50-plussers zeer geschikt als energiecoach

De energiecoaches van Energiebox helpen mensen hun huis te verduurzamen. Driekwart van hen komt uit een uitkering, waardoor ze zelf weten hoe het is om van weinig rond te komen, aldus Trouw.

Juist 50-plussers zijn zeer geschikt voor het werk als energiecoach, vindt Bas Bunnik, directeur van Energiebox. “Wij merken dat ze goed zijn in vertrouwen wekken bij mensen. En dat is nodig als je bij mensen thuis komt.”

Wat meer rust

Bovendien stralen 50-plussers vaak wat meer rust uit, zegt hij. En omdat veel energiecoaches eerder zelf in een uitkering zaten, weten veel van hen hoe het is om met weinig geld rond te moeten komen. Dat kan het makkelijker maken om een gesprek te voeren over het moeilijk of niet kunnen betalen van de energierekening, zegt Bunnik in Trouw.

Sociaal vaardig

Energiebox vindt veel geschikte kandidaten via gemeenten en het UWV. “We zoeken gemotiveerde mensen die sociaal vaardig zijn. Dat zijn eigenlijk onze enige eisen”, zegt de directeur.

Energiearmoede aanpakken

Vijftien gemeenten steken geld in Energiebox, omdat het bijdraagt aan het verminderen van de CO2- uitstoot en energiearmoede in de wijken kan opmerken en deels aanpakken. In de winter was de vraag naar bespaaradvies groter dan in de zomer, al hebben de coaches volgens Trouw ook tips voor hoe je warmte buiten de deur houdt zodra de temperatuur stijgt.