Hoe van burgerinitiatief succes maken

Burgers die in actie komen hebben al heel wat in hun mars, menen de wetenschappers Roel During en Tine de Moor in Trouw. Toch hebben ze adviezen voor ze: Zonder een positieve sfeer wordt het niks en houdt in de gaten dat iedereen aan zijn trekken komt.

Zes adviezen

Dit zijn in Trouw de adviezen van During en De Moor: 1. Een goede sfeer is de brandstof; 2. Benader de overheid creatief; 3. Kijk de kunst af bij een ander; 4. Maak zoveel mogelijk vrienden;5. Denk na over je doelen; 6. Geef elkaar de ruimte.

Veel gepensioneerden

“Voor een deel worden de burgerinitiatieven bevolkt door gepensioneerden”,zegt During. “Je zou denken dat het moeilijker wordt om mensen aan je te binden omdat de pensioenleeftijd is gestegen. Maar daar lijkt het niet op. Ik zie het aantal burgers dat aan de slag gaat niet inzakken.”

Koken voor ouderen

Een van de vele tips uit het artikel in Trouw: Als je bijvoorbeeld gaat koken voor ouderen komt de gemeente kijken of de hygiëneregels wel op orde zijn. Noem het dan ook geen restaurant, want dan treden de regels in werking. Dus: houd de omschrijving vaag en ga lekker aan de slag.