’ is, stopt de COOK3R met garen. Het apparaat reageert hiermee op de acties – of het uitblijven daarvan – van de gebruiker en zorgt ervoor dat de gerechten gelijktijdig klaar zijn, waarna ze het signaal krijgen dat de maaltijd kan worden opgediend.

Oude pannen blijven gebruiken

Onderzoeker Moniek van Loon kreeg met haar team de kans om eind augustus een lang weekend de COOK3R te demonstreren tijdens Innofest. Ze haalden waardevolle informatie op. Van Loon schetst: “We hoorden vaak terug dat het vooral voor dementerende ouderen prettig is dat ze hun oude pannen op de COOK3R kunnen gebruiken. Zo hoeft niet álles opeens anders.”