Alternatieven voor de acceptgiro

Het is voorbij voor de acceptgiro. Het papieren betaalmiddel is verdrongen door digitale alternatieven.

Toch werden met name oudere gebruikers wel even ongerust toen de datum naderde waarop het echt afgelopen zou zijn met dat vertrouwde betaalformulier, zegt KBO-PCOB, belangenvereniging voor ouderen, in Trouw.

“Er kwamen het afgelopen half jaar regelmatig handgeschreven brieven, kaarten, mails en telefoontjes binnen van bezorgde acceptgirokaart-gebruikers. Met als eensluidende strekking: wat nu? Wij begrijpen de reactie en vinden het jammer dat deze mogelijkheid van betalen verdwijnt. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven, ook zonder internet.”

Automatische incasso

De ouderenvereniging tipt volgens Trouw de achterban enkele ‘goede alternatieven’ voor de acceptgiro. Betaal bijvoorbeeld zo veel mogelijk via automatische incasso, luidt een tip. Ook is het volgens KBO-PCOB een optie om telefonisch overboekingen te doen bij de bank. Digitale alternatieven zijn er uiteraard meer dan genoeg. Soms is het bijvoorbeeld mogelijk om een rekening of betaalverzoek via e-mail te ontvangen. Betalen kan dan vervolgens via bijvoorbeeld iDeal. De ouderenvereniging wijst leden die een mobiele telefoon hebben ook op de optie om een Tikkie te sturen.